Den okunniga Maria Haldesten i GP

Maria Haldesten är en krönikör på Göteborgs-Postens ledarsidor. Som sådan kan man tycka att hon borde ta reda på saker, veta nånting, innan hon skriver. En sak är att hon är reaktionär och stockkonservativ. Det får man väl acceptera. Men hon behöver ju inte ljuga eller hitta på bara för det. Sannolikt gör hon det främst av okunskap och oförmåga att faktiskt undersöka det hon skriver om. Inte av illvilja eller ren dumhet.

Idag har hon skrivit om Folkkampanj för Gemensam Välfärd och protestmötet i lördags i Göteborg. Bland annat att Rättvisepartiet samlade in namn på kampanjens namnlistor. Det gjorde de faktiskt inte. De samlade in namn på egna listor och pengar till sitt eget parti. Inte till kampanjen. Sin vana trogen splittrar de gemensamt arbete för att gynna det egna partiet. Vad värre är att de också misskrediterar kampanjen och möjliggör för okunniga skribenter som Maria Haldesten att skriva skit. På samma sätt agerar tyvärr Rättvisepartiet i alla kampanjer och aktioner.

Folkkampanj för Gemensam Välfärd

Vidare hävdar Haldesten att det var väletablerade akademiker som representerade Folkkampanj för Gemensam Välfärd. Det finns naturligtvis också sådan som är verksamma i kampanjen. Och de är just medelklass. Vilket Haldesten verkar tycka är konstigt och upprörande. De är medelklass precis som hon själv och vill inte ha ett egoistiskt samhälle som bygger på orättvisor, klassklyftor och ojämlikhet. Detta gör Haldesten upprörd. Hon vill ju ha ett orättvist och ojämlikt samhälle. Att folk som kallar sig medelklass kan var mot det är upprörande enligt Haldesten.

Samtidigt undviker Maria Haldesten att nämna att de som faktiskt företrädde kampanjen från scenen var allt annat än akademiker. Väletablerade möjligtvis, men inte akademiker. En av dem var metalllarbetaren Lars Henriksson som skriver krönikor i samma tidning som Haldesten. Fast på kultursidorna.

Man kan ju tycka att om Haldesten bemödade sig lite och försökte ha viss koll på verkligheten så hade hon upptäckt detta. Eller är det så att hon faktiskt, mot min förmodan, medvetet försöker föra folk bakom ljuset. Fast så är det nog inte. Hon är nog helt enkelt inte kompetent för att göra det hon gör. Skriva krönikor på GP:s ledarsida. I alla fall inte om Gp vill ha sanningsenliga och inte sakligt felaktiga krönikor.

Sen är Haldesten också upprörd över att de som protesterar mot nedskärningar och privatiseringar av det gemensamt ägd, behövda och kontrollerade har vänsteråsikter. Men det är ju inget konstigt. Högermänniskor som Haldesten vill ju ha klyftor i samhället, vill ju ha ett ojämlikt samhälle, vill ju ha orättvisor och att de rika ska gynnas. Varför skulle de protestera mot det som de vill ha? Haldesten slår verkligen knut på sig själv. Hennes åsikter och resonemang hänger inte ihop. Det var det där med kompetensen igen. Ett klart problem i sammanhanget.

Intressant?
Mer: SR, GP, SVT, Pepprat, Röda Malmö, Moberg, Lasse, NGV, FGV,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements

4 Replies to “Den okunniga Maria Haldesten i GP”

 1. För några år sedan sa jag upp min 18-åriga GP-prenumeration på grund av ett idiotiskt inlägg för mycket av Malin Lernfelt. (Killen på prenumerationsavdelningen var lite lätt förtvivlad och undrade om det fanns något de kunde göra som fick mig att ändra mig. Ja, säga upp Lernfelt, sa jag och då sa han inte något mer.) I alla fall, i GP:s ledarblogg bedrev Lernfelt häxjakt på en tvillinggravid kvinna som haft mage 🙂 att ansöka om havandeskapspenning eftersom hon inte kunde omplaceras på sin arbetsplats. Dessutom kontaktade hon Aftonbladet när hennes ansökan avslogs – det var så Lernfelt fick nys om saken och kunde lufta sina personliga åsikter om både sakfrågan och kvinnans bevekelsegrunder för denna ansökan. Ju längre tråden led och ju mer mothugg Lernfelt fick från läsare som tyckte att kvinnans ansökan var relevant, desto skarpare blev Lernfelt, och jämställde slutligen kvinnan med politiker som medvetet fuskar eller utnyttjar system! Själv hade Lernfelt minsann havandeskapsförgiftning när hon väntade sitt andra barn, men det föll henne aldrig in att göra annat än att börja plocka ut av sina föräldraledighetsdagar. Blir man för det första inte sjukskriven för detta tillstånd?? Kanske inte nuförtiden i alliansens förlovade land. Och för det andra är jag så trött på hennes sätt att alltid relatera till sitt eget präktiga jag och visa total oförståelse för andra människors situation. Minns något annat inlägg om kravallerna i Backa, när hon på allvar menade att det var väl bara för dessa ungdomars föräldrar att ta ungarna i kragen och engagera sig i dem! Så – problemet löst! Det kanske är så att det är jättekäckt för GP att ha Haldesten och Lernfelt som unga (?) fräscha alternativ till Gelotte och Tenfält, men jag tröttnade på deras opålästa påhopp och inskränkthet. Och så här några år utan GP kan jag se att det tydligen fortsätter på samma vis.

  1. Jag har inte sett att Lernfelt skrivit nåt på länge. Hon var klart värre än Haldesten. Kanske inte lika reaktionär, men slarvigare och okunnigare. Den ende jag har riktig respekt för på GP:s ledarsida är Gelotte. Han är duktig. Naturligtvis är jag sällan ense med honom, men det är inte det som det handlar om.

   1. Probemet med GP:s ledarredaktion och GP.s ledarsida är väl att dom jämt och ständigt försvarar Allianspartierna och därmed regeringsmakten.
    Allianspartierna och Regeringen har alltid rätt, alla andra fel. Uppdraget för en liberal tidning borde ju vara att granska makten.
    Hela GP:s ledarredaktion är därför intellektuella medlöpare. Tankarna går därför till gamla goda
    Neues Deutshchland och Günter Schabowski.
    Man behöver bara byta lite ord här och där och mordernisera kommentaren….och vi ser på GP:s
    ledarsida ständigt samma hyllande av makten, och samma syn på vanligt folk och andra åsikter, som mindre vetande som inget begriper…..

    1. Riktig så enkelt är det inte. En av ledarskribenterna är Gert Gelotte. Han hyllar helt klart inte makten. Dessutom finns flera socialdemokratiska ledarskribenter.

Kommentarer inaktiverade.