Fifflarna – Björn Monteine, Net Capital ….

2001 dök Björn Hedstigs (fast nu hette han Björn Monteine) namn upp igen i kriminella sammanhang i Sverige. Han utpekades då av Dagens Industri för att vara centralfiguren i en ekobrottshärva där 8 000 aktieägare lurats på pengar:

Enligt vad DI erfar är det den tidigare dömda ekobrottslingen Björn Hedstig alias Björn Monteine, som är hjärnan bakom Net Capital-härvan. Skandalen, som uppdagades i höstas, innebar att 8 000 aktieägare blev lurade på cirka 100 Mkr och att Stockholmsbörsen kastade ut Net Capital, E-play och Comexchange från börsen. Björn Hedstig själv förnekar att han har något med Net Capital att göra.

Vinsterna på lurendrejeriet kring nätmäklarfirman Net Capital lär ha blivit omkring 100 miljoner kronor och i sammanhanget dyker ett annat namn upp som också är känt från vinstbolagsaffärer och fastighetsaffärer ihop med Seth Roland Arnér redan på 1970- och -80-talen, nämligen Michael Östlund. Nu verkar det som om den tidigare bolagsplundraren och vinstbolagshajen Östlund startat en fondkommissionärsfirma (möjligtvis en fortsättning på nåt av hans tidigare bolag som MÖAB Värdepapper AB eller Michael Östlund AB eller så är det bara resultatet av en annan fiffelhärva), Michael Östlund & Co Fondkommission som var inblandad i de skumma affärerna kring Net Capital, E-play och Comexchange:

Ett av de bolag som introducerades var Comexchange, som sade sig arbeta med att bygga e-handelsplatser. Förra sommaren gjorde Comexchange debut på en ny handelsplats – Nordic Growth Markets (NGM:s) inofficiella lista Nordic OTC. Bolaget hade då ändrat namn till Nordic Holding.

– Vi tillhandahåller bara ett handelssystem. Det är en sponsor (en fondkommission, DN:s anmärkning) som har godkänt och övervakar bo-laget. Nu har sponsorn sagt upp avtalet med Nordic Holding, så bolaget står i dag utan och avnoterades för en månad sedan, säger Fredrik Ljung, som är noteringschef på NGM.

Nordic Holding har ännu inte lyckats hitta en ersättare för sponsorn Michael Östlund & Co Fondkommission.

Aktietorget är en annan aktielista där en skandal förefaller att vara under uppsegling. Tidningen Affärsvärlden har avslöjat hur en av småbolagslistan Aktietorgets största aktörer, Alexander Richards, tjänat över 100 miljoner på att notera fyra bolag. I ett av bolagen p resenterades en order från en icke namngiven kund på 65 miljoner kronor. Börskursen steg och Richards sålde aktier med stor förtjänst. Senare stoppades handeln eftersom bolaget inte kunde presentera några bevis för att den påstådda ordern funnits.

Michael Östlund & Co fick sitt tillstånd att handla med värdepapper indraget av Finansinspektionen i april 2007. Chef för bolaget verkar då Johan Östlund ha varit och uppgivna ägare var Sovereign Group, ett offshorebolag med okända ägare, men förmodligen med kopplingar till både Castro Khatib och Björn Monteine.

Den svenska superkändisen Britt Ekland nämndes också i samband med Net Capital då det uppgavs att offshorebolaget BNL var huvudägare i Net Capital och i det bolaget skulle Ekland vara delägare enligt Net Capitals VD. Enligt andra uppgifter så var Björn Monteine istället huvudägare i BNL.

Året efter Net Capital-skandalen, dvs 2002, så påbörjades en annan utredning mot honom. Nu handlade det om att han hjälpt advokat Peter Löhr att plundra några konkursbon:

Utredningen mot Monteine inleddes redan våren 2002. Detta som en följd av att Ekobrottsmyndigheten avslöjat att dåvarande advokaten Peter Löhr i Stockholm förskingrat tre miljoner kronor ur olika konkursföretag, vilka Löhr förvaltade på statens uppdrag. Pengarna hade Löhr använt för att köpa en exklusiv villa. För att dölja plundringen hade Peter Löhr låtit pengarna vandra över flera andra personers bankkonton, innan de slutligen betalades ut till hans hustru. En av dessa mellanhänder var Björn Monteine.

– Löhr satte in 300.000 kronor på Monteines bolagskonto. Någon timme senare förde Monteine vidare pengarna till en annan mellanhand, som i sin tur skickade tillbaka dem till Löhr, berättar kammaråklagare Robert Engstedt.

Enligt Engstedt måste Björn Monteine ha förstått att överföringen ingick i en brottsplan:
– Flera inblandade vittnar om att detta var uppenbart.

Björn Monteine, som förhörts på svenska ambassaden i London, hävdar att detta är helt fel. Det faktum att Peter Löhr var medlem i Sveriges advokatsamfund räckte för att han skulle låna ut sitt konto utan att ställa några frågor. ”Löhr är en välkänd och duktig advokat. Han ringer mig …/pang pang klart. Ägnar ingen mer tanke åt det. Vet ingenting om bakgrunden eller någonting”, sa han vid förhöret.

Hans namn har förutom i dess fall dykt upp i en mängd andra sammanhang i olika utredningar om brott och ekobrott. men själv har jan suttit säker i Monaco och med sina bolag Innovation Netbank i Bryssel och First Nordic Corporate Finance på Jungfruöarna. Men numera tyck han mest syssla med sådant som var vanligt under IT-bubblan. Att blåsa upp kurser i olika bolag genom att skap förväntningar hos aktiägare. Också en slags bedrägeri kan man tycka, men ofta på rätt sida lagen. Själv anser han förstås att han är oskyldig till allt:

Björn Monteineär åtalad för grov förskingring alternativt medhjälp till grov förskingring i den härva där huvudmannen, före detta advokaten Peter Löhr, redan är dömd i tingsrätten till två års fängelse för plundring av konkursbon på tre miljoner kronor.

Tingsrätten pekade i sin dom förra sommaren ut Monteine som medhjälpare vid plundringen. Åklagaren, Robert Engstedt vid Ekobrottsmyndigheten i Stockholm, har därefter valt att åtala Björn Monteine för hans hjälp vid bolagsplundringen.

Gång på gång har Monteines namn dykt upp i polisutredningar. Men han har hela tiden suttit säker i bostaden i Monte Carlo. Därifrån har han dirigerat sina finansbolag, Innovation Netbank i Bryssel tidigare och First Nordic Corporate Finance på Jungfruöarna.

”Jag har aldrig blivit kontaktad av polis förr­än nu i Löhrfallet. Däremot har mitt namn nämnts i olika tidningsartiklar. Bland annat i samband med en skalbolagshistoria i slutet på 80-talet. Då ringde jag upp polisen och frågade om de ville tala med mig. Men de ville de inte”, säger Monteine.

[…]

”Jag vill rensa upp bland alla spekulationer. Så fort jag gör något så dyker den där stämpeln från Göta Finans upp i tidningarna. Det var länge sedan jag gjorde några affärer i Sverige, men det är där jag helst vill jobba. Och nu kommer jag hem för att rentvå mig”, säger Monteine.

Kapital har han. Och han har nyligen sålt 2,5 procent i ett mobiltelefonbolag för 55 miljoner kronor. Företaget är baserat på en svensk uppfinning för säker hantering av kreditkort på webben med hjälp av mobiltelefon. Det har knappt någon verksamhet ännu, men bland annat skärmtillverkaren Eizo har köpt säkerhetstjänsten.

[…]

”Jag har inget alternativ längre. Jag är betrodd i en mängd sammanhang och jag har inget att dölja. Det är lika bra att bemöta allt som påstås om mig. Och Ratko Djokic anlitade jag som livvakt vid en tvist i domstolen här i Monte Carlo”, säger Monteine.

Det är en civilrättslig tvist där han blivit krävd på 5 miljoner kronor och den tvisten vann Monteine i Monte Carlo. Bakgrunden är hans senaste affärer i Sverige, kring det skandalomsusade Net Capital vid sekelskiftet. Även i det sammanhanget säger han att han tänker bevisa sin oskuld, alldeles oavsett att tvisten som nu växt till 30 miljoner och landat i Stockholms tingsrätt.

Ratko Djokic är en gangster som mördades i något som blev början på en lång rad mord och uppgörelser inom den undre världen i Sverige och Milan
Sevo
har pekat ut Björn Monteines skulder som det som utlöste vågen av mord och mordförsök inom de jugoslaviska gangsternätverken i Sverige. Som jag ser det så tyder också valet av Djokic som livvakt på att Björn Monteine faktiskt inte har helt rent mjöl i påsen.

Läs mer: DPS, AV,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Technorati Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!