Svartenbrandt – dalmas på brottets bana

Lars-Inge Svartenbrandt föddes under trasiga förhållanden i Grytnäs i Avesta år 1945 och redan 14 år gammal dömdes han till ungdomsvårdskola. I maj 1961 firade han sin 16-årsdag genom att rymma och året efter dömdes han till fängelse för första gången. 1967 fick han sitt första allvarligare dom och två år senare dömdes han för sitt första bankrån. 1972 var han med och organiserade en massrymning från Kumlabunkern. Han åkte dock snart fast igen, men rymde återigen året efter. Åkte snart fast igen.

Vintern 1979 rymde Lars-Inge Svartenbrandt och Benny Lilja. Tillsammans rånade de posten på Döbelnsgatan i Stockholm. Under flykten sköt Svartenbrandt med automatkarbin rakt in i en polisbuss och tre poliser skadades. Svartenbrandt greps på Viktoriagatan i Göteborg. Dagen före rånet hade Lars-Inge Svartenbrandt och en bekant försökt driva in en skuld. Uppdraget slutade med att två män mördades. Svartenbrandt erkände senare att han knivhuggit ett av offren, men hävdade att kamraten avlossat de dödande skotten.

Svartenbrandt var vid denna tid nygift, hade studerat med goda betyg och siktade på lärarhögskolan för att kunna bygga upp ett liv utanför murarna. I stället dömdes han nu till tolv års internering. Han beskrevs som ”Sveriges farligaste brottsling”. 1981 högg han en fångvaktare med en skarpslipad tandborste vid ett rymningsförsök och två år därefter försökte hans dåvarande fru frita honom från Hall. Detta misslyckades. 1986 lyckade han rymma och då rånade han en bank. Han dömdes återigen till fängelse, denna gång 7,5 år.

1990 rånade han dock en bensinstation och höll en kvinna inspärrad på Säter i sex dagar. Därefter vårdades Svartenbrandt på Säters rättspsykiatriska klinik under lång tid. Under vårdtiden träffade han Susanna, som skulle bli hans nya hustru. Han bytte också namna till Lars Ferm. När han skrevs ut i juni 1992 dröjde det bara ett par dagar innan han rånade Handelsbanken på S:t Eriksgatan i Stockholm. Efter gripandet blev han religiös. Han sökte sig till den frikyrkliga LP-stiftelsen, lät döpa sig och blev antagen till en teologisk utbildning i Örebro.

1995 frisläpptes Lars Ferm, men året efter rånade han ett postkontor i Linköping och dömdes till 4,5 års fängelse för detta. I början av 1999 frigavs han igen, men greps på sommaren för ett misstänkt mordförsök på ett par poliser.

2001 frigavs han villkorligt från det fängelsestraff han då satt av. Då sökte han upp den tidigare hustrun som flyttat från Linköping till Landskrona. Han misshandlade henne vid ett gräl och gav sig troligen också på sin då 10-åriga dotter när hon försökte förhindra angreppen på sin mamma. För detta fick han ett års fängelse.

Året efter frigavs han men greps snart igen för delaktighet i ett rån mot en bank i Söderhamn. 2007 var han ute igen och denna gång tycks han ha klarat sig från att begå några kända brott i hela två år.

Men 2009 rånade han Swedbank i Säter tillsammans med den kompanjon så hans brottsliga bana tycks inte vara slut ännu. Under samma vända i tillfällig frihet rånade han också en butik i Blackeberg och gjorde en del annat smått och gott:

En sak som i alla fall är bevisad är att hans 34-årige bekant, en kriminell som inte tidigare dömts för någon grövre brottslighet, var på platsen. Denne hade, enligt polisen, tillbringat några dagar med sin flickvän och hennes syster i Stockholm. Den mesta tiden tillbringade de på Casino Cosmopol, där också det mesta av pengarna gick åt. Ferm själv ska ha varit i Stockholm för att göra upp en cigarettsmugglingsaffär till Norge, enligt förundersökningen. Lars Ferm har medgett att han några dagar senare var med och rånade Swedbanks kontor i Säter. Därifrån fick de med sig knappt 100.000 kronor, pengar som de tog med sig till ett hus i Värmland. Delar av rånbytet har säkrats och ytterligare en kumpan till Ferm misstänks ha deltagit vid rånet, enligt polisen.

Sonen Jack Ferm dog år 2006 i en trafikolycka i Svalöv. Endast 14 år gammal. Dottern Jackie Ferm (underlig namngivning det där) har blivit känd genom att delta i diverse dokusåpor och utvik.

Läs mer: AB1, 2, 3, DN1, 2, NWT, Nyheter24_1, 2, 3, Norran, EX, DT, SVT, SVD,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Technorati:, , , , , , , , , , ,

Powered by ScribeFire.

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!

2 Svar på “Svartenbrandt – dalmas på brottets bana”

Kommentarer är stängda.