Torgny Jönsson – maffians bankir

Maffians bankir är vad media ibland brukar kalla Torgny Jönsson. Detta beror på att han haft eller har kontakter med organiserad brottslighet av olika slag, som Hells Angels och Milan Sevo. Han misstänks ha hjälpt dem att tvätta pengar. Han är dock aldrig dömd för något sådant men däremot dömd för bedrägeri och ekonomisk brottslighet vid flera tillfällen.

I slutet av 1990-talet dömdes Jönsson  till 3,5 års fängelse för att ha svindlat Tomelilla Sparbank och han har 54 konkurser bakom sig.

År 2003 dömdes Torgny Jönsson till arton månaders fängelse för grovt bedrägeri. ENligt media var ett par av de offer han svindlat var programledaren Lasse Kronér och en före detta landslagsskidåkare. Då åtalades han för att med förespeglingar om bra klipp och snabba avkastningar ha lurat ett trettiotal svenska investerare på sammanlagt 44 miljoner kronor. Torgny Jönsson friades emellertid på flera punkter  och fallet prövades aldrig i hovrätt eftersom flera vittnen drog sig ur.  Jönsson menar att han inte lurat Kronér.

2008 var det dags för åtal igen. Torgny Jönsson åtalades för att ha blåst 14 personer och ett antal företag på 117,5 miljoner (från början rörde målet bara 58,5). Pengarna var förstås redan försvunna och de lurade hade knappast några som helst möjligheter att få tillbaka dem. Ett av offren försattes på grund av svindeln i personlig konkurs. Upplägget av svindeln var grandiost och liknar på många sätt Nigeriabreven:

Bakgrunden till Jönssons affärsidé ser i korthet ut så här:

* En mängd företagare i Dubai och kringliggande länder har brutit mot oljeembargon mot bla. Saddam Husseins Irak.
* De har samlat ihop flera miljarder kronor på sina illegala, eller i alla fall diskutabla, affärer.
* Pengarna ligger låsta på nummerkonton i den franska banken BNP Paribas kontor i Dubai.
* Företagarna vill:
– Få ut pengarna ur Dubai.
– Tjäna ränta.
* Pengarna förs, efter misslyckade försök i andra länder, till den anrika franska banken Société Générales kontor i Marocko.
* Pengarna ska därefter hanteras av bl.a Schweiziska kapitalbolag – det vill säga investeras i olika typer av värdepapper för att ge avkastning.
* Och i detta ligger poängen för Torgny Jönsson och hans investerare – företagarna i Dubai kräver inte mycket ränta. Alltså kan kapitalbolaget eller kapitalbolagen ta en del av avkastningen på de många miljarderna och skicka en mindre del till Dubai.Varför behövs de då miljoner från Svenska investerare?

Jo, det måste bildas bolag, finansieras intyg, skapas förtroende och skrivas avtal – det måste skapas en mekanism så att folket i Dubai, och deras representanter, vågar släppa till de stora summor som nämns.

Detta är alltså grundaffären, som inleddes redan 2001. Och där Torgny Jönsson redan dömts en gång.

Åklagaren och domstolen bedömde att det hela var påhittat av Jönsson för att lura investerare.

Enligt uppgifter i Uppdrag Granskning och i annan media tvättade Jönsson svarta pengar genom växling i Forex/X-change växlingskontor som ett sätt att försöka dölja svindleriet och vart pengarna tog vägen. Växling på Forex elle andra växlingskontor verkar var en av de viktiga vägarna för tvätt av svarta pengar:

FOREX HAR TIDIGARE fått en varning och 50 miljoner kronor i böter av Finansinspektionen för bristande rutiner när det gäller penningtvätt. Efter det skärptes rutinerna och stora kontantuttag ska idag vara omöjliga, enligt Forex.

Men Uppdrag gransknings försök visar att kontrollen är närmast obefintlig, trots löften om skärpta rutiner.

– Det är beklagligt att det gick att genomföra transaktionerna. Men vi har rutiner som ska fånga upp det här, säger Anders Holmström, chef compliance Forex/Xchange.

Vad säger det om era rutiner när ni inte fångar upp det då?

– Vi måste gå igenom och se varför det brustit. Påpeka vikten av att ställa frågor, säger Anders Holmström.

Enligt media och utredningen mot Torgny Jönsson har också den välkände svindlaren haft vänskapliga relationer med grundaren och tidigare huvudägaren (nu ägs bolaget av hans barn) i företaget bakom växlingskontoren, Rolf Friberg:

I en hemlig telefonavlyssning som Uppdrag granskning tagit del av framgår hur Forex ägare och styrelseordförande Rolf Friberg samtalar med den kände ekobrottslingen Torgny Jönsson.

TORGNY JÖNSSON ÄR flera gånger dömd för grova ekobrott, nyligen till sex års fängelse. I den domen står det att mycket pengar tvättats genom kontantuttag hos Forex.

I samtalet mellan Rolf Friberg och Torgny Jönsson framkommer att Jönsson snabbt måste få in 215 000 kronor i kontanter på ett konto, sent en fredagseftermiddag. Och Rolf Friberg löser hans problem.

Rolf Friberg säger att han ska ringa ner till personalen på Malmökontoret för att det ska gå smidigt och fint med transaktionen. I utskrifterna framgår också att det inte är första gången Rolf Friberg hjälper Torgny Jönsson med den här sortens transaktioner, på flera hundra tusen kronor.

I samma samtal kallar Rolf Friberg de nya penningtvättslagarna ”för djävliga”.

Torgny Jönsson dömdes till slut till 6 års fängelse i det brottmål som startade år 2008. Men det är klart att hans svindleri och penningtvätt bleknar förstås om man jämför med knarkkartellerna i Mexico och US-amerikanska banker.

Intressant?
Borgarmedia: DN, Fria, KVP, YA, AV, HP, HD1, 2, DI, Resumé,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

12 Svar på “Torgny Jönsson – maffians bankir”

 1. Måste säga att jag är mycket imponerad av din textproduktion, Anders. Du skriver långt, läsvärt och bra, och allt under kort tid! Bara nu i morse sprutade du ur dig 4 feta texter på bara ett par timmar. Tokigt!

  Själv spenderar jag större delen av kvällen på ett enda inlägg, jag vill att det ska bli skitbra! Det funkar bra det med! Tack för en fin blogg.

  Stort fan

  /Theo

 2. Pingback: Tysk kapitalism
 3. Tycker Forex Bank’s grundare borde åka på straffpåföljd för hans brott.. Varför ska han gå fri när han hjälper brottsningar på detta sätt?

  1. Hej Sven.

   Ja man kan då börja undra vad dom som vi litar på ska hjälpa oss och upprätthålla lagarna tjänar på detta.

   För något är det eftersom man kan förbi se ett brott i denna kaliber.

   Forex är dessutom ett privatägt företag (bank) som vilket företag som helst. Och skulle caféet runt hörnan sakna 50kr i dagskassan så skulle skatteverket varit där på nolltid. Och ägarna dömas för svindleri och skattefusk. Bara en jämmförelse på hur lätt vissa kommer undan medan andra äker dit för att dom inte klassas högre i sammhället. För lite är det så att att vårt sammhälle eller dom som ska uppräthålla lagarna bygger upp kriminalitet och låter det fortsätta.

   Med hälsningar

   Peter Larsson i Lund

Kommentarer är stängda.