Dataspel skapade inte terroristen Anders Breivik

I spåren av det norska terroristdådet har både Internet och dataspel utpekats som ansvariga för att terroristen Anders Breivik utvecklades till just terrorist och mördade barn och ungdomar på Utöya samt sprängde en bomb i Oslo. Bägge påståenden är naturligtvis nonsens. Våldsamma dataspel skapar inte politiska extremister av något slag.

Dataspel skapar inte galna människor. Dataspel lär inte människor att skjuta och döda. Dataspel har inte skapat människan. En varelse som kan utföra de mest ofattbart grymma handlingar. et behövs inga dataspel för det. Det är också en sak vi alla måste inse. I stort sett alla vanliga människor kan förvandlas till monster (det finns undantag, människor med vissa störningar eller personlighetsdrag som inte kan utföra grymma handlingar, men de är få) och terrorister. Dataspel har i princip ingen betydelse för en sådan utveckling hos en person. Det är bara överdrivet att tro eller anse det. Tillgång till farliga vapen kan däremot möjliggöra att människor kan döda många.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements

7 Svar på “Dataspel skapade inte terroristen Anders Breivik”

  1. Terroristscenen i MW2 är ju väldigt osmaklig och ett lackmuspapper som visar om du är en potentiell massmördare ifall du njuter av momentet.

  2. Fast det finns datorspel som är direkt hatiska. Minns ett där man utförde uppdrag överallt i världen. Sköt man civila fick man minuspoäng. Utom i Irak, där var det helt ok. Man blir inte massmördare av sånt, men det bidrar till stämningen.

    Och det är väl så man får se det, massor av små, små bäckar som tillsammans skapar en tidsanda. Och tidsandan är det som delvis avgör om sådana här människor triggas eller ej och i så fall också hur.

    1. Spelade mer jämställda spel, som Postal, så man får poäng för att döda ALLA! 🙂

      Fast ibland oroar jag mig för folk som inte är smarta nog att veta när folk försöker manipulera dem. Men snabbt slår jag sådant patriarkalt nonsens ur huvudet.

Kommentarer är stängda.