Lars Ohlys avgång kanske kan ge vänsterpartiet en nystart

Lars Ohly har idag meddelat att han inte ställer upp till omval Vänsterpartiets nästa kongress. Det är bra. Ohly förknippas med partiets kräftgång de senaste åren och valen och hans avgång är som jag ser det nödvändig. Vänsterpartiet behöver en förnyelse på alla områden. Förhoppningsvis blir Lars Ohlys avgång en del av en sådan förnyelseprocess där just partiledarposten kanske är en mindre del.

Vänsterpartiet borde tydligt deklarera att man syftar till att bygga ett brett vänsterparti. Ett sådant brett vänsterparti där man tillåter att medlemmar är organiserade i andra politiska föreningar med partiliknande verksamhet på samma sätt som Enhedslisten i Danmark och tyska Die Linke gör. Naturligtvis ett parti som kämpar för ekonomisk jämlikhet, jämställdhet mellan könen och lika rättigheter för alla människor oavsett kön, ursprung, etnicitet, religion, kultur och sexuell läggning.

Det finns tre personer som uttryckt att de vill bli partiledare i Vänsterpartiet. Den ende jag egentligen känner till något om är Jonas Sjöstedt och han har i alla frågor utom när det gäller hanteringen av Göteborg 2001 gjort ett gott intryck på mig.  Hans lite fanatiska euro- och EU-motstånd är dock inget som jag sympatiserar med, men det är något man kan leva med som jag ser det. Hans Linde vet jag ytterst lite om vad han gjort eller står för politiskt och det samma gäller Ulla Andersson. Kanske borde vänsterpartiet rentutav fundera på en lösning med två språkrör istället för en partiledare. Det känns som om det är något som skulle passa partiet och som ligger lite i tiden.

Intressant?
Bloggat: Kjellberg, ARAR, Röda Malmö, Gusart, Jinge, Moberg, Fagerlund, Högberg,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!