Mordhotet mot Vilks och det obefintliga hotet mot yttrandefriheten

Tre citat om mordhotet mot Lars Vilks:

Det första:

Omfattande mordplaner mot konstnären Lars Vilks har avslöjats, bara kort tid efter det att ett attentat kunde avvärjas mot den danske tidningstecknare som ritat satiriska bilder av profeten Muhammed.

Att konstnärer eller författare utsätts för eller tvingas leva under dödshot är oacceptabelt utifrån de värderingar som måste känneteckna ett öppet samhälle. Sådana utslag av intolerant religiös eller politisk fanatism kan aldrig tillåtas få styra över den fria debatten. Därför är det av största vikt att det polisiära utredningsarbetet kan fullföljas i grunden och att alla inblandade lagförs. För mordhot finns inga förmildrande omständigheter.

Huruvida sedan just Lars Vilks är den bästa symbolen för svensk yttrandefrihet får ses som tämligen diskutabelt. Hans beryktade rondellhund had inget konstruktivt över sig; den var en ren provokation där omgivningens reaktioner enligt honom själv skulle vara en del av konstverket. I så måtto har detta nu börjat anta skrämmande proportioner.

Det andra:

Vilks forum för direktkommunikation med sin publik var och är hans blogg. Under den ursprungliga hundkrisen lade han fram ett kollage av argument och förklaringar till sitt handlande, illustrerat med ständigt nya Muhammedhundar: Muhammed som tax, Muhammed som ”Übermensch” – övermänniska – Muhammed som apporterar ett bombbälte till sin husse, Muhammed som skär halsen av en jude ”till all belåtenhet för Muhammeds samarbetspartner, en officer i den nazistiska armén”.I en intervju i Sydsvenska Dagbladet yppade konstnären: ”jag har en udd mot islam”. Udden bestod, närmare bestämt, i en doktrin om västerlandets totala överlägsenhet över andra kulturer, islam i synnerhet. ”Väst har en överlägsen kultur på grundläggande punkter. I den muslimska världen har Koranen och vidhängande skrifter en basal betydelse. Varje gång något skall bestämmas måste man slå i skrifterna för att få det bekräftat”. Det är den berömda läran om Homo islamicus, muslimen som en människoart som restlöst betingas av islams väsen – men tyvärr idkar västerlandet blyg respekt i mötet med denna art. ”Det är det här med ’att vi är alla lika tillsammans’. Det som inte kan sägas är att vissa är mera lika än andra.”

Vissa är mera lika än andra.

Vilks ville nu axla bördan att föra muslimerna ut ur islam. Det handlar om ”att uppfostra dem som ännu inte förstått och som därför och tills vidare kan beskrivas som otillräckliga och svaga”, om ”obildade och otillräckliga grupper av människor som genom en strategisk plan och steg för steg ska lära sig västerländskt tänkande.”

Otillräckliga grupper av människor.

Så höll han på.

Mord är fel, mord på konstnärer är fel, fel i alla möjliga bemärkelser. Men hundra hot mot yttrandefriheten ursäktar inte Lars Vilks syn på muslimer. Innan han sätts på Sveriges och västerlandets piedestal kan det vara värt att tänka igenom, inte formen eller den principiella existensrätten, men väl innehållet i hans tankar.

Det tredje:

Lars Vilks vill inte ha vårt medlidande, han vill ha vår uppmärksamhet. Och det får han förstås. Sju farliga islamistiska terrorister i en smäll! Lars Vilks framstår som hjälten i folksagan »Jack och bönstjälken«. Lille Jack fick sju jättar på fall i ett enda yxhugg.

Jättarna i Lars Vilks saga är inte bara sju isolerade fanatiker på den gröna ön – man frågar sig om det fortfarande finns en speciell jordmån för terror på Irland – nej, jättarna är minst lika mycket den svenska pressen, som ska dansa efter Vilks pipa, och inordna sig i konstverket.
»Ett hot mot alla«, trumpetar Dagens Nyheters ledarsida lydigt.

Men enligt islamologen Jan Hjärpe har det skett stora förskjutningar inom det islamistiska lägret på senare år. Medan stödtrupper till al-Quaida och andra extremister tidigare kunde få symboliskt stöd av mer moderata islamister, har situationen ändrats kraftigt. Allt fler islamister tar avstånd från terror som politiskt redskap. Enligt Jan Hjärpe är terroristerna på Irland helt isolerade. Så här sa Jan Hjärpe i tisdagens »Studio 1« i P1:

»Det finns ingen muslim i hela världen som nu stöder ett attentat mot Lars Vilks.«

Det planerade dådet är alltså en isolerad idé av marginaliserade fatalister i nådens år 2010. De handlar inte på uppdrag av någon annan än sig själva.

Alla tar klart avstånd från mordhoten, ett fokuserar på Vilks tankar och de andra ifrågaästter om Vilks är en bra representant för yttrandefriheten. Förmodligen på samma grunder som citat nummer två, Vilks underliga åsikter om muslimer. Det ena är från ledarsidan i en liberal svenska tidning och det nadra från kultursidan i en svensk kvällsblaska och det tredje från ett borgerligt politiskt magasin. Det är kanske inte så svårt att räkna ut vilket som kommer varifrån, men man ska kanske ta Vilks åsikter i beaktande på samma sätt som alla skribenterna gör. I alla fall innan man hyllar karln som en banérförare för yttrandefrihet och ett öppet samhälle. Saker och ting är aldrig så självklara och enkla som vi ofta tycks ta för givet.

Och faktum kvarstår, de sju knäppskallarna på Irland och den förvirrade Jihad-Jane utgör inte ett allvarligt hot mot yttrandefriheten. Varken globalt eller i Sverige.

Läs också: Yttrandefriheten, rasismen, fundamentalismen och religionen

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö,
Borgarmedia: AB1, 2, 3, 4, 5, GP1, 2, 3, Fokus, DN1, 2, SVD1, 2, EX1, 2, SVT Debatt,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements

13 Svar på “Mordhotet mot Vilks och det obefintliga hotet mot yttrandefriheten”

 1. För övrigt anser inte jag heller jag att det här har så mycket med den svenska yttrandefriheten att göra eftersom den verkar fungera bra här.

 2. Det finns ingen som hyllar Lars Vilks ”som en banérförare för yttrandefrihet och ett öppet samhälle”. Tvärtom är nog de flesta skribenter överens om att han är en idiot, även om man formulerar det mer inlindat.

  Men han måste få ha rätt att vara det, utan att mörkerkrafter försöker ta honom av daga. I ett öppet samhälle med yttrandefrihet måste det rymmas även sådana som borde ha vett att hålla tyst.

  Det är vad debatten handlar om.

 3. Men då är det ju ingen debatt, eftersom alla tycker det är idiotiskt att en idiot ska dödas av sju andra idioter på grund av något riktigt… idiotiskt.

  Detta är en icke-debatt. Problemet är att idioten Vilks har tillgång till hela landets samlade nyhetsplats. Om han hade varit en vanlig byfåne, hade ingen annan idiot någonsin lagt märke till honom och därmed hade vi kunnat koncentrera oss på andra idiotier i nyhetsflödet, som Turkiets upprördhet över en omröstning i svensk riksdag om ett folkmord som ägde rum för snart 100 år sedan, om nazist-idioter som utlämnas till Polen efter att ha stulit Auschwitz-skylten, SÄPO som jagar ”terror-tröjor”, om vårt kungahus eller något annat lika oviktigt.

  Var är rapporteringen om urspårade motorvägsbyggen, bristen på hyresrätter, bemanningsföretagens nya roll på arbetsmarknanden, effekterna av privatiseringshysterin, den nya fattigdomen i landet, kritiken mot den svenska afhganistan-styrkan – eller någon annan av alla de ”nyheter” som kanske betyder något?

  Det är för mycket trams.

  1. Jonas: Jag antar att du inte menar på min blogg utan generellt Jonas. För allt det dus kriver om hra jags lrivit om mängder med gånger. Sök på bloggen så får du se.

 4. Nej, jag menar mer generellt naturligtvis.

  Det hela var mer en kommentar till Ingemar. Det är ingen debatt, det är trams som skymmer sikten från viktigare saker.

 5. ¬ªDet finns ingen muslim i hela världen som nu stöder ett attentat mot Lars Vilks.¬´
  Jan Hjärpes uttalande är… just det; idiotiskt.

 6. Vem sjutton bryr sig om Lars Vilks egentligen, ja förutom han själv då? Inte är det speciellt troligt att det föreligger ett så stort hot mot honom som det påstås i alla mediasagor!

Kommentarer är stängda.