Samarbetet med utländska säkerhetstjänster – FRA bryter mot lagen?

Från de av Wikileaks släppta dokumenten där Sverige nämns har det kunnat utläsa att regeringen inte vill pröva informationsutbytet med USA politiskt. Vilket jag förstår egentligen krävs enligt lagen. Därför fortgår samarbetat mellan svenska underrättelse- och säkerhetstjänster och US-amerikanska dito i hemlighet och informellt. Helt utan demokratisk kontroll. MUST kan fortsätta lämna uppgifter till DIA och CIA. Säpo kan fortsätta samarbeta med FBI. Allt i hemlighet och utan insyn från demokratiska instanser.

FRA för sin del verkar enligt uppgifter i Ny Teknik bryta mot lagen när de lämnar ut uppgifter om svenskar till utländska säkerhetstjänster som NSA:

Det finns stora brister i integritetsskyddet för svenskar när FRA, Försvarets radioanstalt, byter information med utländska underrättelsebyråer. Det uppger en person, som säger sig heta Lars och vara anställd på FRA, i ett mejl till Signalspaningskommittén.

”Lars” uppger att det inte görs någon fullständig granskning av information som utbyts mellan FRA och underrättelseorgan i andra länder, erfar Ny Teknik. Därmed kan uppgifter om vanliga svenska medborgares mejl, telefonsamtal, kontakter och sociala nätverk hamna i händerna på utländsk underrättelsetjänst. Detta kan strida mot lagen om behandling av personuppgifter i FRAs verksamhet.

FRA utväxlar ständigt och i stor omfattning underrättelseuppgifter med andra länder. I första hand med ”den anglosaxiska klubben”, där USA och dess väldiga signalspaningsorgan NSA, National Security Agency, är dominerande.

Jag måste säga att jag inte är ett dugg förvånad över detta och dessutom kan man säga att FRA bekräftar förfarandet, men menar att slutsatserna är helt fel.

Intressant?
Bloggat: Kildén & Åsman, Röda Malmö, Frasse, Raving, Moberg, Röda Berget,
Borgarmedia: DN1, 2, 3, SVD1, 2, 3, 4, AB1, 2, 3, EX, Skanskan1, 2, 3, 4, HD1, 2, 3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!

3 Svar på “Samarbetet med utländska säkerhetstjänster – FRA bryter mot lagen?”

Kommentarer är stängda.