Det finns olika sorters kapitalister och företagsägare

Dels har vi storkapitalister och skattesmitare som familjen Rausing, familjen Kamprad och Peder Pråhl med flera som ligger bakom riskkapitalbolaget Triton. Även andra riskkapitalbolag kontrolleras via skattesmitande utlandsbolag och skattefifflande medarbetare och ägare som Björn Savén (IK Invest), Harald Mix (Altor) och Conni Jonsson i EQT. Det sistnämnda företaget kontrolleras dock av familjen Wallenberg som bygger sin makt på förmögenheter i skattebefriade stiftelser.

Men det finns också rika storkapitalister som betalar sin skatt och tycks sköta sina åtagandet som exempelvis familjerna Persson, Lundberg, Olsson och Bennet. Andra driver bygg- och fastighetsbolag som använder tveksamma metoder, som Paulsson, Selin och Wallenstam.

Bland småföretagare finns direkt kriminella såsom männen som låg bakom Företagslansering i Sverige AB, mobilfifflarna i Göteborg, männen bakom flygbolag som Eastjet och tobaksfifflarna i Helsingborg. Vidare fisnn det skattesmitare och fifflare i olika utsträckning som exempelvis familjen Hagnö. Men det finns i huvudsak skötsamma småföretagare som betalar sin skatt och sköter sitt arbete.

Sen finns det företagare som går långt utanför det man förväntar sig. Några sådana är de syskon, Inger Norhed och Sixten Norhed som äger bolaget Nominit AB. Företaget ska dela ut  114 miljoner kronor till sin personal och tidigare anställda. Varje person kommer att få mellan en och två miljoner kronor, beroende på hur länge man varit anställd enligt företaget. Beloppen ska betalas ut som lön och pension vid tre tillfällen. Samtidigt överför de två ägarsyskonen bolagets aktier till en stiftelse då de inte har några nära arvingar. Stiftelsens uppdrag är att främja välfärden för de anställda, samt att varje år dela ut stipendier till forskning inom sjukdomar och entreprenörsskap.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements