Naserligan

Del 1 av 11 i serien Svenska gangsters

I boken Maffiakrig nämns att familjen Kupa, närmare bestämt Valdet Kupa har goda förbindelser med Naser Dzeljilji, i Göteborg. Valdet Kupa anses vara den ledande personerna i det nätverk som kallas för K-falangen och Naser Dzeljilji anses vara en ledande person i det nätverk som kallas Albanligan eller Naserligan. Naserligan anses av folk som boken hänvisar till vara en förstärkning för Kupa-familjen. De omtalas som tunga gangsters och som uppbackning. Helt klart är att Naserligan anses vara gangsters av en helt annan kaliber än K-falangen och M-falangen i Malmö.

K-falangen anses ha ett kontaktnät på över hundra personer, men cirka 25 personer kan avgränsas till en inre krets. Ett bevisat kriminellt utbyte med Naserligan i Göteborg existerar. Polisen vill dock inte kalla Valdet Kupa platschef för Naserligan, men däremot anses K-falangen samarbeta nära med Naserligan.

Naserligan omnämns också i boken om Micke ”Mega” Johannessen, avhoppare från Hells Angels. Det framställs som om Hells Angels behövde klartecken från Naserligan för att ge sig in i narkotikabranschen i Göteborg. Så småningom blev också Naserligan den viktigaste leverantören av amfetamin till Hells Angels. Även i denna bok framstår Naserligan som lite tyngre gangsters än andra. Till och med tyngre än Hells Angels.

Sammantaget får  man om man läser böcker och artiklar om de kriminella gängen i Sverige en bild av att Naserligan spelar i en egen division. Kanske kan det gamla jugoslaviska nätverket kring Arkan, senare kring Milan Sevo, jämföras med Naserligan i struktur och kriminell tyngd. Kanske också Södertäljenätverket. Helt klart är att Naserligan är det klart tyngsta gangstergänget i Göteborg. Genom troliga allianser med Hells Angels, Brödraskapet Wolfpack och Tigrarna så dominerar man sannolikt den kriminella miljön i Göteborgsområdet.

I mars förra året kom det fram att Naserligans ledare Naser Dzeljilji misstänks för att ha fuskat till sig 1,5 miljoner i sjukpenning. En annan person med kopplingar till Naserligan åtalades vid samma tid för både bidragsbrott och narkotikabrott.

Mannen ska ha lurat Arbetsförmedlingen i Grästorp på 120 000 kronor. Han hade fått ett anställningsstöd för anställa en man. Arbetsuppgifterna skulle bestå av snickeri- och måleriarbete. Det visade sig att de två männen ljög och att det handlade om en skenanställning. Mannen och hans medbrottsling döms att betala tillbaka hela summan till Arbetsförmedlingen. Förutom bidragsbrott står mannen åtalad för narkotikabrott då han sålt 262 gram amfetamin och brukat heroin.

Naser Dzeljilji fusk med bidrag ska ha skett mellan år 2006 och 2011. Det ska ha samband med att han sköts och skadades svårt vid ett mordförsök i ett parkeringshus i Majorna i augusti 2006.

Något som också sannolikt är en konsekvens av mordförsöket i Majorna är mordet på Xheladin Purava på Erik Dahlbergsgatan på Valborgsmässoafton 2011 och ett mord i Bergsjön häromdan. Det är också möjligt att det finns samband med andra mord och att Naserligan på olika sätt rensar upp bland avhoppare och konkurrenter. Kanske i huvudsak genom varningar som skott i benen, men sannolikt också genom mord som det på Erik Dahlbergsgatan och det i Bergsjön.

Xheladin Purava var en gång en ledande person i Naserligan, men hamnad i onåd, kanske var han en av dem som låg bakom mordförsöket på Naser Dzeljilji i parkeringshuset. Samma kan gälla den 43-åring som nu skjutits ihjäl i Bergsjön. Att han varit ledande i Naserligan är det inget tvivel om, men frågan är om mordet är kopplat till de tidigare händelserna.

Läs också: Naserligan – en del av juggemaffian, Naserligan rensar upp i den undre världen

Läs mer: Bokfetischist, GP1, 2, 3, AB1, Mc-Razzia, Bonnier Pocket, SR, DAST,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Boken Maffiakrig hos Bokus

Boken Helvetet Inifrån hos Bokus

Boken Maffiakrig hos Adlibris

Boken Helvetet Inifrån hos Adlibris

Powered by Qumana

Series NavigationMille Markovic och Michael Badelt >>
Advertisements

One Reply to “Naserligan”

Kommentarer inaktiverade.