Militärligan – Carl Sumonja

Militärligan var en rånarliga som var aktiva på 1990-talet. Men det första rånet ska ha begåtts redan 1985 av ett par medlemmar i ligan. Ett rån mot en ICA-butik i Falun. Ledare i ligan ansågs Carl Sumonja (numera Carl Thunberg) vara och fler nära släktingar till honom var också medlemmar i ligan, däribland två av hans tre bröder, Lennart Sumonja och David Sumonja, fadern Boris Sumonja och Carl Sumonjas fästmö Lena Eklöw. För övrigt var också Johan Ahlin, Erik Gröndahl och Bo Petersson med. De var gamla vänner till bröderna Sumonja.

Petersson hade man fått kontakt med i samband med att Carl Sumonjas firma renoverade en villa i Nacka åt honom år 1989. Bo Petersson arbetade då på Sparbanken. Villan brann strax därefter ner och en del misstänkte försäkringsbedrägeri, men inget sådant har någonsin kunnat beläggas.

Kvällstidningarna ansåg att flera av rånen präglades av militär precision och organisation. Därför döptes ligan till militärligan. Flera av medlemmarna var också reservofficerare och hemvärnsmän men det är inte så att de alla är utbildade till jägarsoldater på K4 eller att de skulle ha någon militärutbildning som skiljer sig från medelsvensken som rykten ofta gör gällande.

Carl Sumonja är uppväxt på olika ställen i Stockholm och Dalarna och flyttade hemifrån redan som 18-åring och träffade då Lena Eklöw. De bodde sen på en mängd olika ställen i Stockholm och Dalarna. Till en början försörjde han sig enligt uppgift som snickare. Under åren 1984-1985 gjorde han sin värnplikt vid K4 i Arvidsjaur. Carl Sumonja utbildades till gruppchef och jägare och fick bl.a. utbildning på vapnen KSP 58, AK 4 samt GRG 86. En tid efter militärtjänsten startade Carl egen snickerifirma. Han hade gott om arbeten och var ofta underentreprenör åt andra företag.

När Carl flyttade till Tumba arbetade han åt en man med namnet Bertil Edström. Carl Sumonjas firma fick bl.a. bygga ett hus åt Edström. Senare kom Carls bror Lennart Sumonja att bli hans medhjälpare i företaget. Men sedan slog bröderna in på en annan bana.

Under två år, 1991-93 begick ligan en stor mängd rån och de dömdes till långa straff för 13 olika brott, däribland flera rån, ett bombdåd och ett antal vapenstölder:

 • 1991-09-16 – VapenstöldBotkyrka. Byte: 124 kpistar, 92 AK 4:or, 5 kulsprutor av modell 58.
 • 1991-09-30 – Vapenstöld i Botkyrka. Byte: 864 magasin och annan militär utrustning.
 • 1991-10-25 – Grovt rån mot värdetransport i Farsta. Byte: 528 000 kronor.
 • 1991-12-30 – Bombdåd i Stockholm när ligan spränger en förvaringsbox på Centralstationen.
 • 1992-01-02 – Försök till rån av värdetransport i Trångsund.
 • 1992-01-10 – Försök till rån av värdetransport i Skogås.
 • 1992-01-13 – Postrån i Svedmyra. Byte: 708 657 kronor.
 • 1992-03-13 – Post- och bankrån i Ösmo. Byte: 1 219 839 kronor.
 • 1992-09-24 – Postrån i Kungsör. Byte: 152 040 kronor.
 • 1992-10-14 – Postrån i Rimbo. Byte: 737 029 kronor.
 • 1992-12-10 – Försök till rån av värdetransport i Brösarp.
 • 1992-12-29 – Trippelrån mot post och två banker i Ullared. Byte: 2 025 646 kronor
 • 1993-12-23 – Bankrån i Heby. Byte: 952 350 kronor.

Flera av de brott de dömts för var ganska spektakulära och som redan sagts, genomförda med stor precision. Vid värdetransportrånet i Farsta 1991 använde man sig av sofistikerad utrustning för att försvåra för de förföljande poliserna. Dagen innan nyårsafton 1991 placerade ligan en sprängladdning i en förvaringsbox på Centralstationen i Stockholm i ett försök till utpressning mot dåvarande länspolismästaren, i breven artigt kallad Herr Hjälmroth. Tanken var att tvinga polisen att köpa tillbaka vapenarsenalen som ligan stulit och en intrikat plan där 25 miljoner kronor skulle slängas ned från en helikopter som betalning lades fram för ordningsmakten men planen gick i stöpet och brevväxlingen upphörde.

Dubbelrånet i Ösmo i mars 1992 mot Posten och Handelsbanken genomfördes på exakt sex minuter. Varje rån tog exakt 3 minuter var. Vid trippelrånet i Ullared den 29 december 1992 höll ligans förare vakt utanför i en stulen van med en ksp 58 genom det delvis uppsågade taket.

Efter rånet i Heby greps ligan och senare dömdes ligans medlemmar till mellan 3 år och 14 år i fängelse för inblandning i nåt, flera eller alla de rån som listats ovan:

 • Carl Sumonja (1965-), 14 års fängelse för 10 grova rån och tre grova stölder och bomben i Centralstationen. Satt i Kumlabunkern.
 • Johan Ahlin, 12 års fängelse på Norrköpingsanstalten
 • Erik Gröndahl (1968-), 10 års fängelse på Norrköpingsanstalten
 • Lennart Sumonja (1970-), 8 års fängelse på Tidaholmsanstalten
 • David Sumonja (1974-), 5 års fängelse på ungdomsanstalten i Mariefred
 • Boris Sumonja, 4 års fängelse
 • Bo Petersson, 4 års fängelse
 • Lena Eklöw, 3 års fängelse

En del av rånpengarna använde Carl Sumonja och David Sumonja till att resa jorden runt under 1993 och det är förmodligen huvudanledningen till att de inte dömts för något rån som begåtts under det året, förutom det sista i Heby i december, nästan ett år efter rånet dessförinnan. Både Lennart Sumonja och David Sumonja flyttade till Göteborg år 1993. Den senare innan sin jordenruntresa. I Göteborg bodde då även Bo Petersson som är uppvuxen i Göteborg.

Carl Sumonja bytte under tiden i fängelset namn till Carl Thunberg. Han var en av de fångar, ja en av dem som tog ijtiativet till projektet, som ingick i Lars Noréns skandalprojekt och pjäs 7:3 tillsammans med bl.a. nazisterna Tony Olsson och Mats Nilsson. Carl Thunberg är icke nazist och har klart tagit avstånd från de åsikterna. Thunberg var inte inblandad i de rån och andra kriminella handlingar som mordet på två poliser i Malexander som begicks av Tony Olsson under permissioner i samband med teaterpjäsen. De andra skyldiga till polismorden var Jackie Arklöv och Andreas Axelsson.

Efter att Carl Thunberg släpptes ur fängelset år 2003 återupptog han sin verksamhet som byggare och startade ett nytt byggföretag, startade familj och flyttade till Polen.

I augusti 2008 greps två av de tidigare medlemmarna i militärligan som misstänkta för mord respektive medhjälp till mord. Carl Thunberg och hans bror Lennart Sumonja misstänktes för att ha fört en man till Gdynia i Polen och där ha mördat honom. Carl Thunberg var vid den tiden skriven i Gdynia. En tredje man satt häktad som misstänks vara delaktig i en insiderkupp mot värdebolaget Falck SecurityAkalla i januari 2005. Mordoffret i Polen hade också koppling till värdetransportrånet i Akalla. Bröderna Thunberg/Sumonja friades under sommaren 2009 i brist på bevis.

Andra källor: Elisabeth Åsbrink, Smärtpunkten, 2009. Köp Smärtpunkten hos Adlibris

Läs mer: SVD, EX, SDS, DN, KA, Kulturen, HBL, Corren, SR, SVT,

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Powered by Qumana

Advertisements