Förväntad uppgång för sossarna i opinionen

Den första opinionsundersökningen efter att Stefan Löfven blev partiledare har presenterats. Socialdemokraterna har ökat kraftigt jämfört med den förra undersökningen från samma institut, Sifo. På Vänsterpartiets och Sverigedemokraternas bekostnad. När Jonas Sjöstedt efter att ha blivit vald till partiledare har slaggit in på exakt samma linje som Ohly före honom så minskar stödet för partiet självklart.

Säger man att det viktigaste är att ingå i en regering med miljöpartiet och socialdemokraterna så kan ju en väljare lika gärna rösta på det stora socialdemokratiska partiet. Det partiet är liksom trovärdigare än ett litet parti med i stort sett samma politik i de flesta frågor och med samma linje som Sverigedemokraterna i euro-frågan. Hemvävd nationalism och i praktiken en högerinställning i socio-ekonomiska fördelningsfrågor är liksom inget som kan dra väljare från socialdemokraterna. Att lyfta fram regeringsfrågan på det sätt som Jonas Sjöstedt gjort är som vanligt en katastroflinje för vänsterpartiet. Att de aldrig lär sig.

Med valet av Stefan Löfven har socialdemokraterna gjort en rejäl vindkantring åt höger. Detta har också varit den socialdemokratiska högerbyråkratins syfte med sina månader av internt krypskytte mot Håkan Juholt och dennes lite mer vänsterbetonade hållningar (i alla fall i ord). Utan det interna krypskyttet framstår partiet som mer enat och förtroendet ökar. Uppgången i opinionen är därför vad man kunde förvänta sig. Att ökningen i opinionen egentligen skulle ha med förtroende för Löfven eller socialdemokratisk högerpolitik (som ju i grunden är samma politik som moderaterna och regeringen faktiskt företräder) att göra ställer jag mig mycket tveksam till.

De flesta svenskar är mot avregleringen och privatiseringen av elen, järnvägen, sjukhusen och skolorna. Ändå är de flesta partier för detta (till och med vänsterpartiet för det mesta). Folkviljan återspeglas alltså mycket dåligt i den politik som partierna för fram och för.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!

Ett Svar på “Förväntad uppgång för sossarna i opinionen”

Kommentarer är stängda.