Familjen i Borlänge

Familjen var namnet på ett ökänt kriminellt nätverk som spred skräck i Borlänge under 1990-talet.  Gänget bestod av en grupp vapenfixerade kriminella ungdomar med trasslig bakgrund. I dag sitter flera i fängelse – medan andra dött. Gruppen bestod av en kärna på sju personer födda mellan 1976 och 1979. Ledande anses Joel Nordin ha varit:

Joel Nordin föddes på kvinnofängelset Hinseberg för tjugofyra år sedan, placerades på barnhem vid sju månaders ålder, placerades av socialtjänsten hos pappans nya fästmö som senare dömdes till nio års fängelse för grovt narkotikabrott, befann sig i fyraårsåldern på flykt runt i Europa tillsammans med sin efterlysta pappa, skickades hem, fosterhemplacerades, fick hemundervisning sedan han portförbjudits från skolan, återtogs av sin mamma som hade ett tillfälligt ryck ur missbruket, portförbjöds i den nya skolan – ja, från ungdomsgården och idrottsföreningen också – placerades på ungdomshem, rymde, placerades på paragraf 12-hem. Det är svårt att hålla reda på alla placeringar fram till sextonårsåldern.Namn som Sundby och Eknäs nämns. Ett kort tag fosterhem i Borlänge. ”Jag har inte haft någon ´olycklig barndom´ ”, säger Joel och apostroferna klingar sprött, ”jag har fått göra som jag vill. Det är inte någon som uppfostrat mig. Det har jag gjort själv.”

1998 åtalades flera personer ur Familjen för bland annat narkotikabrott, misshandel, vapenbrott och stöld. Flera vittnen drog tillbaka sina vittnesmål på grund av rädsla eller hot. Bland brotten som ligan anses ha stått för och åtalats för märks:

Januari 1997: En 19-åring skjuts genom tinningen. Samtidigt skottskadas en 25-åring svårt. Samma vecka gör man inbrott i polishuset i Borlänge och spränger polisens lokaler för hundförarenheten i luften.
April 1997: Familjen organiserar en dramatisk rymning för sin ledare Joel Nordin som sitter på Gävleanstalten. Han grips igen samma månad.
Maj 1997: Joel Nordin rymmer igen, den här gången från Härnösandsfängelset. Han grips senare i Östersund.
Juni 1997:19-årige Joel Nordin åker på kryssning till Florida som ett led i kriminalvårdsinsatserna för honom.
Augusti 1997: Ledaren Joel Nordin släpps på fri fot efter att ha lovat ”bättra sig”. Han grips efter bara några dagar, efter ett väpnat rån i Säter.
September 1997: Joel Nordin döms till två års fängelse för rånet.
November 1997: Han frias av hovrätten och försätts på fri fot.
December 1997: Fyra personer ur Familjen är inblandade i ett skottdrama vid en nattklubb på Malmskillnadsgatan i Stockholm.
Juni 1998: En man nära knuten till Familjen döms till 5,5 års fängelse för grovt narkotikabrott.
Augusti 1998: Sju personer – varav minst en ingår i Familjens kärna – grips efter ett rån utanför Sala. Rånet genomfördes i Salbohed väster om Sala. Mannen lockades till ett grustag för en ekonomisk affär. Plötsligt dök tre maskerade och beväpnade män upp och rånade honom. Rånarna försvann i 20-åringens lastbil. En stund senare hämtades de upp av en BMW från Norrköping.

Joel Nordin själv greps i slutet av juli 1999 för ett värdetransportrån i Täby. För det, skottlossning mot poliser i Linköping tillsammans med Svartenbrandt med mera dömdes han till 13,5 års fängelse. Han har inte skött sig under sin fängelsevistelse utan deltagit i upplopp samt använt alkohol och droger. Vapnet han använde vid skottlossningen mot polisen i Linköping ska han eventuellt ha köpt av polisens infiltratör Peter Rätz. Senaste gången han var misstänkt för brott var efter att han kommit ut från det långa fängelsestraffet år 2009. Han misstänktes ihop med Svartenbrandt för ett rån i Säter.

Noterbart är att det funnits flera svenska gäng med namnet Familjen. Det finns idag minst ett, Hallands eget bidrag till gangsterfloran, La Familia.

Läs mer: AB1, 2, 3, 4, 5, EX1, 2, 3HD,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Technorati: , , , , , , , , , , , , ,

Powered by ScribeFire.

Advertisements