Klimatflyktingar?

Boknytt
Shora Esmailian
Ur askan
Natur & Kultur
ISBN-9789127132085

Klimatflyktingar?

Shora Esmailian har skrivit en intressant reportagebok om konsekvenserna av klimatförsämringar i flera fattiga länder med fokus på Pakistan, Kenya och Egypten. Det handlar om konsekvensen av översvämningar, torka och höjning av havsnivån för fattiga människor. Hur de tvingas på flykt, hur deras försörjning undermineras osv. Perspektivet är de drabbade människornas, framförallt de drabbade kvinnornas. Ett perspektiv som vi sällan får ta del av och något som gör boken intressantare än den annars kanske skulle ha varit.

Boken beskriver övertygande utvecklingen och konsekvenserna men för mig känns det ändå som att jag redan vet det som tas upp. Kanske är det ingen bok för politiskt aktiva personer som mig. En person helt övertygad om att växthuseffekten finns och helt klar över dess konsekvenser. För den mer oinsatte och skeptiske kan boken dock säkerligen fungera upplysande och utbildande. Det är så här det blir, det är detta som händer i fattiga länder och det är detta som fattiga människor drabbas av på grund av det allt varmare klimatet. Folk tvingas fly undan översvämningar, torka och försaltning.

Man kan naturligtvis invända att sånt alltid har hänt, att det är naturligt (utom försaltning som ju i stort sett alltid är en konsekvens av människans agerande) och att det inte har med klimatförsämringarna, växthuseffekten att göra.  Man kan alltid hävda att det beror på krig, och andra saker. Men det är att blunda för allvaret i situationen. Bevisen för att det som SHora Esmailian beskriver hänger samman md klimatförändringarna är starka och vi kan nog utgå från att det faktiskt är så. Det betyder att vi inom en relativt snar framtid kommer att ha oanade mängder flyktingar på jordklotet. Klimatflyktingar. Mycket fler än vad världssamfundet kan ta hand om. En katastrof är på väg. På alla möjliga sätt. Boken visar hur det blir för många fattiga människor i världen. En bra bok i det lilla.

Anders Svensson

Läs mer: SVD1, 2, 3, 4, 5IDG, HD1, 2, 3, 4, 5Amnesty, ArbB, NT, FemPers, Esmailian1, 2, 3Effekt, DA, Dagen, Bohlin, Sydsv, GP1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, DN1, 2, 3, 4, 5, Pepprat, Röda Malmö, Stenudd, Schlaug,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Köp boken hos Bokus

Köp boken hos Adlibris

Advertisements

One Reply to “Klimatflyktingar?”

Kommentarer inaktiverade.