Sabotaget mot Ship to Gaza

Sabotaget mot Juliano, den grekisk-norsk- svenska passagerarbåten, upptäcktes av kaptenen när han skulle göra sin dagliga testkörning. Så fort han slog på motorerna kände han hur propellrarna kärvade och slog därför omedelbart av motorn. Hans första tanke var att ett rep eller en kedja trasslat in sig i propellern, men när man inte kunde se någon skymt av något sådant skickade han ner de dykare som regelbundet kontrollerar att allt är ok med båten. Dykarna kunde snabbt konstatera att båten utsatts för sabotage.

Båda propelleraxlarna hade kraftigt böjts utåt. Enligt kaptenen är det helt uteslutet att detta skett genom en olyckshändelse utan måste ha orsakats av ett mycket kraftfullt verktyg. Ett stag har troligen placerats mellan de två propelleraxlarna, som sedan tvingats isär med något slags hydraulisk domkraft.

Den skadade propelleraxeln. Foto: Kalle Larsson

När Ship to Gaza besiktigar båten som ligger upplagd i en av Atens södra hamnar ser vi de två ställen där maskinen fästs. Det är två parallella jack som skurit djupt in i båda axlarna.

Vangelis Pissias, talesmannen för grekiska Ship to Gaza, säger att sabotaget naturligtvis kommer att påverka avfärden. Reparationerna kommer att bli mycket kostsamma och kan ta flera dagar, men det kommer att jobbas dygnet runt med att ställa båten i ordning.

Samtidigt menar han att vem som än genomfört sabotaget har denne gjort en allvarlig missbedömning. Idag har Ship to Gaza diskuterats i parlamentet och flera parlamentariker var mycket upprörda över detta flagranta brott mot Greklands suveränitet.  Man pekar också på de allvarliga konsekvenser detta kan få för Grekland som turistland. Om bilden sprids av att landet inte kan skydda fartyg i sina egna hamnar, kan det få stora återverkningar på turistströmmen och den grekiska ekonomin som, som alla vet, redan befinner sig i ett prekärt läge.

Så även om Ship to Gaza/Frihetsflottan blir fördröjda ytterligare lite så kan sabotaget mycket väl bli droppen som får den grekiska regeringen att låta våra båtar gå.

Foton på skadorna som sabotaget orsakat finns på Ship to Gazas hemsida.

Intressant?
Bloggat: Rapporter, Henry Ascher, Niklas Berg, Moberg, Annarkia, STG Malmö,
Läs mer: Fria, Motkraft,
Borgarmedia: AB, SVD,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!