Fastighetsaffär räddar Saab-anställdas löner

De Saab-anställdas löner räddas tillfälligt med hjälp av en fastighetsaffär. Men det innebär inte något sätt att Saabs överlevnad sikt garanteras. Däremot innebär det förmodligen att ägaren i Nederländerna, Swedish Automobile (tidigare Spyker) och dess fordringsägare som exempelvis Vladimir Antonov och hans bolag får mer pengar. Om leverantörerna till Saab får några pengar återstår att se. Det verkar väl inte så där jättetroligt.

På sikt är Saab Automobil ändå dödsdömt. Man kan inte överleva utan produktion eller med så liten produktion som Saab haft. Det finns ingen ekonomi i företagets verksamhet.  Inte heller tror jag att Victor Muller eller hans finansiär Vladimir Antonov någonsin haft som mål att bedriva biltillverkning. Syftet med deras intresse för Saab har nog snarast varit att sno åt sig pengar, fiffla med bidrag, sno åt sig mer pengar och tvätta svarta pengar vita. När det här är över, Saabs personbilstillverkning nedlagd och alla Saab-anställda slutat så är jag övertygad om att ingen i efterhand kommer att kunna klargöra varthän pengar tagit vägen. Eller varifrån de kommit, vem som köpt vad eller hur osv.

Sen känner jag mig tveksam till köparen av Saabs fastigheter, Hemfosa Fastigheter AB (man är huvudintressent i ett konsortium som köper 50,1% av Saab Autombolie Property). Det verkar vara ett seriöst fastighetsbolag, men samtidigt är man idag störste aktieägare i ett fastighetsbolag som är allt annat än seriöst, Allokton. Kanske handlar det om ytterligare en fiffelaffär. Ett samarbete mellan fastighetsfifflare som Allokton och låne- och bidragsfifflare som Victor Muller.

Fastighetsaffären har också flera förbehåll och är ännu inte godkänd av EIB, Riksgälden och den svenska regeringen. Så vi får väl se om den överhuvudtaget kommer att bli av. OM inte, ja då blir det ändå inga löner.

Intressant?
Bloggat: Kjellberg, Norah4you, Mårtensson, Röda Malmö,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!

3 Svar på “Fastighetsaffär räddar Saab-anställdas löner”

 1. Smart, man kränger allt vid olika kriser, då ser det inte ut som om man plundrar företaget. Då ser det ut som man desperat försöker rädda företaget och ingen höger på ögonbrynen.

 2. Hej Svensson,

  Hemfosa’s VD Jens Engvall är aktiv i hela 122 bolag. I cirka 80 av dessa bolag återfinns kopplingar till fem personer: Lars Tage Tagesson, Karin Birgitta Osslind, Karim Salim Sahibzada, Per Michael Hjalmar Weiland samt Lars Mattias Johansson.

  Hemfosa AB, där herr Engvall är VD, har en redovisad årsomsättning (koncernen) 2010 på 530 miljoner och redovisar en förlust på 5 miljoner.

  Tittar man på Hemfosas existerande fastighetsbestånd sträcker det sig från 240 kvadratmeter enfamiljsbostad i Tibro via 500 kvadratmeter butikslokal i Övertorneå till 53000 kvadratmeter kontor i Handen. Antingen tyder det på att man prioriterar riskspridning eller så är det avsaknad av strategi. Jag vet inte, men det ser konstigt ut, i.a.f. för en person som inte jobbar i fastighetsbranchen. Kanske är det som du antyder; fler som vill dela på lån och eventuella bidrag.

  Kom att tänka på en sak till: Det kinesiska bolag som enligt uppgift köpt 582 bilar och som man inte vill namnge kan det möjligen vara herr Antonov i egen hög person eller via bulvan som köpt bilarna? Jag är normalt inte konspiratoriskt lagd, men det är för mycket frågetecken i hela den här affären….

  1. Det rä så mycket konstiga turer i detta så man blir alldeles tokig, Ska ta och kolla upp Hemfosa lite noggrannare de närmaste dagarna.

   Aktiv i 122 bolag. Det är extremt mycket. Låter snarast som en målvakt faktiskt.

Kommentarer är stängda.