Joksos arvtagare

Juggemaffian, så brukar vi i Sverige kalla de kriminella nätverk som ibland, men inte alltid domineras av människor från det forna Jugoslavien. Dessa nätverk inom organiserad brottslighet har länge funnits på plats i Sverige. Redan på 1970-talet var de kända. Ett av de jugoslaviska nätverken som existerat/existerar är det runt bl.a. Arkan, Dragan Joksovic (Jokso) och Milan Sevo.

Milan Sevo gifte sig 1999 i serbiska kyrkan i Stockholm. På bröllopet fanns en stor del av den kriminella eliten i Sverige som gäster. Däribland Thomas Möller, då president i Svenska Hells Angels, Stefan ”Tjock-Steffe” Eriksson från den så kallade Uppsalamaffian, Torgny Jönsson, svindlaren från Skåne, Pera Grujic, Dragan Joksovics (”Jokso”) man i Malmö och maffiaadvokaten Thomas Martinsson. Den han gifte sig med var Alexandra, dotter till Ratko Djokic, vän med den serbiske milisledaren och gangstern Arkan och Dragan Joksovic. Nu är det han som omnämns som den serbiske gangsterkungen som kan vara hjärnan bakom helikopterrånet i Västberga.

Uppväxtt i Stockholmsförorten Vårby gård kom Milan Sevo tidigt in på brottets bana. Han misskötte skolan, snattade, hamande i slagsmål och stal bilar. Så småningom placerades han i forsterhem hos en polisman. I mitten av 1980-talet tränade han taekwondo och slog på gatorna i centrala Stockholm. När han var 18 rånade han en bensinmack med hjälp av skjutvapen och dömdes till vård inom socialtjänsten. Inte hjälpte det.

Mot slutet av 1980-talet lät han och ett femtontal andra kampsportare tatuera in en örn med en pil i klorna på sina överarmar. Andra som gjorde likadant var bland annat Paolo Roberto och Liam Norberg. Mellan 1991 och 1996 åkte Milan Sevo in och ut i fängesle för bland annat grov misshandel, narkotikabrott, dopningsbrott och brott mot vapenlagen.

Trots alla sin abrott arbetade Milan Sevo och hans kumpaner som entrévärdar på krogarna och nattklubbarna vid Stureplan. Oönskade gangsters hölls borta och man fick del av garderobsintäkterna.Udner denna tid träffade Sevo den kände gangstern Dragan Joksovic och någon gång under 1990-talet fick han via Jokso träffa Arkan nere i Belgrad. Arkan hade vid denna tid grundat sin privatarmé, Tigrarna.

Arkan mördades 2000 och en del av beskyddet som Milan Sevo hade haft försvann därmed. 2001 utasetts så Milan Sevo för ett mordförsök. De som troligen försökte mörda honom var Paul Jacobsson, en indrivare med kopplingar till Bandidos såväl som Brödraskapet och denens vän, torpeden Niklas Lindeborg. Detta på uppdrag av en svartmäklare och ockrare, kallad ”Greven”, som lånat ut stora belopp till en person, Björn Monteine, som förekom i den så kallade Göta Finans-härvan på 1980-talet. Björn Monteine (Björn Hedstig) ska ha anlitat Ratko Djokic för skydd mot Greven och hans indrivare, varvid ett händelseförlopp med flera mord och mordförsk inleddes. Strax efter mordförsöket på Milan Sevo mördades nämligen både Paul Jacobsson och Niklas Lindeborg.

I mars 2003 påstås det att Milan Sevo skulle ha mördats av en inhyrd colombiansk yrkessmördare, men att polsien omintegjorde planerna. Greven greps, men kunde inte knytas till något mordförsök utan bara till narkotikabrott och grovt vapenbrott för vilket han fick 6 år i fängelse.

Polisen försökte också knyta Milan Sevo till ett narkotikabrott, då tre serbiska män som jobbat för Arkan, gripits med tre kilo kokain. Nätverk från det forna Jugoslavien hade vid denna tid blivit allt viktigare för att transportera kokain norrut i Europa. Kopplingarna mellan Sevo och de gripna var många, En av de gripna var Zvonko Mateovic, som hade skadskjutit Arkans mördare, och som hade Sevos telefonnummer i sin mobil och precis hade träffat en av Sevos närmaste män. men Sevo frikändes från inblandning i rätten. Men han fick ändå två års fängesle för vapenbrott. Milan Sevo var också en av de jugoslaviska gangsters som några år innan detta hade beviljats svenskt medborgarskap genom en mutad tjänsteman på Migrationsverket så han kunde dock inte utvisas.

2004 rymde Sevo från Täbyanstalten, 2005 greps han i Grekland, efter att han utsatts för ett mordförsöki belgrad, och fick avtjäna resten av sitt straff i Sverige. Därefter försvann han, men dök senare upp i Belgrad där han uppenbarligen uppehåller sig för närvarande. Och nu kopplas han alltså ihop med det spektakulära helikopterrånet i Västberga.

Läs också: Svensk Maffia,

Intressant?
Borgarmedia: DN1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, RT1, 2, AB1, 2, EX1, 2, Journalisten, GT,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements