Alternativ till Youtube – PeerTube

Youtube är den största videoströmningstjänsten för egenproducerade och egenpublicerade filmsnuttar och filmer. Men även för musik. Där finns också en mängd kommersiellt material både inom film, TV och musik. Reklam för filmer, musikgrupper och tidningar med mera. Där finns konstprojekt och en massa annat. Men det finns också alternativ till Youtube.

Youtube ägs av Google, dvs företaget Alphabet Inc. Det finns också en massa andra kommersiella alternativ till Youtube. Några av de största kommersiell alternativen för oss i västvärlden är Vimeo, Twitch, TikTok, Facebook, Instagram, Tumblr, VK, Kick och Rumble med det finns många mer.

Det finns också tjänster eller programvaror som inte drivs eller utvecklas av några kommersiella företag eller storföretag som PeerTube, Plumi och GNU MediaGoblin. PeerTube är federerat via protokollet AcitivityPub och alltså en del av Fediversum. GNU MediaGoblin är federerat via pump.io. Alla tre är distribuerade, dvs det finns många olika sajter eller instanser som kör programvaran och kan kommunicera med varandra. Plumi är ett tillägg till den fria och öppna publiceringsprogramvaran Plone. Det är inte federerat.

Det finns inga öppna och fria instanser av PeerTube i Sverige. Men den som skulle vilja ha en som dessutom kunde vara inriktad på att publicera filmer, videos och liknande med vänsterprägel kan gå med i Kamratdataföreningen Konstellationen och arbeta för att skapa en sådan instans.

Läs mer:
Läs också:

Ett svar på “Alternativ till Youtube – PeerTube”

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.