De rikaste svenskarna – olika måttstockar

Listorna över de rikaste svenskarna fortsätter att vara underliga. En stor del av de rika familjerna kontrollera sin förmögenhet via stiftelser. Stiftelser har ingen ägare, utan kontrolleras av styrelsen och de som utser styrelsen. Det sistnämnda görs ofta av grundarfamiljen eller av den sittande styrelsen vilket betyder att det i praktiken är samma sak.

På listan över de rikaste så återfinns familjen Kamprad, familjen Rausing och Ane Ugglas och fler andras förmögenhet i stiftelser. Det handlar alltså formellt inte om en privat personlig förmögenhet.

Andra familjer med förmögenheten bunden i stiftelser är exempelvis Wallenberg och Söderberg. Flera meddlemmar ur de familjerna skulle plats på listan om samma principer användes för dem som för Kamprad, Rausing och de andra. Även Ax:son Johnson har en del av sin förmögenhet bunden i stiftelser. Om denna denna del av förmögenheten ingår i Antonia AX:son Johnsons upptagna förmögenhet eller inte framgår inte.

På senaste rikinglistan i Danmark har två fiskarfamiljer kommit in bland landets miljardärer. Frågan är när en svensk fiskarfamilj kommer in på svenska rikinglistan? För det finns en svensk fiskarfamilj so via bolag kontrollera danska fiskekvoter värda mellan en halv mijard och en miljard danska kronor.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!

Ett Svar på “De rikaste svenskarna – olika måttstockar”

Kommentarer är stängda.