Billerud blir större i den svenska skogsindustrin

Skogsbolaget Billerud AB (som utöver namnet inte har samband med det Billerud som länge dominerade skogsindustrin i stora delar av Värmland) går samman med skogsbolaget Korsnäs AB som idag ägs av familjen Stenbecks investmentbolag Kinnevik. Det nuvarande Billerud uppstod ur Stora Enso och AssiDomän:

Nya Billerud uppstod genom en sammanslagning av Stora Ensos pappersbruk Gruvön och AssiDomäns pappersbruk Skärblacka och Karlsborg. För Gruvöns bruk i Grums var namnet välbekant eftersom det tidigare tillhört det Billerud aktiebolag som fanns på börsen före 1984.

Efter sammanslagningen ägde Stora Enso och AssiDomän 50 procent var av aktierna i Billerud AB. Den 20 november 2001 noterades Billerud på Stockholmsbörsens O-lista. AssiDomän och Stora Enso har idag lämnat Billerud som ägare.

Huvudägare i Billerud är Frapag Beteiligungsholding AG, ett holdingbolag i Österrike. Efter fusionen kommer Kinnevik att kontrollera 25,1% av det nya bolaget och Frapag 15,7%. Det nya bolaget kommer att äga 75% i företaget Latgran Biofuels AB och 5% av Bergvik Skog AB, en av Sveriges största skogsägare.

Vem eller vilka som äger Frapag är inte helt lätt att få reda på. Det finns kopplingar till den österrikiska familjen Hirsch och till försäkringsbolaget Immofinanz Immobilien Anlagen AG.

Billerud har idag 2 500 anställda och har förutom de ursprungliga produktionsanläggningarna också fabriker i finska Jakobstad och Tervasaari liksom i brittiska Beetham. Korsnäs har 1 800 anställda vid tre fabriker i Sverige, Korsnäs i Gävle, i Frövi och Rockhammar. Det nya bolaget blir Sveriges fjärde största skogsbolag efter SCA, Stora Enso och Holmen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements