Fediversum måste bli enklare annars slår det inte igenom

Fediversum måste bli enklare. Att skaffa sig en blogg är mycket enkelt. Det är bara att registrera sig på wordpress.com, blogger.com eller nåt annat webbhotell. Eller så kan en skapa en egen blogg med en egen domän på vilket webbhotell som helst. I allmänhet blir det då en blogg med WordPress-programvara. Det behövs inga datorkunskaper utan bara lite logik och förmåga att följa skriftliga instruktioner. Lika enkelt borde det vara med en instans i Fediversum.

När väl det är gjort kan vem som helst installera tillägg som gör WordPressbloggen till ett diskussionsforum eller grupprogramvara. Det går att välja mellan 100-tals olika utseenden och lägga till webbutiker och alla möjliga andra specialfunktioner. I de allra flesta fall utan några egentliga datakunskaper. Dessutom kan bloggen enkelt göras till en instans i Fediversum men hjälp av några knapptryckningar. Om den är gjord med WordPressprogramvara.

Fediversum

Fediversum. Bild: Per Axbom. Licens: CC-BY-SA 4.0

Fediversum

Men vill nån skapa ett eget diskussionsforum med specialskriven programvara för Fediversum krävs ganska avancerade datorkunskaper plus en egen server eller i alla fall en server som fungerar som en egen server. Förutom datorkunskaperna krävs det därför också ofta en del pengar. Mer pengar än vad ett webbhotell kostar.

Det är alltså svårt och dyrt för någon att skapa ett eget diskussionsforum, en egen gruppsajt med mera med programvaror som är gjorda för Fediversum. Det finns visserligen några programvaror, GNU Social, Hubzilla och Friendica som går att installera på ett vanligt webbhotell. Dock förutsatt att det finns tillgång till inloggning med ssl och möjlighet att starta serverprocesser. Så även det kräver mer avancerade datorkunskaper.

För att Fediversum ska slå igenom måste det bli lika enkelt att installera en programvara för en Fediversuminstans som det är att installera WordPress. Fediversum måste bli enklare helt enkelt. Om inte det sker kommer Fediversum inte slå igenom och dessutom helt domineras av WordPressajter och storbolaget Metas Fediversum-programvara/sajt Threads. För det är enkelt att skaffa ett konto på Threads och göra det tillgängligt för alla i Fediversum (än så länge dock bara i vissa länder). Det är också enkelt att skapa en WordPressajt som också är en Fediversuminstans.

Att bli en användare på Fediversum är enkelt

Att blir en användare på en Fediversuminstans är däremot inte svårt. Det är bara att registrera sig på samma sätt som på Facebook, Instagram eller X (Twitter). Enda skillnaden är att det krävs att du väljer instans först. Det är lika lätt som att välja webbhotell. Precis som med webbhotell är det kanske bäst att välja en svensk och svenskspråkig instans. Då handlar det i stort sett bara om Mastodon-instanser. Några svenska Mastodoninstanser är Mastodon.nu, Mastodonsweden.se, Spejset, Toots.nu och Fikaverse.club.

Läs mer:

Ett svar på “Fediversum måste bli enklare annars slår det inte igenom”

Kommentarer är stängda.