Är finnar våldsammare än andra?

Det finska samhället är helt klart våldsammare än det svenska med en mordfrekvens (antalet fall av våldsam död per 100 000 invånare) på mellan 2 och 4 per år medan den svenska mordfrekvensen varit cirka 1 sen 1700-talet. I jämförelse med snittet i EU ligger Finland också mycket högt:

Bilden av finnar som super och slåss med kniv, är naturligtvis en grov karikatyr. Men i EU-statistiken har Finland det tvivelaktiga nöjet att ligga mycket högt när det gäller våldsbrott med dödlig utgång. Mellan åren 1999–2003 dog i snitt 134 personer per år i Finland av våld. Det är 2,6 personer per 100 000 invånare, mot eu-snittet om 1,3 personer. Antalet kvinnor som dog av våld var i snitt 39, vilket innebär 1,4 per 100 000 invånare. Motsvarande eu-snitt var 0,75 kvinnor.

– Just denna grova våldsbrottslighet gör att Finland skiljer ut sig från övriga västeuropeiska länder, förklarar Hannu Takala som också berättar att det i de flesta länder är storstäderna som drabbas värst av våld, men inte i Finland. Procentuellt är våldsbrottsligheten koncentrerad till norra och östra Finland som består av utflyttningsregioner med mycket hög arbetslöshet och påföljande missbruksproblem.

Mordfrekvensen är ofta det bästa måttet för att jämföra våld mellan olika samhällen och stater då definitionen för våldsam är mycket lika i de flesta länder. Utifrån detta faktum kan man ju fundera på om finnarnas våldsamhet också avspeglar sig inom den stora finska invandrargruppen som finns i Sverige. Faktiskt den största enskilda grupp invandrare som finns i Sverige. Finska invandrare utgör cirka 25% av alla invandrare i Sverige. Men trots att Finland är ett betydligt våldsammare samhälle än det svenska samhället finns inga belägg för att finska invandrare i Sverige skulle vara våldsammare eller mer brottsliga än svensken i gemen.

Detta trots att finska invandrare och finska invandrares barn är relativt vanligt förekommande som medlemmar i kriminella gäng som Hells Angels MC, Red Devils MC och Red & White Crew. Några av Sverige genom tidernas mest ökända mördare har också varit finska, exempelvis Åmselemördaren Juha Valjakkala (numera heter han Nikita Fouganthine) och Janne Raninen som mördade Dragan Joksovic. Men ändå så är det inte så att finnar på något sätt är våldsammare eller mer kriminella än andra människor i Sverige.

Våldet i Finland visar dock också på en annan sak. Att invandring och våld sannolikt inte har något som helst samband. Det våldsammare Finland har nästan inga invandrare alls och Sverige med mycket låg våldsnivå har en mycket stor andel invandrare.

Intressant?
Media: HBL, SVT, DN1, 2EX1, 2, VF, SR, YLE, Ann-Maris blogg,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

7 Svar på “Är finnar våldsammare än andra?”

  1. Intressant, det förklarar kanske varför en finsk dam på jobbet bråkar och
    skriker jämt-jag har helt slutat att prata med henne-för att få lugn o ro!!

    1. Det där är nog mer på det personliga planet efter som det inte finns några som helst belägg för att finnar är våldsammare eller bråkigare. Däremot ät det finska samhället våldsammare och det beror framförallt på större tillgång på handeldvapen och kvarlevande trauman från andra världskriget vad jag förstår.

Kommentarer är stängda.