HBT, högerextremism och pride

Hbtq-frågor har blivit ett strategiskt viktigt verktyg för stora delar av den europeiska främlingsfientliga rörelsen. Ett tolerant Europa hotas av ett intolerant islam är huvudbudskapet i den islamofoba rörelsen som också går under namnet counterjihadrörelsen, vars anhängare har annonserat en manifestation samtidigt som morgondagens Pride-parad går av stapeln. Mot högerextremisternas demonstration finns det också en motdemonstration. I onsdags diskuterades hur hbt-rörelsen ska bemöta detta under ett seminarium på Pride House i Stockholm.

Marta Hannus från den antirasistiska tidningen Expo beskrev den islamofoba rörelsen som ett löst sammansatt nätverk, varav en av de mest omtalade grupperna är brittiska English Defence League som bildades för tre år sedan och som i dag har systerorganisationer i en rad europeiska länder utöver Sverige.

Även om det inte har framgått huruvida manifestationen på lördag kommer att försöka anta en hbt-vänlig retorik eller inte så har det tidigare gjorts sådana försök, senast i finska Tammerfors Pride. Då försökte den lilla Finnish Defence League ansluta sig till paraden, men stoppades av motdemonstranter, och Pride-arrangörerna gjorde också klart att de aldrig skulle bjuda in FDL då de inte delade samma värdegrund. I vilket fall som helst är en HBT-vänlig retorik från högerextremisterna något som klingar mycket falskt. Fascister och högerextremister är fiender till lika rättigheter för HBT-personer.

– Innan detta hade FDL skrivit till sina medlemmar att ”ni får tycka vad ni vill om sexuella minoriteter men det här är ett bra sätt för oss få uppmärksamhet”, så det är verkligen ingen gräsrotsrörelse för hbtq-rättigheter. Men man lyckades ändå hamna på agendan, sade Marta Hannus som är huvudförfattare till rapporten Counterjihadrörelsen.

Enligt författaren och journalisten Magnus Linton är det samtidigt fel att tänka på den islamofoba rörelsen som mest en marginell rörelse. Han framhöll att frågan är större än enbart lördagens manifestation.

– Den stora saken som jag ser det är att den här tankevärlden är etablerad och väldigt stark i dag i de europeiska parlamenten, och det jag skulle kalla högerradikala partier har mellan 5 och 15 procent i de flesta europeiska parlament, sade han.

Genom att kalla partierna för högerradikala döljer Magnus Linton i själva verket deras sanna natur. Han normaliserar dem och deras åsikter vilket förvirrar och försvagar motståndet mot dem. De bör istället kallas högerextremister och vissa fall fascister. Rörelsen är långt ifrån enhetligt. Det finns tre grupper av partier, de nazistiska som ungerska Jobbik och grekiska Gyllene Gryning, de fascistiska som Sverigedemokraterna och BNP i England samt högerpopulister som Dansk Folkeparti och Fremskrittspartiet. Alla är de högerextremister men av lite olika slag.

Hbtq-aktivisten Sissela Nordling Blanco jobbar med projektet Love No Borders och är en av Feministiskt Initiativs talespersoner. Hon menade också att partier eller organisationer gör det lätt för sig genom att utse en grupp som syndabock för rasism i stället för att granska hur det genomsyrar hela samhället:

– Ofta pratar man bara om rasism som något från höger, men den strukturella vardagsrasismen där man ser väst som utvecklat och andra delar av världen som outvecklade är inget specifikt för grupper som EDL. En viktig strategi är att utmana självbilden av Sverige som öppet och tolerant, sade hon.

Den inställning som Sissela Nordling Blanco visar fram är problematisk. Hon kan sägas ha rätt i sak, men inställningen riskerar att leda till att man inte tar hotet från högerextremister på allvar. Det var högerextremister som dödade judar, romer, kommunister, socialister, homosexuella med flera i koncentrations- och utrotningsläger, inte borgerliga politiker i stort, den borgerliga demokratiska staten eller socialister.

Inställningen som presenteras av Sissela Nordling Blanco bäddar för högerextremister snarare än motverkar dem. Ökat stöd för högerextremister innebär att det blir sämre för att som avviker på något sätt. Att påstå att samhället i stort är lika uselt och rasistiskt som högerextremisterna innebär att man normaliserar rasisterna och det innebär att man ger dem möjligheter de inte annars skulle haft. Den värsta rasismen kommer inte från samhället och inte från vanligt folk. Utan från högerextremister och fascister. Det handlar inte om syndabockar utan det handlar om att peka ut dem som är farliga. Nordling Blanco har fel.

Demonstrera mot EDL, Samling Norra Bantorget 13:00 den 4 augusti

Svensson/Feministiskt Perspektiv

Intressant?
Läs mer: Internationalen, Motkraft, ETC1, 2, 3,
Borgarmedia: MND1, 2, AB,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Sverigedemokrater fascistiska? Kännetecknet för fascism är korporativism. Skulle SD vara korporativister? Fascismen var f ö anti-rasistisk fram till 1938, då Mussolini motvilligt förkunnade antisionism under tryck från Tyskland. Italien bedrev aldrig förföljelse av judar. Förföljelse av judar började dock 1943 i de delar av Italien, som ockuperats av tyskarna.

    Det var f ö inga tyska ”högerextremister”, som mördade judar. Det var vanliga familjefäder som var dresserade att lyda order. En generation män hade brutaliserats av första världskriget och tappat all respekt för ett människoliv.

    • Definitionen av fascism från 1930-talet är inte användbar idag. Den typen av partier finns inte. Det finns inget korporatavistiskt exetremhögerparti och den moderna fascismen har inte heller garden av våldsmän. Definitionen idag måste var annorlunda och jag anser att SD står får en modern fascism. Jag har skrivit flera inlägg om hur man måste definiera fascism idag och ansluter mig till den uppfattning som Andreas Malm presenterar i boken ”Hatet mot muslimer”. Diskussionen om fascismen karaktär idag är dock lite off-topic här och du får ta upp den på de inlägg som berör definitionen.