Borgarnas dubbelmoral om gräddfiler

För mig är det helt riktigt och okej att landshövdingen på Gotland, Marianne Samuelsson, tvingas avgå efter sitt famösa uttalande om att folk ska gynnas på grund av vilka de är och vad de har för bakgrund. Men samtidigt är det lite uppseendeväckande och faktiskt stor dubbelmoral att borgerliga skribenter är så upprörda över att Samuelsson vill gynna eliten och ha en gräddfil för de som redan har det bra och är rika.

För de borgerliga politikerna och de borgerliga skribenterna är ju hela tiden fullt sysselsatta med att bygga respektive försvara ett samhälle där tillhörigheten till eliten och överklassen alltid ger en gräddfil. Man bygger ett samhälle där de som redan har ska ha mer. Det var vad Samuelsson också ville göra. Hon får avgå, för hon tillhör fel borgarallians, den så kallade oppositionen. Men de som tillhör rätt allians, regeringsalliansen, kan fortsätta på samma sätt som samuelsson. Littorin sitter kvar fast han ljugit om examina och sin formella kompetens, handelsminister Björling sitter kvar trots att hon själv fifflat med bygglov och brutit mot bygglov, andra ministrar har vägrat betala TV-licens och får ändå sitta kvar. När Odell säger att Samuelsson måste avgå, men inte kritiserar sina regeringskollegor för liknande brott och överträdelser så är det avancerad dubbelmoral.

Och de ledarskribenter som kritiserar gräddfiler i samband med Marianne Samuelssons uttalande om strandskyddet, men samtidigt försvarar gräddfiler i vården, där rika får bättre vårdcentraler, fler vårdcentraler osv är grova hycklare. Samtidigt som de försvararar en skola där det ska finnas gräddfiler för medel- och överklassen som har det bättre förspänt från början kritiserar de i sann hycklaranda Samuelsson. Samma skribenter som tycker det är riktigt att rika ska betala mindre skatt (borgarregeringen har tagit bort fastighetsskatt och förmögenhetsskatt) samtidigt som fattiga ska ha det svårare (försämrade villkor för sjuka och arbetslösa) är upprörda över ett uttalande av en landshövding.

Det är dubbelmoral och hyckleri när ministrar, skribenter och andra borgare försvarar klassamhället och är för ökade klyftor, men samtidigt tvingar landshövding Samuelsson att avgå bara för att hon faller in i samma beteende som alla andra i den svenska eliten och borgarklassen.

Nog för att hon ska avgå, men det finns många fler som också borde göra detsamma.

Intressant?
Bloggat: Jinge, Raving, Schlaug, Fredrich,
Borgarmedia: SVD1, 2, 3, 4, 5, HD, GP1, 2, EX1, 2, DN, AB,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Blogged with the Flock Browser

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

17 Svar på “Borgarnas dubbelmoral om gräddfiler”

 1. Anders_S:
  Nu jämför du väl ändå äpplen och päron.

  Vad denna fråga gäller är att en hög ämbetsman brustit i sin myndighetsutövning genom att åsidosätta principen om likhet inför lagen. Detta är inget annat än tjänstefel varför avgången är en helt naturlig konsekvens.

  Du kan inte jämföra detta med den politik som förs av vår folkvalda regering och som beslutas av vårt folkvalda paralament. Detta är två helt olika saker.

  I det förstnämnda fallet handlar det om upprätthållande av lagar (ytterst grundlagen) och här finns en hel apparat att hantera detta (vill minnas att händelsen även är JO- anmäld). I det andra fallet handlar det om politik och där är sättet att påverka i våra allmänna val.

  Vidare:

  ”Littorin sitter kvar fast han ljugit om examina och sin formella kompetens, handelsminister Björling sitter kvar trots att hon själv fifflat med bygglov och brutit mot bygglov, andra ministrar har vägrat betala TV-licens och får ändå sitta kvar”

  Här refererar du till personliga tillkortakommanden som man givetvis kan ha synpunkter på men de är inte kopplade till att personerna i fråga brustit i sin tjänsteutövning. Inte heller här kan jag därför se jämförelsen relevant.

  Vill du lägga till ytterligare exempel till listan kan du ta med förre statsministern Göran Persson, som under sin tid som statsminister, underlät att inkomma med en arbetsmiljöplan i samband med sitt herrgårdsbygge. Denna fråga hade gått till rättegång om inte en överenskommelse om strafföreläggande träffats (vilket kostade Persson en rejäl slant).

  Ingen människa är fullständig och skulle man i detalj granska ministrars och föregående ministrars förehavanden skulle nog listan på smärre förseelser bli ganska lång. Kanske finns det här också skäl att reflektera lite över skriftens ord: ”Den som är utan synd, kaste första stenen”.

 2. Vanja då? Hon missköter sitt jobb så att pensionerna sänks för våra gamla, ger ansvarig tjänsteman en miljonbonus för detta arbete, och hon sitter kvar på sina maktpositioner inom såväl LO som S. Tycker det verkar som vänstern är minst lika goda kålsupare i att förlåta diverse synder, synder som dessutom är betydligt allvarligare än högerpolitikernas tv-avgifter och bygglov då det drabbar våra pensionärer…

 3. … eller Mona Sahlin, Gudrun Schyman, Göran Persson, Bosse Ringholm, Lennart Geijer med många fler….. inte ens Anna Lind hade rent mjöl i påsen. Det tycker jag är dubbelmoral eftersom de förespråkar makt åt folket och jämlikhet. 😛

 4. Dubbeltmoral i metermål. visst, jag hållar med dig. Men att få höra andra sossepampar och kolumnister slingra sej och prata om at ”så är ju inte alls onormalt” (dvs at kringå lagar!) i et sorts ”försvar” är ju också et uttryck för en maktarrogans med överklass ton.

  I fallet Samuelsson tyckar jag dock att fokus borde gå åt hennes och Landstingskollegers politisk-moralsk mycket, mycket värre inhabilitet i fallet med kritiklöst (och här som remissinstannns i ärandet!) att ta emot miljontals kroner ifrån rysk-tyska Statsmafiösa Nordstream Gaskonsortium. Kolla gärna TV-4 ”Kalla Fakta”, om hela detta befängda projekt, och kolla upp även här Samuelsson och alla andra politiker, som har låtit sej ”smörjas” bortom all etik och moral. Fy F… !

  http://anytime.tv4.se/webtv/?progId=732643&treeId=90227&renderingdepartment=2.757

 5. Ja, det där otäcka svarta afrika. Där är folk svarta, usch så otäckt. Bättre med de vita europa då. Här är det bara socialister som är korrumperade, inte de där fina kapitalisterna i Kaupthing som såg till att styrelsen fick miljardlån från bankens pengar.

 6. Men snälla Anders – det är aldrig nån sensation när folk bryter mot andras normer. Moderater får gärna bryta mot socialdemokratiska normer och socialdemokrater mot moderata, det ger inga rubriker. Men när man bryter mot sina egna, eller såna som man påstår att man har, ja, då blir det sensation.
  Typ ”Pastor låg med konfirmand” eller ”Vänsterpartist fuskade med skatten”.

  På sätt och vis är det samma moral (hm) som att ”Man biter hund” är en nyhet men inte ”Hund biter man”. Men ändå inte, det som ger de stora rubrikerna är när förljugenheten spricker. Borgarna har aldrig gjort nån hemlighet av att de vill ha lyx för de rika. Därför är det heller ingen sensation när de gör det. Men Samuelsson har gått ut med ett annat budskap än det hon lever upp till, och det är helt rättvist en sensation.

 7. Det finns skillnader på småfusk, politisk övertygelse och att sen totalt skita i tjänsteetik och svensk grundlag.

  Lika behandling från statliga myndigheter är en grundpelare i svensk byråkrati och grundlag. Bryts den så ska de ansvariga gå. Så enkelt är det.

 8. Jan Wiklund:
  ”Men Samuelsson har gått ut med ett annat budskap än det hon lever upp till, och det är helt rättvist en sensation.”

  Nu blandar du ihop begreppen. Marianne Salomonsson må vara miljöpartist men som landshövding har hon inte att företräda sitt parti utan att företräda regeringens verkställande myndighet i länet.

  Landshövdingeämbetet i vårt land är inget politiskt ämbete även om det är vanligt att tidigare politiker utses till det, dock finns det också landshövdingar som inte har någon partipolitisk bakgrund. Vidare är det så att även om före detta politiker utses till ämbetet så utses de utifrån sin förmodade duglighet och inte utifrån partitillhörighet. Exempelvis har Alliansregeringen utsett en vänsterpartist till landshövding i Västra Götaland och under socialdemokraternas långvariga regeringsinnehav utsågs även borgerliga politiker till landshövdingar.

  Vad denna fråga gäller är att en hög ämbetsman brustit i sin tjänsteutövning och åsidosatt de lagar och regler som gällt. Felet hade varit precis lika stort om en landshövding utan partipolitisk bakgrund begått det.

 9. Rika betalar mer skatt än fattiga i de allra flesta fall. Och dessutom säger det sig ju självt att rika ska få ha det bättre på många sätt; annars vore de ju inte rika.

  Och när det gäller t.ex. ett bygglov är det ju faktiskt inte orimligt att man skulle låta folk betala för att snabba på processen. Det vore en extra inkomstkälla för kommunen och skulle heller inte störa övriga ärenden lika mycket som kompispolitik gör. Rika människor betalar ju faktiskt mer skatt, och bör kunna förvänta sig någon form av service och tacksamhet från både kommunen och dess medborgare.

 10. I en hemlig ljudupptagning, senare publicerad av Sveriges Radio Gotland, argumenterade Samuelsson för att statliga myndigheter skulle agera extra generöst mot mäktiga företagare. Eller det verkade i alla fall så. Den hemliga ljudupptagningen bestod av 2 lösryckta meningar från ett lägre samtal. Inte för än hela ljudinspelning blir offentlig kan vi ta ställning om i vilken kontext yttrandet fälldes. Lutar om en planerad ”set up”.

  http://konspirationer-och-sanningar.blogspot.com/2009/08/marianne-samuelsson-utsatt-for-en.html

 11. Marianne Samuelsson har försökt gynna gotlänningarna på ett maktfullkomligt sätt. Hon är inte korrumperad som Gudrun Schyman eller inkompetent som Wanja Lundby-Wedin.

  Miljöpartister är kanske tydligare än andra politiker besatta av den moralprincip som syftar till ”ändamålet helgar medlen”. Den kallas nyttomoral eller utilitarism. Se hur MP argumenterar i klimatpolitiken. Några rättigheter finns inte utan slutresultatet går före. Det är inte dubbelmoral.

  Det är för ångvältspolitiken att göra gott för Gotland på rättigheternas bekostnad som hon nu sparkas. Mer på min blogg.
  /DNg

 12. ”Rika människor betalar ju faktiskt mer skatt, och bör kunna förvänta sig någon form av service och tacksamhet från både kommunen och dess medborgare.”

  Fattiga människor betalar ju faktiskt procentuellt mer av sin inkomst för varor och tjänster än rika och bör kunna förvänta sig fler och bättre varor och tjänster, mer service och tacksamhet av säljare, entreprenörer och dess företrädare.

Kommentarer är stängda.