Patrik Sjöbergs viktigaste bedrift

Patrik Sjöberg har varit en av Sveriges framgångsrikaste friidrottare i modern tid, kanske den framgångsrikaste. Han har hoppat högre än någon annan svensk och hör till de allra största höjdhopparna som funnits. Men han har alltid varit lite arrogant och lite divig när man ser på det utifrån. Men allt det förbleknar, bleknar bort i ljuset av hans avslöjanden av Viljo Nousiainens sexuella övergrepp mot barn och ungdomar. Det är förmodligen Patrik Sjöbergs viktigaste insats i livet, hans viktigaste prestation, hans viktigaste seger:

En gång var han vår bäste och kaxigaste stjärna. De här dagarna är Patrik Sjöberg ännu en gång Sveriges störste idrottare – för ingen har visat samma mod.

Hans berättelser om Viljo Nousiainens sexuella övergrepp har satt stenen i rullning. Christian Skaar Thomassen och Yannick Tregaro har berättat, och fler kommer att följa i deras spår, inom och utanför idrotten.

Det här är den största skandalen i svensk idrottshistoria och allting pekar på att den kommer att växa ytterligare. Viljo Nousiainen tränade hundratals barn under sin karriär. De flesta av dem klarade sig säkert undan övergrepp.

Men hur många av dem som råkade illa ut får vi aldrig veta – och att ingen vuxen människa ställde rätt frågor under alla dessa år är obegripligt.

En som tränats av Nousiainen men inte blivit utsatt för övergrepp är Christian Olsson och han ger Patrik Sjöberg, Yannick Tregaro och Christian Skaar Thomassen stöd:

Han blickar tillbaka på tiden som hårdsatsande tonåring och minns att han var avundsjuk på träningskompisen Yannick Tregaro för relationen han hade till Viljo Nousiainen.

– Yannick fick alltid resa med Patrik Sjöberg och Viljo. Jag tyckte att det var ett jäkla privilegium, säger han till SvD.

För två år sedan fick han reda på vad som hänt när kompisen Christian Skaar Thomassen berättade att Nousiainen förgripit sig sexuellt på honom.

[…]

– Jag tror på det Patrik, Christian och Yannick berättat. Viljo blir en helt annan människa. En person som du kanske aldrig kände, säger han.

Ska vi gå på vad de olika idrottsmännen berättat kring övergreppen fanns det gott om tecken på att allt inte stod rätt till. Tecken som andra vuxna borde ha funderat på. Vissa pojkar var ”utvalda” och behandlades på ett speciellt sätt av Nousiainen, han hade lägenheten inredd för barn, pojkar sov ofta över hos honom osv. Inget som måst betyda att övergrepp försiggår, men kanske ändå borde betyda att någon tar sig en närmare titt. Sjöbergs avslöjande kanske innebär att det blir i framtiden. Att människor inom idrottsrörelsen (och andra verksamheter där många barn samlas) blir mer vaksamma mot tecken som tyder på att allt inte står riktigt rätt till.

Samtidigt är det avslöjade kanske toppen på ett isberg och vi kan kanske förvänta oss mer av samma sort framöver. För hur mycket skit finns det egentligen i idrottsrörelsen?

Intressant?
Bloggat: Jinge,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

3 Replies to “Patrik Sjöbergs viktigaste bedrift”

  1. Det är lika bra att staten får kontroll och tar vårdnaden om alla nyfödda, stänger in dom till 18 års ålder tillsammans med enucker som får uppfostra dom i nedsänkta bunkers så att de skyddas mot oss män som uppenbart av hatas av rabiata feminister som nu utnyttjar pedofilhysterin till sina sjuka fantasiers fortlevnad.

    Sen finns det få som ställer frågan: Är det OK att skymfa en död man som inte kan försvara sig?

    1. Sedan när är Patrik Sjöberg en rabiat feminist? Jag tror heller inte han sagt något om att han vill bli inspärrad i bunker tillsammans med eunucker.

Kommentarer inaktiverade.