Mongols MC i Sverige och Skandinavien

Sen 1 maj förra året finns1-procentorganisationen Mongols MC i Sverige. Enligt sin hemsida har man 5 så kallade chapters (avdelningar) i Sverige, 5 i Norge och 2 i Finland. En medlem i Stockholmsavdelningen är Jonas Bergdahl, tidigare ishockeypselare och kände från en rad olika gäng och försök att bilda gäng. Han är president i Mongols MC Scandinavia och har en blogg där hans skrive de för enprocentklubbar vanliga flosklerna:

Mina Bröder har gjort och gör ett mycket bra jobb för klubben dag som natt, vi är en stor familj där vi gör allt för varandra. Inom MONGOLS så är våra familjer lika viktiga som klubben är, ”mår inte familjen bra så mår inte du som medlem bra och kan då inte tillföra varken klubben eller din familj något” detta är något vi trycker på inför både nya och gamla Bröder.

[…]

Skulle vi inte väcka känslor så skulle vi inte vara intressanta överhuvudtaget, vi har ett talesätt inom MONGOLS ”Om alla tycker om det du gör, då gör du något fel” och det ligger mycket i det för man kan inte lyckas med nånting i livet om man inte törs gå andra vägar än dom vägarna som andra tycker att du ska gå på.

Jonas Bergdahls brottsliga bana började 1997, då han lurade till sig en golfutrustning i en sportaffär. Det reluterade i ett fängelsestraff. Tre år senare gjorde han en rudna ppå ett natal hotell, bodde, söp och åt, men betalade inte. In i fängelse igen. 2006 var det dags igen, fängelse i 2 år för grov kvinnofridskränkning, grov misshandel och grovt olaga hot mot en kvinna han bodde ihop med.

Under tiden i fängeslet kom han i kontakt med Original Gangsters, OG, och när han kom ut var meningen att han skulle bygga upp OG:s verksamhet i Stockholm. Han besökte OG:s landsflyktige ledare Denho Acar i Turkiet i juli 2008 och blev strax efter hemkomsten gripen för att tillsammans med en 16-årig medbrottsling ha misshandlat två unga män på en bensinmack Solna.

Ekobrottsmydnigheten höll i smam veva på med en utredning av skattebrott och bokföringsbrott i Jonas Bergdahls företag Skandinavisk Bygg Mark Betong Ltd, registrerat i Storbritannien. I bolaget ahde det batalats ut svarta löner till 6 anställda förutom pengar till bergdahl. Inegns katt ellr arbetsgivaravgift hade betalats av någon eller för någon. Fängelestraffet blev 1 år och dessutom fick han näringsförbud. Några månader senare var Jonas Bergdahl tillbaka i häkte, nu återigen för för misshandel och hot mot en kvinna. Bergdahl fick nu ett längre straff och hamnade på Västerviksanstalten. OG i Stockholm upphörde i princip att existera. Jonas Bergdahl och andra lämnade klubben (eller blev uteslutna, beroende på vems historia man vill gå på, Acars eller Bergdahls).

Efter tiden i Original Gangsters bildade Jonas Bergdahl ett nytt gäng, eller försökte i alla fall bilda ett nytt gäng. Deta var under det fängelsetraff för kvinnomisshandel med mera som han satt ine för år 2009. Namnet på gänget var Crime Inc, men det kom egentligen aldrig ur startgroparna trots att man hävdade att man hade 200 medlemmar sommaren 2010 på omkring 11 platser. En av medlemmarna var i alla fall en person med arbete inom kriminalvården. Snart fanns dock inte gänget mer än som en fantasi.

Men våren 2011 var det alltså dags igen. Då dök Jonas Bergdahl upp som president i Mongols MC Scandinavia. Med tanke på Bergdahls bakgrund måste jag dock säga att ovanstående citat om familjens värde klingar mycket falskt när det kommer från en man som upprepade gånger dömst till fängesle för övergrepp mot kvinnor. Men det är ju kul att han har en HD idag, för det måste man ju ha som medlem i Mongols MC i motsats till som medlem i OG elller Crime Inc.

Andra källor:
Lasse Wierup och Matti Larsson, Svensk Maffia – fortsättningen, 2010

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

Köp Svensk maffia – fortsättningen hos Adlibris

Powered by Qumana

Advertisements