Vinner oppositionen valet i höst?

Om det är som det brukar så kommer oppositionen med vänsterpartiet, socialdamokraterna och miljöpartiet att vinna valet i höst. För valresultatet brukar ligga mycket nära SCB:s stora opinionsundersökning i maj. Det har varit så sen 1973. Det innebär naturligtvis inte att det måste bli likadant i år igen. Men mycket tyder på att det kan bli så. Oppositionen leder nämligen klart i SCB:s undersökning, med 50,2 % mot 44,2. Socialdemokraterna är dock inte helt nöjda med sina siffror. Bortfallet (32%) i undersökningen är dock en säkerhetsfaktor. Men normalt så missgynnar detta vänsterpartierna i opinionsundersökningar. Bortfallet är högre bland vänsterväljare som är fattigare och oftare står lite utanför samhället än högerväljare.

Sverigedemokraterna ligger precis utanför riksdagen. Men inte ens om de kom in skulle borgaralliansens underläge försvinna. Om kristdemokraterna eller centern mot förmodan också skulle ramla ur riksdagen så ökar dessutom oppositionens övertag i opinionen.

Det är bättre att oppositionen vinner valet, men tyvärr gör dom det inte på ett riktigt radikalt program. Det mesta komemr att förbli detsamma som nu under den borgerliag regeringen Vissa förbättringar för de som har det allra sämt lär dock införas och det är anledningen till att jag ändå tycker att det är bättre att oppositionen vinner valet.

Intressant?
Bloggat: Laakso, Jinge, Röda Berget, Krassman, Moberg,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements

14 Svar på “Vinner oppositionen valet i höst?”

 1. Lars,
  de har haft dessa siffror länge. Marknadsundersökningsföretagen har en systematisk brist.

 2. Klart försprång???

  Nja, en aning tidigt att slå sig för bröstet och deklarera sig som vinnare‚Ķ Tänk på att andelen osäkra väljare i år fortfarande är betydligt större än gapet mellan blocken. Och att folk i allmänhet tar sig en sista funderare över vilka som förbättrat deras ekonomi, framförallt, innan de lägger valsedeln i kuvertet. Och faktum kvarstår, de med jobb har fått det bättre under senaste mandatperioden för regeringen.

  Vad gäller lokalvalet i Göteborg, så kommer tveklöst den senaste tidens ‚Äùskandaler‚Äù och hos befolkningen dåligt förankrade beslut om biltullar och annat, att få många väljare att tänka till runt det också. Vill man verkligen ha betonghäckar från (S) med ‚Äùstödpartier‚Äù på de flesta maktpositionerna även lokalt? Det kokar i leden, kan man säga, även hos traditionellt ‚Äùsäkra‚Äù väljare. Många är beredda att byta block, eller till och med proteströsta på partier som SD (hemsk tanke, men fullt förståelig) och andra uppstickare, mer eller mindre enfrågeinriktade.

  Själv hör jag till dem som efter decennier av troget Vänster-röstande nu byter block, efter moget övervägande. Jag kan se vad Alliansen har gjort för mig och mina anhöriga, och det positiva intrycket leder mig till att vilja se dem en mandatperiod till i regeringsställning. Lokalt är det inte minsta tvekan längre, jag vill rösta bort (S) från makten, kosta vad det kosta vill. Åratal av ‚ÄùGoa Gubbe o Gummestyre‚Äù måste få ett slut!

  Nej, valresultaten kan nog fortfarande tänkas bli andra än vad många självsäkra Rödgröna med partibok tror i dag. Förr eller senare måste nämligen trenden i SCB¬¥s statistik brytas, detta att ledaren i månadsskiftet maj/juni tar makten.

  1. Bengt: Ja det är inte omöjligt att du har rätt när det gäller hur valet kommer att gå. Men du har fel i ditt resonemang om röstandet och du gör fle när du byter block. Sett ur min synpunkt alltså. När det gäller det lokala så är det ingen skillnad på göteborgsandan mellan de olika partierna. Också de borgerliga partieran är en del av det hela, liksom näringlsivet, stora föreningar och annat. Det hjälper inte att byta en korrupt politiker mot en annan korrupt politiker. Det krävs mer grundläggande förändringar. Det har ju varit likdant under de långa perioder borgerliga styrt Göteborg.

   Men denna diskussion (om korruptionen) är off-topic och ska inte fortsätta.

 3. Frågan är, spelar det någon roll?
  Det går egentligen inte att i praktisk politik urskilja några ideologiska skillnader mellan riksdagspartierna.
  Någon procent hit eller dit på någon skatt eller avgift, men marknadsliberalismen regerar ändå.
  Alla bolagiserar, privatiserar och gynnar arbetsgivarna på det arbetande folkets bekostnad.
  Någon arbetarrörelsen existerar inte heller i praktiken, fackföreningarna är bara en del i företagens administration.
  Så verkar det med vissa undantag se ut i stora delar av västvärlden och medlemskapet i EU har väl i princip gjort det grundlagsfäst.
  Valen i många länder ser ungefär likadana ut, ungefär
  50-50 mellan blocken år efter år.
  Antagligen är det för att val under dessa förhållanden handlar mest om matematik, ren sannolikhetskalkyl, som ju brukar hamna där vid ett tillräckligt stort urval.

 4. Jag respekterar din ståndpunkt. Men insisterar på att det inte finns några fel i hur jag väljer att rösta, eller byta politisk gruppering.

  En av finesserna med parlamentär demokrati och fria val är just det, friheten att välja och ha sin egen åsikt. En av anledningarna till att jag väljer att byta politisk inriktning är tyvärr att det fortfarande finns gott om folk inom vänstern som helst skulle se att vi inte ens har möjligheten att välja annat än av dem godkända kandidater, som på Kuba och i gamla Sovjet… åsiktsmonopol är inget okänt fenomen lokalt här i Göteborg, som du säkert känner till ännu bättre än mig.

  Lycka till med ditt politiska arbete framöver, skall bli intressant att se hur det verkligen slutar efter valet.

 5. Oha! Det blir verkligen spännande att se hur det går i valet. Lite för spännande tycker jag nog. Kan i princip hålla med om att alla partierna rakt över känns lite väl oradikala och fega i den meningen att man inte vågar stå ut för mycket med risk att tappa någon/några väljare.

 6. Vem var det som sa att den verkliga rysaren blir 2014 – då det visar sig att fyra år av rödgrön regering inte har inneburit någon förändrad politik? Men däremot antagligen en skärpt kris, med krav på nedskärningar och privatiseringar från inflytelserika europeiska kretsar?

 7. Viktigt att komma ihåg att en röst på SD med all säkerhet är en röst på en blå regering. Så var det sist vi hade främlingsfientliga i riksdagen (NyD) och det är inte sällan så att det är gamla Nydemokrater som befolkar SD-lägret runt om i landet.

 8. Pladder om partibok, Kuba och Sovjet gör att jag inte tror ett dugg på att Bengt är någon som i decennier röstat vänster. Det är rakt av klassisk ingrodd borgarretorik.
  Och att överhuvudtaget komma dragandes med partibokargumentet när man vet hur Moderaterna hanterat rättning i leden denna mandatperiod är ter sig riktigt löjeväckande.

 9. En helt korrekt iakttagelse av Kuno.
  Ett typexempel på ett högertroll som dessutom postar samma inlägg både här ch där.

  Trovärdigt ? inte ett smack

Kommentarer är stängda.