Mr X som han kallades i media eller Leif Stenberg (senare Leif Skiffer) som han hette beskrevs på 1960- och 1970-talet som en svensk Gudfader. Han skulle ha haft sitt finger med i en mängd illegala affärer i Stockholm på den tiden. Troligtvis var bara en mindre del av alla rykten som fanns om honom baserade på nån from av sanning. Förmodligen var han överhuvudtaget inte alls inblandad i knarkaffärer:
I slutet av 60-talet ansågs det mer eller mindre självklart att Mr X stora tillgångar kom från knarkförsäljning. Polisen fick tips, men hittade aldrig några bevis.
Grunden till ryktena kan vara att en del av hans affärspartners bevisligen var inblandade i knarkhandel. Det gäller till exempel Roy A som ingick i Fleming Bromans liga som kokade över 100 kilo amfetamin under några år i början av 70-talet.
Mr X bodde ståndsmässigt med fru och tre barn på olika adresser i Stockholms innerstad och skaffade så småningom hus på solkusten i Spanien.
I vilket fall som helst har något sådant aldrig kunnat bevisas. Däremot är det belagt att han var inblandad i illegalt spel, fastighetspekulation och begick en del bokföringsbrott i sin verksamhet som bilhandlare och fastighetshaj. Det senare försökte myndigheterna så småningom åtala honom för, men han dog innan det kom så långt:
Så småningom startades utredningar på polis och skattemyndigheter, men
det blev en mångårig katt-och-råtta-lek innan de kom så långt att det
blev åtal 1978.Mr X jobbade först som cykelbud och fick genom jobbet inblick i den ”fina världen”. Han bestämde sig för att bli rik. Han blev bilhandlare på Surbrunnsgatan i Stockholm bara drygt 20 år gammal, redan då inblandad i diverse tvister med kunder om olika
försålda skrotbilar. Hans specialitet var bland annat import av amerikanska dollargrin och han körde själv de vräkigaste exemplaren.[…]
1970 försattes Mr X i personlig konkurs för en skatteskuld på 182 000 kronor. Till domstolen intygade han att hans totala tillgångar bestod av 6 000 osäljbara pornografiska böcker, ett värdelöst patent på en slipshängare, kläder, personliga föremål och bohag för en enrumslägenhet.
[…]
Det var ofta oklart var Mr X bodde. Under långa perioder uppgav han ingen hemadress utan bara postbox 19077 på Döbelnsgatan i Stockholm.
1973 lämnade han Sverige och skrev sig först på hotell Vaakuna i Helsingfors och kort därefter i Danmark för att några månader senare registrera sig i Malaga i Spanien. Alla krumbukter försenade rättsprocessen och åtal väcktes först 1978, men själva avgörandet drog ut på tiden.
1980 blev det känt att Mr X hade svåra hjärtproblem och det bidrog till att rättsprocessen gick ännu långsammare. Tillståndet försämrades stadigt och det stod klart att han inte skulle klara sig utan transplantation.
Vid den tiden prövades en ny typ av konstgjort hjärta och det blev bestämt att Mr X skulle få ett sånt hjärta, som den fjärde i hela världen.
I juli 1985 kallades till presskonferens på Karolinska sjukhuset. Inför en häpen världspress kom Mr X gående, stödd på sin fru, släpandes på en tung axelremsväska hjärtat. Det hade då gått några månader efter operationen.
[…]
Ytterligare några månader senare försämrades Mr X hälsa och han avled i november 1985. Hjärtat fortsatte att slå och fick stängas av manuellt.
Leif Stenberg blev bilhandlare i Vasastan. En krets som var ökända i Stockholm för sitt överdrivna lyxliv på restaurang Ambassadeur och andra etablissemang. Han visade tidigt intresse för spelbranschen och han hade enarmade banditer uppställda i bilfirmans garage på Surbrunnsgatan. 1960 blev han inblandad i en spelhåla på Gåsgränd i Gamla stan, men verksamheten flyttades snart till Surbrunnsgatan där en av tidens stora spelkungar skötte rouletten. Några år senare startades en ny klubb på Hornsgatan 62.
Inkomsterna steg snabbt och 1966 kunde Skiffer/Stenberg köpa sin första fastighet, Birger Jarlsgatan 95. I en femrummare inreddes spelhålan ”Birger Jarl”, och i källaren startades lönnkrogen ”Skåpet”. Lönnkrogen stängdes snart ner av myndigheterna men den illegala spelklubben fortsatte sin verksamhet. Enligt uppgifter från den tiden kan spelklubben ha omsatt så mycket som 500 miljoner kronor vid mitten av 1970-talet.
I slutet av 1960-talet ägde Leif Skiffer (tidigare Stenberg) en mattaffär tillsammans med Kaj Bjurewall. Affären fungerade även som lånecentral. Man lånade ut pengar till ockerräntor, bland annat till små affärsägare på Östermalm. Tillsammans med Bjurewall tjänade Skiffer också pengar på försäkringsbedrägerier genom falska skadeanmälningar.
Leif Stenberg/Skiffer levde extravagant och syntes ofta ute på stan i lyxkläder och visade upp en rikedom som han enligt deklarationer inte hade. Periodvis ägde han mycket dyra bostadshus och bostadslägenheter såväl som lyxiga och dyra bilar. Hans rykte som gangsterkung steg allteftersom och han kopplades ihop med beskyddaraffärer, misshandel och hot, men är aldrig åtalad eller dömd för något sådant. Han var också inblandad i de tvivelaktiga fastighetsaffärer som bl.a. Adam Backström sysslade med i början av 1970-talet. Bland annat ägde han en fastighet på Styrmansgatan där hans vän Doris Hopp drev en bordell som blev känd under den så kallade Geijeraffären eller bordellhärvan. Skiffer lånade också ut flotta lägenheter i en fastighet på Birger Jarlsgatan som han ägde. Bland annat till Doris Hopp när hon skulle ordna lite flottare tillställningar med rika herrar och prostituerade. Skiffer och hans kompisar bland bilhandlarna hörde till de reguljära kunderna på Hopps bordeller. Doris Hopps son var dessutom god vän med Leif Skiffers son.
Den illegala spelmarknaden anses vara ett av de områden Leif Skiffer faktiskt hade inflytande över och en av storspelarna i hans spelhålor var affärsmannen och fastighetsägaren Victor Forss.
Stenbergs bolag deklarerade ofta inte alls och när myndigheterna krävde in papper gick de oftast i konkurs. Detta pågick under 1960-talet och i början av 1970-talet innan myndigheterna tröttande och han blev försatt i personlig konkurs och så småningom även åtalad som citatet ovan visar.
En del av de människor som fanns kring Leif Stenberg blev själva kända, ökända eller kända brottslingar. Några av dessa var följande tre personer:
Roland Bjuhr utpekades som livvakt till Mr X och påstås ha tagit över verksamheten när Mr X blev hjärtsjuk. Han är dömd flera gånger för ekobrott, men har i flera andra härvor utpekats för att ha en roll som Mr X påstods ha, dvs en person som finns i bakgrunden och drar i tåtar men inte figurerar med eget namn. Roland B syns ibland åka runt i centrala Stockholm i sin ljusblåa Rolls Royce. Han försattes i personlig konkurs år 2009. Bjuhr har kallats för ”Gudfader” vissa perioder men är nog mera känd som ”Cupolenmannen”. Han har gjort affärer med andra kända bedragare, fifflare och lurendrejare som exempelvis Mikael Ljungman och ”Uppsalamaffian” inklusive Stefan Eriksson (Tjock-Steffe).
Kent Sundberg som var en annan bilhandlare från Vasastan, utpekades också som livvakt åt Mr X. Han påstås ha stått knarkkungen Roy A nära och ansågs vara stor inom illegalt spel och indrivning. Han var ständigt beväpnad och genomdrev sin vilja med misshandel och hot. Han bytte senare namn
Christer Roxén beskrevs på följande vis av knarkkungen Fleming Broman i boken ”Ursäkta mitt
namn är Broman”: ”En dag spred sig ryktet på restaurangen: ’Mördarn’ är här! Alla visste vem denne märkliga man var, Christer Roxén, en av Leif Skiffer, alias Mr X närmaste män. Historierna om honom och hans framfart här i världen hade antagit en hart när mytisk omfattning. Men
något var väl sant. Och det var definitivt sant att han varit FN-soldat i Kongo”.
Läs mer: Het snö, Sourze, RT, FIB/K, Proletären, SDS,
Andra källor:
Deanne Rauscher & Janne Mattsson, Makten, männen, mörkläggningen, 2004
Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om Leif Stenberg, Leif Skiffer, Mr X, Roland Bjuhr, Kent Sundberg, Doris Hopp, Christer Roxén, Fleming Broman, Bilhandlare, Bilskojare, Ambassadeur, Skåpet, Birger Jarl, Surbrunnsgatan, Brott, Ekonomi, Historia, Stockholm, Samhälle
Technorati Tags: Leif Stenberg, Leif Skiffer, Mr X, Roland Bjuhr, Kent Sundberg, Doris Hopp, Christer Roxén, Fleming Broman, Bilhandlare, Bilskojare, Ambassadeur, Skåpet, Birger Jarl, Surbrunnsgatan, Brott, Ekonomi, Historia, Stockholm
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.
Hej
Leif Skiffet ägde den fastighet som nu är vår bostadsrättsförening Hagavägen 10 Andersvägen 8 kv formen 6 i Solna i sept 1966. Han sålde det i feb. 1970.
Jag har köpehandlingar och säljhandlingar m.m med hans signatur
Han är begravd på Norra Begravningsplatsen
Med vänlig hälsning, Lars Johaln Lindberg Hagavägen 10
Tack för informationen.