Naturligtvis ska poliser inte utreda poliser

Det spelar ingen roll hur duktiga och bra de poliser som sköter internutredningar är. Det är ändå problematiskt att poliser utreder sina kollegor när dessa är misstänkta för brott. De utredande poliserna riskerar lätt att hamna i problem som har med förtroende och beroende att göra. Beroende av framtida, nuvarande och tidigare nära arbetskamrater, förtroende hos allmänheten.

Varje gång som polisen utreder sig själva och det uppenbart misslyckas som i fallet med Johan Liljeqvist så minskar förteondet för polisen hos allmänheten. Och varje gång som en polis försöker sätta dit en kollega så får han ökade problem att sköta utredningar i framtiden, riskerar att bli isolerad på arbetsplatsen osv. Professor Dennis Töllborg föreslår därför, i en utredning om brottsanmälningar mot polisen, en del förändringar:

Polisen ska inte själv utreda anmälningar mot polismän, anser Töllberg. En förändring är oundviklig och en ny fristående organisation bör därför snarast byggas upp, skriver han i sin delrapport som presenteras på måndagen. Under en övergångsperiod anser han att organet kan förläggas till Ekobrottsmyndigheten eller Riksrevisionsverket.

Töllborg vill också att tempot höjs på utredningsinsatserna. Det gäller allt från förhör, bevissäkring till eventuell förundersökning.

Bland annat ska alla inblandade polismän höras helst inom fyra eller högst tolv timmar efter att någon skadats eller dött i samband med vapenanvändning, biljakt eller användning av hund.

Det är också på detta vis det fungerar i många andra länder. Exempelvis Norge och Storbritannien. Att anmälda poliser alltså utreds av en separat organsiation, en separat myndighet, skiljd från polisen. Så borde det också vara i Sverige. Så slipper vi kanske att få så undermåliga utredningar som den om Johan Liljeqvists död.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements

4 Replies to “Naturligtvis ska poliser inte utreda poliser”

 1. Delrapporten här:
  http://www.polisen.se/Vastra_Gotaland/Aktuellt/Nyheter/Vastra-Gotaland/juli-sept/Delrapport-om-internutredningsverksamheten/

  Det här är en delrapport. Hela rapporten ska vara klar till 15 december i år.

  Fruktansvärt bra att polisen i V:a Götaland bad just Dennis Töllborg att utreda. Töllborg har ett samhällsperspektiv.
  Hade det varit som före Gbg2001 så hade dom säkert gett det uppdraget till sin egen gubbe, Gösta Westerlund som också jobbar vid Handelshögskolan i Gbg. Han är en f.d. polis som i alla lägen håller polisen bakom ryggen, extremt enögd och ologisk.

  Om Johan Liljeqvists död kan man säga att polisen förhalade utredningen på alla plan så att dom efteråt kunde säga att ”men Liljeqvist levde när vi kom in med honom på sjukhuset”. Dom försökte alltså mörklägga att han med största sannolikhet dog snart efteråt av dom skador i bl.a. andningsvägarna som poliserna åsamkat honom när dom satte sej på honom i polisbilen. Han blev då livlös, så dom vågade inte lämpa av honom i häktet utan körde honom till sjukhuset istället -men då var han redan för allvarligt skadad.

  Fram för en HELT oberoende utredningsenhet!
  Dom ska inte ens ha lokaler i närheten av en polisstation!

 2. Töllborgs visioner är goda, men kommer aldrig att förverkligas i Sverige. Här bygger man s.k. rättscentrum i vilka man packar ihop polis, åklagare och domstol i gemensamma lokaler. I praktiken innebär detta att brottmålet avhandlas i de gemensamma korridorerna som inte är tillgängliga för den åtalade eller dennes försvarare. Inte särskilt rättssäkert!

 3. Jo, dom kommer att förverkligas.

  Här är 2 exempel på oberoende enheter:

  Engelska IPCC, Independent Police Complaints Commission (grundad 2004)
  http://www.ipcc.gov.uk/

  Organisational structure

  The IPCC is overseen by a Chair and 12 Commissioners. The Chair is a Crown appointment and Commissioners are public appointments.
  The Chair and Commissioners must not have worked for the police in any capacity prior to their appointment.
  The Commission is supported by a Chief Executive who leads a staff of around 400 people.
  ————————–

  Norska Spesialenheten (grundat 2005, sorterar direkt under justitiedepartementet)
  http://www.spesialenheten.no/

  Spesialenheten er ikke en del av politiet eller den ordinære påtalemyndighet. Enheten er en uavhengig organisasjon, som er administrativt underlagt Justisdepartementet (Sivilavdelingen) og faglig underlagt Riksadvokaten. Riksadvokaten kan gi pålegg til enheten om iverksetting, gjennomføring og stansing av etterforsking. Riksadvokaten behandler også klager over avgjørelser truffet av Spesialenheten.

  Enheten ledes av Sjefen for Spesialenheten for politisaker. Etterforskingen utføres ved 3 regionale etterforskingsavdelinger, som avgir innstilling (forslag) til Sjefen om hvordan påtalespørsmålet bør avgjøres.

  Arbeidet ved Spesialenheten utføres av fast ansatt personale og personer på verv.
  ————————

  Sverige släpar 5-6 år efter dom här grannländerna när det gäller en så fundamental och självklar sak som att ingen myndighet ska tillåtas utreda Sej Själv.
  Genom det visar Sverige upp att det ingen rättsstat är, och nuvarande justitieminister Ask kämpar hårt för att hålla landet kvar i efterblivenheten. Bodström har ju ändrat sej inför det här valet -2003 vägrade han också gå med på att polisen skulle hindras från att utreda sej själv. Idag är han För en oberoende enhet, faktiskt.

  Det kommer att gå igenom, frågan är bara NÄR.

Kommentarer inaktiverade.