Skjutningarna blir allt färre

Den nedgång i antalet skjutningar som började i slutet av oktober 2023 fortsätter. Skjutningarna blir färre och färre. I april 2024 inträffade 19 skjutningar med 4 döda och 1 skadad. I april månad 2023 var det 33 skjutningar med 7 döda och 8 skadade. Minskningen är tydlig och signifikant. Den totala minskningen är 44 skjutningar vilket innebär en minskning med 36%

Skjutningarna blir färre

6 månader i rad har antalet skjutningar varit betydligt färre än för ett år sen. Antalet döda hade fram till och med mars inte minskat lika mycket men i och med april månad har också antalet dödade och antalet skadade i skjutvapendåd minskat. Skjutningarna har framförallt minskat i Stockholm som de senaste åren stått för huvuddelen av skjutvapenvåldet. Vi kan lugnt säga att det inte längre existerar nån våldsvåg i Sverige.

I Göteborg och Malmös minskade antalet skjutningar med start redan 2015 och 2018. Antalet har varit lågt sen dess i de båda städerna medan antalet skjutningar ökade kraftigt i Stockholm under åren 2015-2023. En bidragande orsak till den positiva utvecklingen i Göteborg har varit polisens sätt att arbeta med förebyggande arbete, mjuka metoder och dialog. Resultatet har blivit att skjutningarna blir allt färre.

Läs mer: