Acta – Sveriges sämsta fastighetsägare

Bostads AB Gröningen äger ett antal av de värst misskötta fastigheterna i Herrgården i Rosengård i Malmö. Det är också en av de fastighetsägare som får mest klagomål i Sverige bl.a. tillsammans med bolag som Wallenstam. Gröningen är ett dotterbolag till Acta, ett börsnoterat norskt finansbolag med stor verksamhet i Sverige och nästan 400 anställda. Men det är också ett bolag som äger en rad ökända fastighetsbolag i Sverige och som förmodligen är Sveriges sämsta hyresvärd och fastighetsägare.

Bolaget Gröningen köptes faktiskt så sent som år 2004 från Erik Selin Fastigheter och Fastighets AB Fosema.

Fastigheterna sköts dock inte av Gröningen eller Acta, utan av Newsec. Ett bolag (inklusive systerbolagen Niam och Datscha) som gjort en hel del affärer med Acta under årens lopp. Det tycks vara en del av upplägget med att vanvårda fastigheter. Ett upplägg som i övrigt också tycks bygga på regelbundna försäljningar av fastigheter mellan olika misskötselbolag och slumvärdar. Den allra kändaste av det norska bolaget Actas misskötselskandaler är dock problemen i Herrgården i Rosengård där mögel, kackerlackor och andra problem frodas i lägenheterna. Förhållandena är erkänt vidriga och har inte åtgärdats trots klagomål under flera år.

Chef för Actas verksamhet i Sverige är Mathias Andersson (1969-) och han får väl anses var en av de ytterst ansvariga för bolagets vanvård av bostadsfastigheter. Andra ansvariga är förstås bolagets ägare, chefer och styrelse i Norge.

Bland de större ägarna i Acta märks det svenska skandalbolaget Carnegie, Alfred Ydstebö (1969-), Siv Ydstebö Langvik (1971-), Kjell Johan Bjelland (1943-) med familj, Arne Steinar Gresslös (1953-), familjen Aarskog med Mons Bertil Aarskog (1956-) i spetsen, och förmodligen Pål Andreas Garder (1965-) och Hans Fredrik Hauge (1956-). Vd i bolaget är Geir-Inge Solberg och i styrelsen sitter ovan nämnde Alfred Ydstebö, Stein Aukner, Harald Sig. Pedersen, Ragnhild Kvålshaugen och Elle Susanne Math Henriksen.

Alfred Ydstebö är en av grundarna av Acta och han sitter också i en del andra norska bolagsstyrelser. Vanvården av hyresfastigheter i bland annat Sverige har gjort honom till en rik man, inte bara det förstås, för Acta sysslar även med en del andra finansspekulationer. Också på den marknaden har man mest klagomål av alla. Och man har i Norge blivit anklagad för falsk och olaglig marknadsföring, även rent svindleri. Polisen har undersökt hans medgrundare av Acta, Fred Ingebrigtsen för olagliga insideraffärer och bedrägeri tidigare i år.

Acta hade också investeringar i de konkursade bankerna Lehman Brothers och Kaupthing och det är i detta sammanhang som bolaget undersöks för ekonomiskt lurendrejeri. Fred Ingebrigtsen har dock numera lämnat företaget. Skandalen kring honom och Acta är dock en av de största fiffel- och insiderskandalerna i norsk historia. Det hela betraktas som organiserad kriminell verksamhet och har handlagts med hjälp av norsk anti-gänglagstiftning (antimaffialagar).

Acta är på alla sätt ett uppenbart fiffelbolag där en mängd oegentligheter tycks ha begåtts under bolagets existens. Ytterst ansvariga för detta är naturligtvis bolagets ägare och ledning, inklusive styrelsemedlemmar och svensk ledning. Det är de som borde ställas till svars för de vidriga förhållanden för de som lever i Herrgården.

På senare tid har uppenbarligen också Actas chefer och ägare mötts av kackerlackor i sina hem. De finns alltså inte längre bara i bolagets vanvårdade bostadsfastigheter.

Läs mer: E24_1,
2, Laholms Tidning, SA, Hegnar1, 2, Sandnesposten, PA, Sydsvenskan1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, DN.no, API, VA1, 2, 3, 4, AV1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, FV, AB, Fastighetsaktien, Malmö.com, Datscha, DN, Jnytt, DI,

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Technorati: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Powered by ScribeFire.

Advertisements
 1. Tror inte att det är en del av Newsecs upplägg att vanvårda fastigheterna. De är bara så kåta på uppdrag att de önsketänker sig in i en situation där man kan driva husen utan pengar avsatt för periodiskt underhåll.

 2. Av de två skulle jag som fastighetsarbetare klart sätta Newsec som den mest seriösa och Acta som… ja som inte seriösa alls.

  Men det är som du säger, Newsec är ett stenhårt amerikanskt bolag med målet att dra in så mycket vinst som möjligt på investerat kapital och har inga som helst intressen av att arbeta efter ”svensk modell” eller liknande.

  Kan säga att av 23 som gick ur min klass var det ingen som ville arbeta hos dem och jag tror inte att någon har sökt arbete där heller.

 3. Nicklas: Newsec är ett svenskt och svenskägt företag. De förvaltar ofta de fastigheter som Acta, Centerplan och andra dålig fastighetsvärdar äger. De lägger antagligen de lägsta anbuden och skötseln blir därefter.

 4. Då är de uppköpta på det senaste, för de var amerikanskägda när de kom till stan i alla fall, och köpte upp husen på Kosmosgatan. Jag minns tydligt mötena med Hyresgästföreningen.

 5. Pingback: Centerplan - konkursad slumvärd | Svensson

 6. Pingback: Dumheter om AFA och förortsupplopp | Svensson

 7. Pingback: Imorgon blir Sverige en diktatur « Nemokrati

 8. Pingback: Videocracy – Regeringen har infört tv-censur – media tiger « Nemokrati

 9. Pingback: Avreglering, utförsäljning och privatisering - förfallna bostäder | Svensson

 10. Pingback: Boultbee är inte ensamma | Svensson

 11. Pingback: Victoria Park investerar i bostäder på Rosengård | Röda Berget