Politometern listar alla politiska bloggar

Jag har nu observerat att Politometern numera listar listar inlägg från andra bloggar än de stora partiernas. Bloggarna verkar dock inte synas i alla listningar och tabeller ännu. Detta betyder att knuff.se (vars rankningssystem jag tycker snedvrider resultaten över de viktigare bloggarna. Socialdemokraternas flitiga länkande, ofta till ovidkommande och ointressant inlägg på andra partitrogna bloggar, gör att Knuff:s rankningsystem av bloggar fungerar ganska dåligt idag. Bloggar med högt besökarantal, men med få länkningar missgynnass grovt.

Detsamma gäller även andra kartläggningar och jag är av uppfattningen att de som menar att Sverigedemokraternas inflytande i bloggosfären och inom sociala medier är försumbart på grund av länkningens karaktär har fel på samma sätt som de som överdriver SD:s inflytande har fel. Länkningen visar ju främst vilken status bloggen har bland andra bloggare och tyckare, inte hur genomslaget och inflytandet bland vanliga människor är. Där betyder nog besökssiffror mer (då vill jag också påminna om att det är mycket lätt att manipulera besökssiffrorna på Bloggtoppen).

Rankning som i huvudsak är baserad på länkningar (interaktion med andra bloggar) tenderar att överdriva betydelsen av socialdemokratiska bloggar, bloggar som skrivs av piratpartister och bloggar som tillhör den självutnämnda eliten bland bloggare eller kändisar på annat sätt. Detta främst på grund av extrem länkning mellan medlemmar i dessa specifika grupper. Knuffs rankning har relativt stor betydelse för hur andra bloggare bedömer en blogg, men utanför det saknar den nog egentlig roll. Att politometern nu har liknande funktioner tycker jag är bra då det breddar möjligheteran i bloggosfären och minskar enskilda sajters betydelse.

(i nedanstående diagram är min blogg den stora vita cirkeln i mitten med en mörkröd cirkel ovanpå. Den mörkröda cirkeln ovanpå är Jinge.)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
 • Jag håller i alla fall inte på och trixar för jag vet inte hur det funkar. Bloggtoppen har slutat kolla på överhuvudtaget och länkar gör jag som jag har lust. Inte svårare än så.

  Snygg omgörning här Anders – riktigt moderatfärg, kunde jag ha valt själv alltså 🙂 – Trevlig helg.

  • Anders_S

   Mary: Ungefär så gör jag också. Om man tittar så verkar det inte som om moderatbloggar och vänsterpartibloggar inte trixar och länkar hej vilt (ni ligger inte ihop på Ulvenlövs diagram) utan utspridda. Däremot alla andra större partier. Folkpartiets bloggar har dock inte så många läsare och länkar så det blir inte så tydligt bland dem.

 • MAry: Bloggen LOKE Kultur och politik är så vänster man bara kan bli 🙂

 • Hej och hå. Jag bryr mig inte så himla mycket om var bloggarna hör hemma utan tycker att det är intressant med olika tankar. Är det något jag lärt mig i bloggosfären så är det att vi samverkan tvärsigenom partigränserna. Jag gillar det.

 • Jo, men rätt ska vara rätt. LOKE står nu som högerbloggare.

 • scaber

  Min sajt ligger mellan plats 12 och 16 på knuff och jag har knappt hälften av besökarantaslet av vad de omkring mig har i ranking.

  så antingen har jag extremt många inlänkningar eller mer besökare än jag tror.

  scaber nestor

  • Anders_S

   scaber: Länkningar från olika bloggar har olika mycket värde på Knuff.se. Så får man en länk från högt rankade bloggar så är den värd mer än en länk från en låg. Det kan förklara läget. Min blogg har ju fler gånger så många besökare somde som ligegr på en liknande rankning och 10 ggr fler besökare än fler av de högt rankade socialdemokratiska bloggarna. Jinge ligger längre ner än mig och har ännu fler besökare. En sådan rankning känns inte rimlig. Vi får se hur det kommer att se ut på Politometern när det blir fler bloggar som kommer med där.

 • LOKE, den femtekolonnaren!!!! >;(

  🙂

 • Vart skulle jag stå som högerbloggare? Fattar nada.

  • Anders_S

   Kristoffer: Förmodligen på Politometern. Men jag fattade ingenting heller.

 • Aha, nu hittade jag listan. Tittade först på diagrammet. Varför jag listas som höger verkar vara för att min blogg av någon outgrundlig anledning har en ”koppling till Höger-bloggare”. Tydligen är det riskabelt att kritisera sina politiska motståndare för mycket… ^^