Valar siktade i Bohuslän

Flera personer ska ha sett en grupp med tre stora valar utanför Kungshamn och i närheten av Hållö på den bohuslänska kusten. Det är idag ovanligt att se stora valar i Bohuslän. Framförallt kanske för att människan nästan utrotat varenda valart som finns. Små valar finns dock alltid utanför Bohuslän. Då pratar jag om tumlare. Delfiner siktas också regelbundet och ibland siktas också späckhuggare.

På 1700-talet var det annorlunda och då sågs valar regelbundet i den Bohuslänska skärgården. Sannolikt var de extra vanliga på grund av den stora tillgången på sill som föda under sillperioden. Man fångade dessutom valar längs med kusten och kokade tran på dem, precis på samma sätt man gjorde med sillen. En som faktiskt har beskrivit hur det kunde gå till är den venezolanske revolutionären Francisco de Miranda som vid sitt besök i Sverige fick se val och valfångst.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements

2 Replies to “Valar siktade i Bohuslän”

    1. Ja väldigt spännande. På många sätt verkar det som om miljön vid kusten blir bättre och bättre. Fjordarna innan för Orust och Tjörn (som ju är fredade från fisket i stor utsträckning) har lekande torsk på vissa ställen. Torsken ser ut att sakta komme tillbaks. Säl syns ofta långt in i fjordarna och till och med i Göta älv. Jag har till och med sett tumlare norr om Orust. Öringen har fått bättre villkor i många åar. Positiva signaler.

Kommentarer inaktiverade.