Det är väl ingen som trott att sjukhuset gjort fel

I fallet med en 21-åring i Karlstad som dog i samband med ett polisingripande så har sjukvården utrett sin insats och kommit fram till att man agerat helt riktigt och inte bär nåt ansvar för dödsfallet. Det är väl ingen som trott nåt annat heller. Det betyder att dödsfallet inträffade på grund av polisens agerande. Något som tyvärr inte är helt ovanligt. Och något som polisen måste göra något åt. Det är oacceptabelt att folk dör för att poliser inte vet hur man ska göra, dvs är inkompetenta.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
 • Pa Z

  Nu är du där igen. På grund av dina förutfattade meningar drar du slutsatser innan alla kort ligger på borden.

  Folk dör ibland och du har ingen aning om den här killen skulle ha dött även om han blev inkörd av en ambulans. Det är inte otänkbart. I det här fallet var det dessutom en ambulans på plats som inte ville ta med killen.

  • Anders_S

   Pa Z: Nej. Men han dog efter ett polisingripande. Hjärtstillestånd. Osmo Vallo-greppet. Inga droger vad jag har hört. Sannolikheten är ganska stor att han dog av nåt som polisen gjorde. Att det var ett brott är däremot inte troligt. Polisen ska ju också ändra rutiner som en följd av detta och andra liknande fall så helt ute och cyklar är jag inte.

   Ja, jag drar jag slutsatser. Inga förutfattade meningar utan slutsatser baserade på mycket stor erfarenhet av polisen både som ung kriminell och äldre aktivist och med mycket goda kontakter inom poliskåren och med enskilda poliser. Dessutom kan jag läsa och har läst mängder med information om polisingripanden vid liknande fall (inklusive interna dokument från olika polismyndigheter).

 • Pa Z

  Osmo Vallo dog såvitt jag vet av att två poliser hade skuldergrepp på honom samtidigt som de under längre tid applicerade tyngd över hans rygg(plus diverse annat våld). För mig framstår fallet Osmo Vallo som rent brottsligt.

  Vad jag hört och läst om det aktuella fallet så ser jag dock inte vad som skulle göras annorlunda. Ambulansen tog honom inte, något vittne pratade om att han låg på mage medan ambulanspersonal sagt att han låg i framstupa sidoläge i polisbussen. Om han inte legat på mage utan endast varit handfängslad och legat i framstupa sidoläge så ser jag inte att någon ändrad rutin skulle ha räddat honom. Särskilt inte om han fortfarande var utåtagerande. Dock väntar jag fortfarande på att se vad rättsläkaren och förundersökningen säger.

  Det är uppenbart att det finns ett glapp mellan polis och sjukvård vad gäller omhändertagandet av våldsamma personer. Sjukvården överlåter dem till polisen och polisen använder olika former av våld(ex. olika grepp och handfängsel) för att få kontroll. Polisen skall naturligtvis ha de bästa möjliga rutinerna. MEN det är sannolikt inte möjligt att undvika alla dödsfall. En del kanske har en sådan sjukdomsbild/påverkan att de helt enkelt inte tål ett ingripande, eller inte skulle ha överlevt om de lämnades för egen maskin heller.