Prata inte om säkerhetssamarbetet säger USA

Det är väl bra om Sverige stoppade två av CIA:s fångtransporter via Sverige. Men frågan om hur många som har tillåtits är väl egentligen intressantare. För säkerhets- och underrättelsesamarbetet mellan USA och Sverige har ju en lång historia och tradition. Sen andra världskriget har den existerat och varit nära och tät vilket visats i en rad böcker, utredningar och dokument som exempelvis Kjell Östbergs böcker om Olof Palme och Säkerhetstjänskommissionens utredning om Säpo och MUST (inkl. IB, numera KSI). Nu senast konstateras det omfattande och långa samarbetet i ett av de publicerade wikileaksdokumenten:

Swedish military and civilian intelligence organizations are strong and reliable partners on a range of key issues, particularly making a significant contribution to our understanding of events inside the Russian military and in Iran’s nuclear ambitions.  The good cooperation on counterterrorism, both domestically and internationally, has helped Swedish authorities carry out their mandate to protect Swedish citizens and national interests.  Due to domestic political considerations, the extent of this cooperation in not widely known within the Swedish government and it would be useful to acknowledge this cooperation privately, as public mention of the cooperation would open up the government to domestic criticism.

Men samtidigt som USA konstaterar att det är ett omfattande och viktigt samarbete som egentligen inte är hemligt så anser man att det inte ska diskuteras öppet då samarbetat inte har stöd i den svenska befolkningen. Inte heller vill man hela omfattningen ska var känd i hel regeringen utan bara i smärre kretsar.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö, Jinge, Annarkia, Motbilder,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements