Sven Norfeldt – Dunross

Göteborgaren Sven Norfeldt som ibland kallas Sveriges svar på Warren Buffett men hans förmögenhet har inte byggts på samma sätt och är förstås inte lika stor. Huvuddelen av Norfeldts verksamhet har bedrivits med Sverige som bas och till en början också med ägande i svenska företag som bas. Men han har även deltagit i plundringen av Ryssland och spekulerar numera bland annat i låga löner och taskiga arbetsförhållanden i Asien.

När det gäller Norfeldts bakgrund så förekommer faktiskt att par olika historier i media där den ena är:

Den allra första i samlingen minns han väl. Han var 18 år, året var 1977 och han hade börjat extrajobba på Obligationskassan i Göteborg. Han levde på korv och mos och köpte aktier i Boliden för hela lönen. Det gick mer än bra.

Sedan kom han med på ett hörn när det kivades om stålbruket Fagersta som blev en riktig rusare och rysare. Slaget stod mellan Trend-Invest med Peter Gyllenhammar och numera fastighetsdirektören Sven-Olof Johansson på ena sidan och Jan Stenbeck på den andra. Stenbeck vann, så ock Norfeldts aktieinnehav. Runt 1980 hade han fått ihop sin första miljon. Då började han på Handelshögskolan i Stockholm.

Och den andra går:

Sven Norfeldt, 45, har hållit på med aktier sedan ungdomen. Han debuterade som 23-årig portföljförvaltare i det av Erik Penser då kontrollerade investmentbolaget Asken. Grunden till förmögenheten las i det egna finansbolaget Capinova, som sedermera såldes till ovan nämnde Jaan Kaber.

Investmentbolaget Dunross grundades 1988 och har därefter varit Sven Norfeldts plattform för investeringar. Namnet är skotskt och han hävdar att det inte har några kopplingar till honom själv.

Nu finns det väl kanske ingen motsättningen mellan de två, utan bägge utgör Sven Norfeldts bakgrund. När han arbetade i asken kom han för först gången i kontakt med Jaan Kaber som var VD där. Därefter drev Norfeldt och Kaber finansbolaget Octonova ihop. Octonova kraschade i finanskrisen i början av 1990-talet. Kaber fortsatte dock med affärer i sällskap med Norfeldt och kom att bli delägare i Riddarhyttan år 1997. Kaber har senare blivit storägare i bland annat Burger King.

Från och med 1988 så bedrev Sven Norfeldt sin investerings- och spekulationsverksamhet via bolaget Dunross. 1990 köpte man in sig i Matteus Fondkommission och agerade som Private Equitybolag. 1996 had man börjat bygga upp en portfölj med ryska värdepappaer för att vara med i utplundringen av det ryska folkets gemensamma egendom. Man sålde Matteus-aktierna och blev huvudägare i Private Equity-bolaget Diffchamb. 1997 introducerades guldprospekteringsföretaget Riddarhyttan på börsen som en avknoppning från Tricorona. Dunross blev storägare i Riddarhyttan. 2004 såldes aktierna i Riddarhyttan till kanadensiska Agnico-Eagle Mines Ltd. Året innan hade ägandet i Diffchamb avvecklats och ägarandelen i fastighetsbolaget Tornet var förmodligen på väg att avvecklas.

I Ryssland blev Dunross år 1998 den näst största ägaren i Vostok Nafta och åren efter köpte större poster i företag som Getinge (Bennet-kontrollerat) och Munksjö. 2001 satsade man tillsammans med en rad andra göteborgsföretag (ex.vis Stena) på Song Networks varefter en rekonstruktion av Song genomfördes. Song såldes i likhet med Riddarhyttan år 2004 och de flesta svenska investeringar hade därmed avvecklats. Istället hade man flyttat över allt fler av sina spekulationer och investeringar till Asien och råvaruspekulation genom investeringar i boag som Varyag Resources (idag RusForest med familjen Lundin som huvudägare). Kontor öppnades på Cypern (ekonomiskt fördelaktigt för investeringar i Ryssland) och Singapore år 2007.

Dunross största innehav av aktier återfinns idag i filippinska kraftbolaget Aboitiz Power,
thailändska fastighetsbolaget Supalai och ryska energifonden NRGL. I övrigt ger Sven Norfeldt råd om andra bolag i tidningen DI (här citerad i DPS):

På Dagens Industris fråga om vilka som är världens mest köpvärda aktier idag, svarar Sven Norfeldt att han särskilt tycker om filippinska Robinson Land samt de två thailändska bolagen Dynasty Ceramic och Home Pro.

Det thailändska elbolaget EGCO beskriver han som ”ett lite försiktigare alternativ” med en billig aktie som har hög direktavkastning. I västvärlden gillar han främst läkemedelsbolag som  Astra Zeneca, Novartis och Glaxo.

I styrelsen för Dunross sitter förutom Sven Norfeldt själv också Leif Nilsson (Göteborg & Co och en ”stark man” i Göteborg), Jan-Olof Lundin (tillhör inte oljefamiljen), Jörgen Persson och Michael Brusberg. Jörgen Persson är en central makthavare i Dunross vid sidan av Sven Norfeldt och representerar bolaget i styrelserna på dotterbolagen i Cypern och Singapore. Det är inte den Jörgen Persson vars dotter gift sig med miljardären Charles Simonyi. Även om de faktiskt har exakt samma namn, Per Jörgen Persson. Åldern skiljer dock en del.

Läs mer: AV1, 2, 3, DPS, GP1, 2, Euroinvestor, EX, Newsdesk, NyTeknik, IA, E24,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Technorati: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Powered by ScribeFire.

Advertisements

2 Svar på “Sven Norfeldt – Dunross”

Kommentarer är stängda.