Nordnet – en av de första nätmäklarna

Del 9 av 24 i serien Bankerna

Nordnet, en nätmäklarverksamhet, grundades 1996 som ett dotterbolag inom Öhmans, börsnoterades 2000 och numera äger Öhmans 31 % av företaget och familjen Dinkelspiel cirka 20%. Nordnet är idag en av de större aktörerna på Stockholmsbörsen såväl som på de andra nordiska börserna.

Den som kläckte idén om aktiehandel på nätet var Michel Nachemson, då VD i Öhmans. Han övertygade Ulf och Claes Dinkelspiel och man bestämde att starta en tjänst. Målsättningen var att bli först men så blev det inte:

En trio på Öhman bestående av Per Nordlander, Urban Stärner och Sven Chetkovich kom att bli eldsjälarna bakom projektet. Utmaningen för dem var att bygga ett säkert och fungerande system – att handla aktier på internet var betydligt mer komplicerat än att sälja böcker via nätet vilket var det alla pratade om i internets kommersiella barndom 1996. Men IT-projekten gick bra och lanseringen av tjänsten planerades till hösten. Namnet bestämdes till Nordic Net Trade.

Just då, i maj 1996,
hände det som inte fick hända. En av de fyra storbankerna, Sparbanken (sedermera Föreningssparbanken och Swedbank), lanserade helt överraskande en renodlad internettjänst för aktiehandel. Inte nog med att Öhman inte längre var först, de var dessutom slagna av en av de tröga jättebankerna.

”Det kom som
en chock för oss”, berättar Fredrik Sandberg som tillsammans med trion Nordlander, Stärne och Chetkovich var en av pionjärerna på Öhman.

IT-bubblan och den krasch som följde innebar dock problem för de nya nätmäklarföretagen och flera uppköp följde. Sålunda köpte Nordnet det 1998 startade Teletrade:

I Sverige grundade Klas Danielsson den renodlade internetmäklaren Teletrade i maj 1998. Han hade tidigare drivit en egen kapitalförvaltning, Danielsson & Partners. Delägare i Teletrade blev också tidningskoncernen IDG och bolaget sattes på aktielistan Nya Marknaden i december 1999. Teletrade blev den extrema lågprismäklaren som ingen riktigt tog på allvar.

Uppköpet skedde efter en budgivningsstrid med flera parter inblandade:

Men i kampen om Teletrade vann till slut familjen Dinkelspiel och Nordnet, som kände sig mest pressat av att snabbt få upp kundstocken. Affären blev klar i juni 2001.

”Vi gjorde affären när det såg som mörkast ut. Det sammanslagna Teletrade och Nordnet förlorade mellan fem och tio miljoner kronor varje månad”, säger Claes Dinkelspiel.

Klas Danielsson på Teletrade
var först tänkt som vice vd på det nya bolaget men blev snabbt högste chef. Men problemen för Nordnet var långt ifrån över. Antalet anställda i det sammanslagna bolaget minskade från 130 till 90 medarbetare och under hösten 2001 genomfördes en nyemission på 132 miljoner kronor. Den skulle bland annat gå till att betala tillbaka gamla lån och var extremt viktig för bolaget. Emissionen garanterades av familjen Dinkelspiel och gick igenom.

Genom uppköpet av Teletrade blev Nordnet den dominerande nätmäklaren vid sidan av HQ och det av dem kontrollerade bolag som idag heter Avanza. När Avanza huvudsakligen är inriktat på Sverige är Nordnet inriktat på hela Norden och faktum är att man är den allra största börsmäklaren på Oslobörsen med 10% av börshandeln under år 2008. Nordnet är numer inte bara en mäklare utan man erbjuder också egna fonder och banktjänster av olika slag. På nordisk nivå är man fjärde största mäklare och den positionen har förstärkts under 2009 då finska EQ Bank har köpts från havererade isländska finanskoncernen Burdaras.

I styrelsen för Nordnet sitter Claes Dinkelspiel , hans bror Ulf Dinkelspiel och dessutom Tom Dinkelspiel, son till Claes.

Läs mer: VA1, 2, 3, IDG, DN1, 2, Cornucopia, Newsdesk, AV1, 2, 3, 4, RT1, 2, 3,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Blogged with the Flock Browser

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Bankirfirman Öhman – en av de äldstaAlfred Berg – arvtagare till Sveriges första börsmäklare >>
Advertisements