Inget skydd för Wikileaks

Wikileaks som delvis har sitt material på eller via servrar i Sverige omfattas inte av det svenska meddelarskyddet. Dvs polisen och andra myndigheter har rätt att efterforska vem som lämnat uppgifter till wikileaks. För att ha meddelarskydd måste sajten vara registrerad med utgivningsbevis. Men det är inte fullständigt ens då:

Anders R Olsson är författare och journalist och expert på yttrandefrihetsfrågor. Han tycker det är konstigt att Wikileaks inte verkar ha klart för sig vad som gäller. Han påpekar också att förbudet att efterforska källor inte är absolut, inte ens om mediet är grundlagsskyddat.

– Handlar det om kvalificerat hemliga uppgifter – sådant som verkligen är av stor betydelse för försvaret – ska polis och åklagare försöka hitta läckan och väcka åtal, säger han till Sydsvenskan.

Meddelarskyddet är inskrivet i den svenska grundlagen. Det innebär att varken enskilda personer eller myndigheter får efterforska journalisters källor, och att det är straffbart att röja källans identitet om den vill förbli anonym.

Nu är det ju så att man ändå inte behöver uppge vem som lämnat information. Det är bara att hålla käften och polis och myndigheter kan inte göra ett skit. Och har man utgivningbevis så hindrar inte det polisen eller nån säkerhetstjänst från att i hemlighet efterforska vem som läckt uppgifter. Skillnaden är alltså  i realiteten inte så stor mellan vilken sajt som helst och en med utgivningsbevis.

Intressant?
Bloggat: Röda Berget, Jinge,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements

4 Svar på “Inget skydd för Wikileaks”

  1. Fast det lär ju knappast vara meddelarskyddet Wikileaks är ute efter utan att Sverige är ett av några länder där USA får anstränga sig för att bestämma vilka siter som ska finnas.

    Och trodde någon på meddelarskyddet tidigare så lär det ha gått över efter att det blev allmänt känt att FRA avlyssnar all svensk kommunikation.

    Tyvärr innebär USAs tryck på Wikileaks att deras rapporteringsprocess inte längre kan anses säker heller.

Kommentarer är stängda.