Fifflarna – Roland Bjuhr, Cupolenmannen

Roland Bjuhr utpekades som livvakt till Mr X (Leif Stenberg/Leif Skiffer) och påstås ha tagit över verksamheten när Mr X blev hjärtsjuk. Han är dömd flera gånger för ekobrott, men har i flera andra härvor utpekats för att ha en roll som Mr X påstods ha, dvs en person som finns i bakgrunden och drar i olika tåtar men inte figurerar med eget namn. Bjuhr har kallats för ”Gudfader” under vissa perioder men är nog mera känd som ”Cupolenmannen”.

Roland Bjuhr, 68, blev känd som Cupolenmannen för tjugo år sedan. Bjuhr kallades maffialedare och hjärnan bakom en serie olika brott, däribland skalbolagsaffärer. Då dömdes han till tre och ett halvt års fängelse för bland annat grovt skattebedrägeri. Bjuhr själv förnekar att han är en gangster, men uppenbarligen är han dock en fifflare av stora mått. Polisen har tidvis punktmarkerat honom och det var det som ledde tilld en fällande domen samband med skalbolagsaffärer och fiffel kring Cupolen och andra bolag i slutet av 1980-talet och början av 1990-talet:

1989 bildades en särskild grupp inom polisen för att kartlägga Roland Bjuhrs person och umgängeskrets. Från polisens sida var det fråga om en regelrätt punktmarkering av Bjuhr. Varje steg, varje telefonsamtal noterades. Inte ett besök eller resa undgick polisens spanare. Kartläggningen resulterade året därpå i rapporten ”Kartellen”. Titeln gav en uppfattning om vilken ställning Bjuhr hade inom den organiserade brottsligheten, enligt polisen.

I juni 1990 dömdes han av tingsrätten till 3,5 års fängelse för bland annat grovt skattebedrägeri och grov oredlighet mot borgenär. Hovrätten sänkte senare straffet till två år.

1998 och 1999 lyckades Roland Bjuhr och hans kumpaner, däribland Thomas Perra, lyckades under 1998 och 1999 övertala olika banker, däribland franska Crédit Agricole, att låna ut totalt 372 miljoner kronor. Pengarna användes för att köpa upp ett 20-tal bolag, däribland United Telecom Nordiska AB:

Som Ekonomi24 tidigare idag kunde berätta har Ekobrottsmyndigheten påbörjat en förundersökning rörande brottsmisstankar i en bolagsgrupp som försökt minska skatten genom att göra affärer med järnvägsvagnar i Sydafrika. Transaktionerna, på 100-tals miljoner kronor, betecknas av Skattemyndigheten som skenaffärer.

Moderbolaget i koncernen heter United Telecom Nordiska och försattes i konkurs i februari. Totalt ingår ett 20-tal skalbolag i koncernen. Flera av dotterbolagen har haft likartade namn, exempelvis United Telecom Stores och United Telecom Callcenter. Majoriteten av bolagen har varit registrerade på samma adress i Stockholmsområdet och har begärts i konkurs.

En av huvudpersonerna i utredningen är en 36-årig man som enligt medieuppgifter tidigare dömts till fängelse för ekobrott. Mannen har suttit i flera styrelser i skalbolagskoncernen och har också varit VD i moderbolaget. Idag vill han inte kommentera sin inblandning i verksamheten.

36-åringen är sedan tidigare känd som en av Cupolenmannens kompanjoner. Cupolenmannen fick sitt namn av medierna i slutet av 80-talet. Han dömdes i början av 90-talet till fängelse efter en utdragen rättsprocess rörande flera olika sorters ekobrott, bland annat i bolaget Cupolen.

Cupolenmannen, som idag är 59 år gammal, utvandrade till Storbritannien 1998 och är sedan flera år inte längre aktiv i några svenska bolag. Men av det utredningsmaterial som lämnats in till Stockholms tingsrätt i samband med konkurserna framgår det att 59-åringen varit involverad i den nu aktuella skalbolagshärvan.

Bolagen hade stora tillgångar, sammanlagt 418 miljoner kronor, men även skatteskulder. Roland Bjuhr var vid denna tid skriven på Turks & Caicos Islands i Karibien.

Roland Bjuhr och kumpanerna plundrade i rask takt bolagen på tillgångar. Sedan banklånen betalats tillbaka återstod en vinst på 46 miljoner kronor. Dessa pengar fördes utom räckhåll för svenska myndigheter på konton i Monaco och Liechtenstein. Kvar blev skatteskulder på nästan 140 miljoner kronor. Sådana bolagsplundringar brukar kallas skalbolagaffärer eller vinstbolagsaffärer och har vanligt den vanligaste ekonomiska brottsligheten i Sverige sen tidigt 1970-tal då Kaj Kjellqvist var i farten. För detta dömdes Roland Bjuhr år 2007 till fyra års fängelse i tingsrätten. Thomas Perra fälldes för grovt skattebrott och fick villkorlig dom i tingsrätten. I hovrättsdomen som kom sommaren 2009 fick Bjuhr fängelsedomen på fyra år sänkt till tre år. Han dömdes för skattebrott och medhjälp till oredlighet mot borgenär.

Roland Bjuhrs så kallade arvtagare Patrik Källberg, 45, fick i hovrätten fyra års fängelse för skalbolagsaffärer på 400 miljoner kronor.  Bägge överklagade det hela till HD men ärendet togs inte uppd är

Källbergs advokat var Hans Strandberg som också bor på Strandvägen 41 där Roland Bjuhr tidgare bodde i en lägenhet som under 2009 togs över av en annan känd fifflare och ekobrottsling, Mikael Ljungman.

Roland Bjuhr har också gjort affärer med andra kända bedragare, fifflare, lurendrejare och brottslingar som  ”Uppsalamaffian” inklusive Stefan Eriksson (Tjock-Steffe). Bland annat fotograferades han i samband med ett möte på Hotell Anglais där bland annat Stefan Eriksson, Rolf Gustafsson (La Reine-mannen), Micke Magnusson (Krogprofilen) och ”Maffians bankir” Torgny Jönsson deltog.

Läs mer: AV, Jinge,

Andra källor:
Lasse Wierup och Matti Larsson, Svensk maffia, 2007

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Technorati Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements