M-16 – ett gäng i Östergötland

När det gäller organiserad brottslighet i Sverige så är det främst tre områden som har stora problem, Göteborgsområdet, Stockholmsområdet (inklusive Södertälje) och Skåne. Mindre problem finns också i Värmland, Örebro, Dalarna och Östergötland. I Östergötland har det till och från varit våldsamma konfrontationer mellan Hells Angels MC och Outlaws MC. Något som ledde till att Outlaws MC som hade en avdelning i Åtvidaberg lade ner denna år 2007.

På senare tid har Outlaws försökt återetablera sig i Östergötland, närmare bestämt i Norrköping där Hells Angels MC har en avdelning. Dett har inte lett till någar öppna konflikter mellan de två mc-gängen. Däremot så har det en tid varit öppna konflikter mellan M-16, uppbackade av Black Cobra, och Outlaws MC.  M-16 är i huvudsak hemmahörande i Linköping men med medlemmar även i Norrköping, Motala och andra orter i Östergötland. Polisen misstänker dessutom att Hells Angels MC i hemlighet backar upp Black Cobra och M-16. Bland annat baserar man sig på det faktum att en av de 11 gripna (6 verkar ha släppts och några stycken har häktats) för den gångna veckans gangsteruppgörelse i Norrköping tidigare var medlem i Red & White Crew nu är medlem i M-16. Red  & White Crew är stödorganisation till Hells Angels MC. Black Cobra har ingen avdelning i Östergötland, men enskilda medlemmar på olika orter.

M-16 grundades sommaren 2010 i Linköping i Östergötland och har sen grundandet fått uppbackning av Black Cobra. Senare har gänget expanderat kraftig och har som redan nämnts medlemmar i Norrköping såväl som i Motala och på andra orter. En del medlemmar har rekryterats från andra gäng som exempelvis redan nämnda Red & White Crew, men dessa rekryteringar tycks ha skett vänskapligt. Många av medlemmarna är dömda för allvarliga och grova brott. Ledare i gänget anses en 27-åring från Motala men boende i Linköping, vara. Han anses också ha mycket goda kontakter med en ledare för Black Cobra, också han från Motala, liksom med den 38-åring som anses utgöra den ena parten i den personliga konflikt som ledde till skottlossningen på Deli Kök & Bar i Norrköping.

M-16 anses vara inblandade i indrivning, beskyddarverksamhet och narkotikahandel. I december 2010 inleddes en rättegång mot sex medlemmar i gänget för en lång rad brott. Åtalet baserades i stort utsträckning på vittnesmålet från en 19-åring som hoppade av gänget och beslutade att parat med polisen. De åtalade dömdes till fängelse i mellan 4 månader och 4,5 år för lite olika brott som misshandel, grov misshandel, utpressning, försök till utpressning och skadegörelse.

M-16 anses ha uppbackning av det betydligt större kriminella nätverket Black Cobra som ju etablerat sig i flera delar av Sverige under senare år.  Dock har man misslyckats med etableringen i det gängtäta Göteborg med omland, inklusive Halland.

M-16 har under sin framväxt också hamnat i konflikt med andra gäng, sålunda hade man en konfrontation med Asir i Linköping den 29 mars i år, med skottlossning på Fogdegatan i Skäggetorp såväl som i centrala Linköping. En helt oskydlig man som var ute och joggade blev i samband med detta knivskuren av tre medlemmar i Asir som sitter häktade för detta överfall. Asir uppges ha medlemmar i Norrköping.

Förutom de i inlägget redan nämnda gängen uppges i vissa tidningar att också Syndicate Legion försökt rekrytera medlemmar i Östergötland, främst i Norrköping.

Läs mer: Corren1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, NT1, 2, FB, DN1, 2, SVD1, 2, EX1, 2,

Advertisements

3 Svar på “M-16 – ett gäng i Östergötland”

Kommentarer är stängda.