Putins parti vann valet i Ryssland men gick tillbaka

Vladimir Putins parti, Enad Ryssland, vann det ryska valet och beräknas egen majoritet i duman, det ryska parlamentet. Detta trots tillbakagång i valet från 64% av rösterna i förra valet till 46 % i detta. Partiet får ändå 238 platser av totalt 450 enligt de beräkningar och redovisningar av valresultatet som finns. Många menar att valet dock har kännetecknats av valfusk:

Men det är ett splittrat land som har röstat. I Moskva ser Enade Ryssland ut att få 45 procent av rösterna medan man i Tjetjenien kammat hem osannolika 99,5 procent.

President Medvedev sa i går att valresultatet är ett bevis för att valet har gått rätt till. Men oppositionspolitikern Boris Nemtsov tror att om det vore fallet skulle partiet Enade Ryssland ha fått långt under 50 procent av rösterna. Det sa han i går kväll i radiokanalen Echo Moskvy.

– Jag tror i själva verket inte att partiet har fått mer än runt 30 procent i valet, säger Boris Nemtsov och menar att omfattande valfusk ändå gav Enade Ryssland segern.

Den oberoende valobservatörsorganisationen Golos sa i går att man räknat ihop till 1300 fall av överträdelser i samband med valen. Bland annat rapporteras det om så kallade ”karuseller” – där väljare med dokument som ger dem rätt att rösta någon annanstans än i den egna valkretsen – bussas runt till olika vallokaler för att rösta flera gånger.

Näst största parti i parlamentet blir kommunistpartiet med sin 19% av rösterna och 92 platser i duman. Rättvisa Ryssland var tredje största parti med 13 procent av rösterna och 64 platser. Ultranationalistiska Liberaldemokraterna fick ungefär 12 procent och 56 platser. Alla partier i parlamentet utom just Putins parti Enade Ryssland har gått framåt i detta val jämfört med förra valet.

När det gäller valfusk så verkar valets organisation på vissa håll varit så dålig att det inte finns några som helst garantier för att det gått rätt till. Om detta ska betraktas som valfusk eller bara ren klantighet vet jag inte. Det kan ju vara medvetet gjort och då är det valfusk, men annars handlar det ju bara om brister i demokratin. Men uppenbara oegentligheter tycks ha förekommit på en del platser och förmodligen också en del rent valfusk.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements