Stort kryssningsfartyg i Göteborg – stor fiskebåt på Öckerö

Igår besöktes Göteborg av ett av världens största och nyaste kryssningsfartyg, Royal Princess. Så stora kryssningsfartyg kan inte komma innanför Älvsborgsbron och måste lägga till i den för turister allt annat än attraktiva Skandiahamnen. Royal Princess är på ungefär 114 000 bruttotonoch är 330 meter långt. Fartyget tar 3 300 passagerare.

Royal Princess

Royal Princess

Ägare till fartyget är US-amerikanska Princess Cruises, ett företag som ägs av två företag. Carnival Corporation med säte i USA  och Carnival PLC med säte i Storbritannien. Total äger de två företagen 10 olika kryssningsrederier i flera olika länder. De flesta har sitt säte i USA, men andra återfinns i Italien (Costa Cruises), Tyskland (AIDA Cruises), Storbritannien (Cunard Line), Spanien (Ibero Cruises) och Australien (P&O Cruises Australia). Costa Cruises var ägare till den ökända Costa Concordia som förliste på grund av befälens slarv.

Royal Princess är ett av många kryssningsfartyg som besöker Göteborg varje år. Det är också ett av många stora fartyg som besöker staden varje år. Världens största containerfartyg angör Göteborg regelbundet, världens största biltransportfartyg och rorofartyg kommer hit med jämna mellanrum liksom stora oljetankers.

I stadens hamn ligger ofta de största svenska fiskebåtarna, men när den allra största svenskägda fiskebåten, S 264 Astrid, med dansk flagg och hemmahamn i Skagen kommer hit på sin jungfrufärd är det inte i Göteborg den visas upp utan på Öckerö. Närmare bestämt vid Björnhuvudet. Astrid är förstås mycket mindre än Royal Princess och bruttotonnaget är ungefär 2 400 ton. Men det är den överlägset största svenskägda fiskebåten.

S 264 Astrid

S 264 Astrid

Idag mellan klockan 12:00 och 15:00 visas alltså Astrid upp för intresserade besökare. Vid Björnhuvudet på Öckerö.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements