Färöarna och Grönland – Danmark men inte EU

Färöarna och Grönland (som jag har med trots att det ytmässigt är ett stort land, men befolkningsmässigt är det ett litet land) är delar av Danmark men inte delar av EU. Delar av Danmark med ett omfattande självstyre och egna parlament, och med egna representanter i det danska parlamentet.

Färöarna ligger i Europa, i havet mitt mellan Skottland, Island och Norge. Landet är en del av Danmark, men inte en del av Europeiska unionen (EU). Påminner därvidlag om Åland som dock är medlem i EU, men med en särskild status. Ögruppen har varit norsk/dansk sen tidig vikingatid men haft ett lokalt parlament, sannolikt sen 800-talet. Först kallat allting, senare lagting.

På 1500-talet hade en tysk köpman monopol på all handel på, till och från Färöarna. 1816 upplöstes lagtinget och ersattes med ett danskt system, danska infördes som officiellt språk och färöiskan undertrycktes på allehanda sätt.

1849 fick Danmark en ny författning som också infördes på Färöarna året efter. Färöarna fick då också två platser i danska riksdagen (tvåkammarsystem som idag är ersatt av folketinget, ett enkammarparlament). Några år senare återskapades lagtinget på Färöarna och 1890 blev färöiska officiellt språk. I början av 1900-talet ville många färingar att öarna skulle bli ett självständigt land på samma sätt som Island blev under andra världskriget. Men så blev det inte. När Danmark gick med i EU 1973 valde Färöarna att stå utanför.

Språket som talas på öarna är färöiska, ett västnordiskt språk som liknar isländska.

Då Färöarna är en del av kungadömet Danmark är statsskicket konstitutionell monarki med den danska drottningen Margrethe II som statschef. Färöarnas parlament heter Lagtinget och består av 33 medlemmar, valda i perioder om fyra år. Regeringen kallas landsstyret. Färöarna är även representerat i det danska parlamentet, Folketinget, med två medlemmar. I motsats till Danmark är Färöarna inte medlem i ; dock har man två representanter i Nordiska rådet som en del av den danska delegationen.

Det senaste lagtingsvalet hölls i januari 2008. De tre partier som då satt i landsstyret (FólkaflokkurinJavnaðarflokkurin och Sambandsflokkurin) tappade samtliga röster i förhållande till valet 2004 medan samtliga oppositionspartier (MiðflokkurinSjálvstýrisflokkurin och Tjóðveldi) gick framåt. Det nya partiet Miðnámsflokkurin misslyckades med att uppnå representation i lagtinget.

Ögruppen består av 18 större öar med totalt 49 000 invånare varav 17 000 i Torshavn och 5 000 i Klaksvik. Ytan är 1 396 kvadratkilometer.

Den största ön är Streymoy på 373,5 kvadratkilometer (lite större än Orust) och med 21 500 invånare. På Streymoy ligger Torshavn. Klaksvik ligger på Borðoy som har en yta på 95 kvadratkm. De 18 öarna är:

 • Borðoy är den största av de nordliga öarna (Norðuroyar) och arean är cirka 95 km². Här ligger Färöarnas näst största stad Klaksvík som har cirka 5 000 invånare. Förutom Klaksvík finns det sju andra tätorter på ön: NorðoyriAnirÁrnafjørðurStrondNorðtoftirDepil och Norðdepil.
 • Eysturoy, den näst största ön, med en area på cirka 286,3 km². År 2002 bodde det totalt 10 586 personer på ön i tätorter som Fuglafjørður i norr och i kommunerna Runavíkar och Nes.
 • Fugloy är en av de sex nordliga öarna, år 2002 hade ön totalt endast 45 invånare.
 • Hestur är en liten ö på 6,1 km² och har 43 invånare.
 • Kalsoy har 147 invånare och är en av de sex nordliga öarna.
 • Koltur har endast två invånare och en area på 2,5 km².
 • Kunoy är en av Nordöarna och har 134 invånare och en area på 35,5 km².
 • Lítla Dímun är den minsta ön i Färöarna med en area på mindre än 1 km². Ön är den enda som är obebodd.
 • Mykines är den västligaste ön. Ön har 11 bofasta invånare och en area på 10,3 km².
 • Nólsoy är en ö som endast har en ort, Nólsoy. Alla de 268 som bor på ön bor i orten. Ön har en area på 10,3 km².
 • Sandoy, den femte största ön med en area på 112,1 km² och 1 393 invånare.
 • Skúvoy, med en area på 10 km² och 57 invånare.
 • Stóra Dímun har endast två invånare och en area på 2,5 km².
 • Streymoy är huvudön på Färöarna, huvudstaden Torshamn och staden Vestmanna ligger på denna ön. Totalt har ön cirka 21 500 invånare och en area på 373,5 km².
 • Suðuroy är den sydligaste ön i Färöarna; 163,7 km² stor. Totalt bor det omkring 5 041 personer på ön, främst i orterna SumbaPorkeriHvalba samtTvøroyri.
 • Svínoy är en av de sex nordöarna, år 2004 bodde det 73 personer på ön och ön har en area på 27,1 km².
 • Vágar är den tredje största ön på Färöarna. Det är även på ön Vágar som flygplatsen Vágarflygplatsen finns. Ön har en area på 177,6 km² och totalt omkring 2 800 invånare.
 • Viðoy är den näst största ön av de sex som ingår i Nordöarna. Ön har en area på 41 km² och 617 invånare.

Den viktigaste näringen på Färöarna är idag fisket. Tidigare har jordbruk spelat ens större roll än idag. Eftersom Färöarna inte är med i EU har man egna fiskekvoter. Under senare år har detta vållat ständiga konflikter med EU Färöarna inte velat sätt kvoterna i samarbeta med EU-länderna trots att man fiskar på samma fiskebestånd.


Grönland
är vad som kallas ett självstyrande danskt område. Grönlands statschef är Danmarks monark, för närvarande Margrethe IIGrönlands landsting har 31 ledamöter och väljer en premiärminister.  Dessutom väljer man två ledamöter till det danska folketinget.

Grönland

Den tidigaste befolkningen på Grönland var sannolikt inuitiska jägare men redan på 900-talet bosatte sig även nordbor på den jättelika ön:

Omkring 875 gick Gunbjörn, son till Ulf Kråka, i land på östra Grönland och kallade området Gunbjörnsskär. 982 flydde Erik Röde från Island och gick i land vid Grönlands sydvästkust. Han benämnde ön med nuvarande namnet. Från 1000-talet invandrade inuiter (thulekulturen) från övriga norra Nordamerika och bredde ut sig i norr och öster. Cirka år 1000 kom Leif Eriksson på missionsuppdrag från Norge, och många grönlänningar anslöt sig sedermera till kristendomen. Under 1100- och 1200-talen blomstrade den nordiska bosättningen, vilken som mest hade uppemot 4000 invånare. År 1261 erkände grönlänningarna Norges överhöghet. En präst från isländska kyrkan berättade 1350 att bosättningen övergivits, och denna försvagades vidare av oklara anledningar. Omkring år 1500 upphörde den sista vikingabyn.

Nordborna återkom för att bosätta sig och lägga beslag på ön långt senare, på 1700-talet. Under mellanperioden besöktes Grönland i huvudsak enbart av jägare:

Nästa viktiga punkt i Grönlands historia inträffade då köpmannen och missionären Hans Egede ankom 1721 och startade en ny bosättning, som lockade nya europeiska invandrare till Grönland. Bland annat lockades under 1700- och 1800-talet jägare från Nederländerna, Danmark och Tyskland till Grönland för att fånga valar. 1814 blev Grönland dansk koloni när Norge övergick från Danmark till Sverige, medan Danmark behöll de norska kolonierna.

Den moderna utvecklingen på ön startade i samband med andra världskriget. 1945 byggde USA militärflygplatsen Thule Air Base på Grönland. Kontrakten mellan USA och Danmark för gemensamt försvar av ön upprättades dock först 1951.  1953 blev Grönland en del av Danmark och upphörde att vara en koloni. Så kallat hjemmestyre – självförvaltning och autonomi (eget parlament och regering) upprättades 1979. Grönland följde i motsats till Färöarna, Danmark in i Europeiska gemenskapen 1973 (idag EU), men gick ur efter en folkomröstning 1982. 2008 hölls en rådgivande folkomröstning om 1979 års hjemmestyre skulle ersättas med selvstyre. Ja-sidan vann med nästan 76 % av rösterna vilket betydde utökad autonomi men fortfarande ändå en del av Danmark. Bland de viktigaste nya var att Grönland fick del i ersättningen för mineral- och malmrikedomar från juni 2009. Något som tillsammans med krympande istäcke på grund av växthuseffekten har lett till kraftigt ökad prospekteringsverksamhet på ön och flera planerade gruvprojekt. Bland de stora gruvinvesteringar som planeras är järnmalmsgruvan Isua 150 kilometer nordöst om provinshuvudstaden Nuuk. Idag är dock fiske den viktigaste näringen på Grönland, speciellt har räkfisket samt fisket efter hälleflundra och annan vitfisk stor betydelse.

Grönlands yta är 2 166 086 km², nästan fem gånger så stort som Sverige. Huvuddelen av befolkningen bor på västkusten och är till 88 % inuiter eller delvis inuiter. Totalbefolkningen är cirka 56 000 personer. Största städer är huvudstaden Nuuk (Godthåb) med 14 700 invånare, Sisimiut (Holsteinsborg) med 5 500 och Ilulissat (Jakobshavn) med 4 600. Administrativt är den stora ön indelad i 4 kommuner.

Intressant?
Media: DN, SVD1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

Ett Svar på “Färöarna och Grönland – Danmark men inte EU”

Kommentarer är stängda.