Heegh – superkargörer

Superkargören Niclas Heegh (1705-76) var gift med Caisa Aurelia (-1749) i sitt första äktenskap och med Anna Elisabeth Tham (1726-?) från den rika köpmannafamiljen i sitt andra. Niclas Heegh gjorde sju resor som superkargör i Ostindiska kompaniet. Engela Aurelia (-1796), syster till Caisa Aurelia, var gift med superkargören Jacob Greiff (-1787). Systrarnas bror Samuel Aurell (-1786) var inspektor i Ostindiska kompaniet och gift med Lisa Greta Boethia (-1771), mor till poeten Bengt Lidner. Samuel Aurell var därmed svåger till Peter Ekman (III).

Sebastian Heegh, också superkargör i Ostindiska kompaniet med 6 resor som detta, var son till Niclas Heegh, liksom Niklas Heegh den yngre (-1813). Den senare var gift med Elisabeth Kullman (1752-91) från familjen Kullman i sitt första äktenskap och med Maria Svalin (1771-1841), dotter till Peter Svalin, i sitt andra. Niklas Heegh och Maria Svalin hade sonen Anders Heegh (1795-1844) som var stadsmäklare. Niklas Heegh dy. ärvde flera skärgårdsverk för sillsaltning och trankokning tillsammans med sin släkting Johan Svalin. I olika källor är det i allmänhet en stor sammanblandning mellan far och son Niklas Heegh, men det är uppenbart att det måste röra sig om två personer där fadern tycks ha varit den som var superkargör.

Av namnet att döma kan familjen Heegh ursprungligen vara från Nederländerna.

Läs mer på Gamla Göteborg

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Powered by Qumana

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!

2 Svar på “Heegh – superkargörer”

Kommentarer är stängda.