Regeringsskifte i Danmark – radikal valseger

Som förväntat blir det regeringsskifte i Danmark. Det står helt klart efter att i princip alla röster räknats. Detta trots att de två partier som förväntas bilda regering, Socialdemokraterna (S eller A) och Socialistisk Folkeparti (SF) tappat röster och mandat. SF har förlorat hela 7 mandat och socialdemokraterna 1 mandat. Det senare  partiet har gjort ett av sin sämsta val någonsin och är bara Danmarks näst största parti. Nuvarande regeringsparti Venstre är störst. Att det ändå kan bli en regering med S och SF beror på att två andra partier som sagt att de ska ge stöd till en socialdemokratiska regeringen gått starkt framåt, det borgerliga vänsterliberala Radikale Venstre (RV, B) och det radikala vänsterpartiet Enhedslisten (EL, Ø). Bägge partierna har ökat med 8 mandat och är valets absoluta segrare.

Anledningen till de två partiernas framgång är nog främst att de är klart och uttalat antirasistiska och flyktingvänliga. Det förstår jag också att det tredje partiet som gått starkt framåt, ytterhögerpartiet Liberal Alliance, också är. Men Liberal Alliance är i först hand ett nyliberalt skattesänkarparti. En annan fråga som spelat roll i valet är den så kallade efterlønen (en slags förtidspension). När det gäller den har Enhedslisten utmärkt sig och varit en stabil försvarare av den. Jämlikhet och sociala rättvisefrågor har också varit viktiga i valet och är också en förklaring till att just RV och EL gått framåt. De partierna har satt sådana frågor i centrum för sina kampanjer.

Problemet som nu uppstår är att två partier som helt tar avstånd från de främlingsfientliga lagar och den den rasistiska politik som blivit Danmarks signum under Venstreregeringen har gått framåt medan regeringen kommer att bildas av två partier, S och SF, som har anammat stora delar av samma rasistiska och inskränkta politik. Detta är en ekvation som inte är lätt att få ihop. Samtidigt kan knappast Enhedslisten sätta sig i en regering som föreslår längre arbetststid och vill behålla flertalet av de främlingsfientliga åtgärder som vidtagits av Danmarkas borgerliga Venstreregering med stöd av det rasistiska Dansk Folkeparti. Dansk Folkeparti är en av valets förlorare, man tappade tre mandat. Den största förloraren är dock det Konservativa partiet som tappade hela 10 mandat.

Den danska valrörelsen visar också tydligt hur Vänsterpartiets val av taktik i det förra svenska valet är totalt misslyckad. Vänsterpartiet satte regeringsmedverkan i en kommande socialdemokratiskt ledd regering som prioritet ett och valet blev ett fiasko. SF i Danmark har gjort på ett liknande sätt denna gång och tillsammans med att de spelat på rasism och flyktingfientlighet i sin kampanj och i sin politik under långa tid ledde detta till att partiet blev en av det danska valets stora förlorare. Även det norska lokalvalet nyligen visade med all tydlighet att vänsterpartier som sätter regeringsmedverkan främst och utplånar sig som självständigt alternativ går bakåt. I det norska valet var Socialistisk Venstre (SV) en av de stora förlorarna.

Enhedslisten visar på en annan väg, att utforma en självständig radikal politik som man går fram med. Deklarerar att man tänker rösta för bildandet av en socialdemokratisk regering, men inte ge stöd till all deras politik. I det läget kan man föra en valkampanj som inte är uppknuten till socialdemokraternas agenda. Enhedslisten visar också en annan sak. I stort sett alla små vänstergrupper, exempelvis Socialistiska Partiets systerorganisation SAP, har dubbelorganiserade medlemmar och är på så sätt en del av Enhedslisten. Även detta är något som svenska Vänsterpartiet borde lära av.

Intressant?
Bloggat: Jens Holm, Peter Andersson, K & Å, Jinge,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements