Slumvärden Centerplan fortsätter missköta bostäder

Slumvärdsbolaget Centerplan som jag tidigare har skrivit om fortsätter äga fastigheter som missköts å det grövsta. Badrum går inte att använda, lägenheterna är fuktiga och förhållandena är vidriga.

Det hela är inte bara ett resultat av oseriösa fastighetsägare utan också ett resultat av en bostadspolitik som lämnar utrymme åt denna typ av bolag. Det är avregregleringar, privatiseringar, begränsad nybyggnation som en fäljd av regeringens politik osv som är grundorsaken till att bolag som Centerplan, Acta, Newsec, Allokton, Bovista och andra kan fortsätta med misskötsel och ändå ha hyresgäster. Bostadsbristen gör det möjligt att hyra ut undermåliga bostäder och spekulation gör det möjligt att smita undan ansvar.

En förändrad bostadspolitik är det som behövs för att föhållandena ska bli bättre. Subventionerat byggande av hyresrätter måste införas och bostadsmarknaden måste regleras mer.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • janne

  Det ligger mycket i artikeln, men det finns andra förklaringar också. Dåliga exempel på företagare finns i alla branscher och då gäller det att samhället sätter ner foten. Men det finns också andra förklaringar som få vill tala om, i landet där öppen diskussion om flyktingpolitik i praktiken är förbjuden.

  1 Överbelagda lägenheter.
  I en del lägenheter bor fler än de är avsedda för. När många skall duscha och tvätta sig uppstår fuktproblem. Soputrymmena blir otillräckliga. förstörelse i allmänna utrymmen utförs främst av de som bor i området. Det måste man våga peka på.
  Jag har också varit på besiktning av invandrarfamiljers bostadsrättslägenheter som varit föredömligt skötta och möblerade.

  2 Hyresgäströrelsen har alltid förhandlat ner hyrorna
  så inget har kunnat avsättas för underhåll och förnyelse. Miljonprgrammet behöver rustas upp och pengar saknas, samtidigt som villaägarna beskattas för att de underhållit sina hus. NU försöker man få staten att bidra under täckmantel att stödja energibesparing.

  • Anders_S

   janne: Punkt 1 (trångboddhet) beror ju på bostadsbrist. Alltså ingen ny orsak. Alltså är det politikens fel. Punkt 2 är ren lögn. Miljonprogarmet ägs frotfarande i huvudsak av gemensamt ägda bolag. Dess sköter underhållet. Det gör även bolag som Stena Fastighert och Ernst Rosén.

   Vi som bor i villa bor i allmänhet billigare än de som bor i hyresrätt. Vi är inte på något sätt överbeskattade. Trams.

 • Michael

  Men varför tvångsförvaltas inte dessa bostäder?
  I detta fall verkar det ju solklart fall.

  • Anders_S

   Michael: Skojar du med mig? Tvångsförvaltning händer i praktiken nästan aldrig och när det har hänt som jag känner till är det endast små värdar som drabbas. Storföretag, om än fifflande sådana tycks alltid klara sig. Dessuotm tycker jag det är bättre om allmännyttan återtar fastigheterna som de ju en gång ägde men sålde ut i ren privatiserings- och spekulationsiver.

 • janne

  Anders S, kul debattera med dig.
  Om bostadsbrist är politikernas fel så beror det på höga skatter och bristande planläggning. Om tomter tas fram vill ändå få bygga för kostnaderna blir högre än vad folk kan betala. Dessutom väljer en del flyktingar att bo flera familjer i samma lägenhet för att spara pengar. /*off-topic, fakatauppgift utan källa och rasism, borttaget*/ #AS

  • Anders_S

   Janne: Varför skulle det bero på för höga skatter. Vi har låga fastighetsskatter i Sverige. Problemet ligger inte där. Problemet ligger snarare i brist på mark (monopolsituation) och en gammal planlagstiftning. Dessutom är det lönsammare att bygga bostadsrätter än hyresrätter (byggbolagen får igen sina satsade pengar snabbare) och lönsammare att ha bostadsbrist för då kan man hållauppe priserna på hyresrätter och bostadsrätter. Det finns helt enkelt inget incitament att bygga tillräckligt med bostäder. Därför subventionerade vi förr byggandet med räntesubventioner och annat. Bostadsbristen på 1950-talet kunde byggas bort. Men nu är vi där igen. På grund av politiska beslut om avreglering och om borttagande av räntesubventioner. Det är alltså både ett politiskt problem och ett problem med marknad på ett område där det inte fungerar.

 • Jonas

  Anders S: Bostadsbristen beror ju på den reglerade bostadspolitiken som drivs där marknadshyror inte får tas ut. Detta innebär att bostadsbolagen är TVINGADE att minska på underhåll för att få hyresrätter att bli lönsamma. Att allmännyttan är bättre kan ifrågasättas. I Stockholmsområdet krävdes mångmiljardbelopp i stöd för att man ska undvika rivning av miljonprogramhusen. Allmännyttans hantering av skattemedel är också ifrågasatt då de vinster de genererar kan bryta mot kommunallagens krav på God ekonomisk hushållning. Alltså att politiker enligt lag är tvingade att hantera de ekonomiska medel de har på ett förnuftigt sätt. Allt för låga vinster är troligen inte förenliga med detta men har ännu inte drivits i domstol men lagförslag är ju på gång från alliansen angående affärsdrivna verksamheter i kommunal regi.

  Ett enkelt räkneexempel som visar underhållsproblematiken. Hyresrättsföreningen förhandlar fram en hyreshöjning på 3 % samtidigt som viktiga index som bygg och energi ökar med 6 %. Hur gör man för att hålla uppe vinsten? Du måste minska underhållet. Precis detta hände under ca 5-6 år i rad under 2000-talet (och många enskilda år under 1980- och 1990-talet). Effekten syns nu.

  Sen ska vi inte glömma att det finns ett antal arslen till hyresvärdar som beter sig som skit och som borde försvinna från marknaden. Men eftersom det inte finns någon marknad kan inte marknaden agera.

  • Anders_S

   Jonas: Studier från New York visar att ju mer marknad det är ju värre blir situationen dvs bostadsbristen. Makrnadi kombination med kapitalism innebär att det bästa för företagen är att låt bli att bygga för då kan man höja hyrorna i det bestånd man har och öka profiten. Du har alltså fel rakt igenom (kanske beoende på illusioner och önsketänkande om en marknads funktionssätt) vilket alltså kan bevisas av empiriska fakta. Jag har skrivit om det tidigare. Sök på Kim Moody eller New York här på bloggen.

 • Jonas

  Anders S: Och hur förklarar du då bostadsbristen i Sverige när vi har en reglerad hyresmarknad och stora allmännyttiga företag med låga (eller inga) krav på vinst som inte heller har råd att bygga nya hyresrätter?

  Att dessutom försöka översätta fastighetsmarknaden i New York på Göteborg eller Stockholm är inte heller kanske det mest förnuftiga. /*Faktapåstående som saknar källa, borttaget*/ #AS

 • Pingback: Avreglering, utförsäljning och privatisering - förfallna bostäder | Svensson()

 • Pingback: Fastighetsaffär räddar Saab-anställdas löner | Svensson()

 • Pingback: Hulthén - fler lägenheter i händerna på skumraskbolag löser lägenhetsproblemen | Svensson()

 • Pingback: Aktion mot slumvärd | Svensson()

 • Pingback: Gårdstensbostäder - allmännyttan som slumvärd | Svensson()