Backa: Gängledare dödad

Den 29-årige man som i lördags mördades i Backa var en välkänd ledarfigur i det så kallade Backagänget. Mannen har varit inblandad i en stor del av de senaste 5-6 årens konflikter i Göteborgs undre värld. Den skadade var 29-åringens 35-årige bror. Han skadades av rikoschetter.

Den 29-årige mannen fälldes för inblandning i ett värdetransportrån mot ett SAS-plan inne på Landvetter flygplats i mars 2006. Rånarna kom över 7,6 miljoner kronor och 29-åringen dömdes till6 års fängelse. Vid den tiden tillhörde mannen X-team, en gruppering knuten till Bandidos MC. Efter att han blev frigiven byggde han istället upp ett nytt kriminella nätverk i backa, kallat Backagänget eller Backafalangen.

Enligt polisen ska 29-åringen ha varit inblandad i det nuvarande gängkriget i Biskopsgården som pågått sen  2012 då en person mördades på Önskevädersgatan. Han var också nära vän med en av dem som sköts ihjäl i dubbelmordet på Väderilsgatan i september förra året.

Så sent som i höstas dömdes 29-åringen för grovt vapenbrott efter ett gripande i den särskilda insatsen mot gängkonflikten i Biskopsgården.

Polisen verkar utgå från att detta mord hör ihop med de tidigare morden och skjutningarna i Biskopsgården, men jag menar att vi bör ställa oss frågan om inte detta är ett verk av ett tyngre kriminella nätverk som vill få slut på de öppna bråken i vilka 29-åringen i många år varit en drivande person. Även för en gangster tycks han ha varit ovanligt konfliktbenägen och ovanligt oemottaglig för förhandlingslösningar.

Mordet var brutalt, enligt vissa uppgifter ska 29-åringen, vars namn ska vara Mohammed Selman, ha träffats av uppemot 30 kulor. Dödsskjutningen ägde rum i fritidslokal i Erikslundskolan som drivs av kommunen. Det är tänlkt att vara en möteplats för ungdomar som behöver hjälp till att få ett jobb, men tycks delvis ha utvecklats till nåt helt annat. Det är inte meningen att folk som är 29 år och 35 år ska hänga i en sån lokal.  Det är möjligt att lokalen kommer att stängas efter det inträffade. Det handlar dock inte om en fritidsgård eller någon vettig verksamhet för ungdomar utan nåt helt annat. En fritidsverksamhet som kritiserats av många.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements

2 Replies to “Backa: Gängledare dödad”

Kommentarer är stängda.