Nisse Pistol, Järnaligan och Gubbligan

Del 16 av 27 i serien Svenska gangsters genom tiderna

Jan Nilsson, Nisse Pistol kallad, är en legendarisk brottsling, nästan i samma klas som Lars-Inge Svartenbrandt eller Clark Olofsson. Han var känd redan på 1970-talet, men han var  inte en av de 15 rymlingarna från Kumla år 1972 som det står i en del media utan han rymde året efter. Då tillsammans med Lars-Inge Svartenbrandt som också rymt året innan i likhet med Bo Wickman (Bosse Dynamit). Den fjärde som rymde 1973 var Björn Åkerdahl.

Den stora rymningen från Kumla år 1972 organiserades främst av Tony Rosendahl och förutom denne, Svartenbrandt och Bosse Dynamit så rymde Andielko Brajkovic, Miro Baresic, Jan- Erik Högström, Ragnar Sandberg, Bill Svensson, Eugen Reinfurt, Torbjörn Karlsson, Gunnar Ahlgren, Per-Axel Hedberg, Andris Kavusch, Karl Bruno Karlsson (Kalle Kanon) och E Lennart Johansson.

Nisse Pistol har hela tiden sen dess varit aktiv brottsling och åkt ut och in i fängelser.  1975 rånade han Riksbanken i Halmstad tillsammans med Clark Olofsson och kom över 80 000 kronor. Vid mitten av 1980-talet var han en av medlemmarna i Järnaligan och en av Sverige mest beryktade brottslingar.  1986 utförde ligan den så kallade vapenkuppen i Järna. De tog sig då in i ett vapenförråd och fyllde sina bilar med handeldvapen, granater och sprängdeg. För att dölja spåren sprängde de förrådet. Sprängningen blev enorm och gjorde att flera hektar skog jämnades med marken. Det är det största inbrottet i ett svenskt vapenförråd någonsin. 1986 rånade Järnaligan Sparbanken i Ullared.

En annan känd medlem i Järnaligan var Jussi Ondin. 1993 dömdes Jussi Ondin till livstids fängelse för mord och mordförsök på belgiska polismän, sprängning av mobiliseringsförrådet i Järna, ytterligare ett mord och för ett grovt rån i Nyköping och ett i Nyhärad. År 2000 rymde han från en permission från Tidaholmsanstalten. År 2005 dog Jussi Ondin, som då bytt namn till Tore Klangarv.

Under 1990-talet satt Nisse Pistol i huvudsak bakom lås och bom, dömd för en rad bankrån i södra Sverige, däribland ett rån mot en postbil i Örkelljunga och bankrån i Kalmartrakten.

2003 återkom han i polisens spaning då han utpekades som en av hjärnorna bakom ett värdetransportrån i Bräkne-Hoby, där en av rånarna sköts ihjäl. 2006 var han misstänkt för inblandning i ett rån mot Ikea i Kållered söder om Göteborg tillsammans med den man som idag är den 70-åring, Peeter Pohla, som också ingår i den så kallade Gubbligan. Nisse Pistol har också varit misstänkt för inblandning i den stora konstkuppen mot Nationalmuseum

Förra året häktades Nisse Pistol, idag 64 år, för förberedelse till rån och har sedan blivit omhäktade ett par gånger misstänkt för rån. Nisse Pistol häktades tillsammans med en 70-åring och en 52-åring som i media går under namnet Gubbligan. De är alla misstänkta för förberedelse till grovt rån i södra Sverige och i Danmark och för flera grova bankrån. 70-åringen är en av dem som ingick i Järnaligan tillsammans med Nisse PistolNisse Pistol och 70-åringen är också misstänkta för mordförsök.

Rånen har troligen planerats i Nisse Pistols bostad i Dalshults stugområde i Äljalt i Skåne där han i praktiken bodde trots att han var skriven i Stockholm. Ett sätt att försöka hålla sig undan polisens radar helt enkelt. Totalt har Gubbligan åtalats för 5 grova bankrånForex Väla utanför Helsingborg år 2007, Swedbank i Tingsryd 2008, Sparbanken 1826 i Olofström 2008, Nordea i Olofström 2010 samt Sparbanken 1826 i Broby år 2010. Vid de fem rånen kom de över drygt 3,1 miljoner kronor. Störst blev bytet vid rånet mot Forex där männen fick med sig drygt två miljoner kronor.

När de greps och häktades i stugan i Dalshult så planerade de ytterligare en rad rån i Vaggeryd, Olofström och Köpenhamn samt mot en guldsmedsaffär i Olofström. De åtalas också för att ha skjutit mot polisen efter en sprängning på Gekås i Ullared år 2004 och i Hyltebruk förra sommaren.

Både Nisse Pistol och 70-åringen har var för sig olika företag som ska syssla med importverksamhet av olika slag. Nisse Pistol har ett kommanditbolag som enligt uppgift importerar hängmattor från Sydamerika. 70-åringen är firmatecknare för ett företag som importerar hantverksprodukter från Sydostasien. Han uppges handla med bland annat svarvade skålar, skulpturen och träleksaker. Nisse Pistol har de senaste 4 åren också skickat 350 000 kronor till sin dotters mamma som bor i Sydamerika.

70-åringen har dessutom, precis som Nisse Pistol, varit aktiv som rånare sen 1970-talet. Han satt länge i fängelse i Danmark för olika bankrån, men flyttade till Sverige på 1980-talet efter att ha benådats då frun dog.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Series Navigation<< Militärligan – Carl SumonjaÖrnligan, Liam Norberg och Milan Sevo >>
Advertisements

3 Replies to “Nisse Pistol, Järnaligan och Gubbligan”

Kommentarer inaktiverade.