Två personer åtalade för människohandel i Åsele, Västerbotten

Två personer åtalade för människohandel. Det rör sig om en man och en kvinna som är företrädare och ägare av ett svenskt bäruppköparföretag i Åsele. Enligt åtalet har paret rekryterat bärplockare från Thailand som istället för arbete med goda arbetsvillkor kommit i beroendeställning till paret och blivit skuldsatta från början.

ÅålagarmyndighetenDagens åtal har möjliggjorts genom en myndighetssamverkan där Åklagarmyndigheten deltar tillsammans med åtta andra myndigheter för att motverka arbetslivskriminalitet.

– En bra samverkan mellan flera myndigheter har lett fram till att vi nu kan väcka åtal i det här ärendet. Jag menar att mannen och kvinnan har utlovat bärplockarna arbete med lön och arbetsvillkor i enlighet med svenskt kollektivavtal. I själva verket har bärplockarna blivit fråntagna sina pass vid ankomst till Sverige, blivit skuldsatta med över 20 000 kronor var för resan hit och varit beroende av paret i förhållande till mat och bostad, säger senior åklagare Petra Götell i ett pressmeddelande. Hon leder förundersökningen.

Totalt var det runt 150 bärplockare som kom till Sverige, varav nio stannade kvar och berättade för polisen vad de varit med om.

Brottsperioden är 1 mars till 27 september 2023. När bärplockarna slog larm om förhållandena greps och häktades paret. De två åtalade är Johan Breitholtz och hans partner/fru Natchayaporn Nakkham. Deras företag heter IVS Berry AB.

– De har vilselett bärplockarna, som befunnit sig i en svår situation. Jag anser att det är fråga om människohandel, alternativt människoexploatering, grovt brott. Gärningen har avsett en verksamhet som bedrivits i stor omfattning och medfört betydande vinning, säger Petra Götell.

Läs mer om människohandel:

Ett svar på “Två personer åtalade för människohandel i Åsele, Västerbotten”

Kommentarer är stängda.