Hallundarånet

Det så kallade Hallundarånet mot en av Securitas värdetransporter skedde nära en bensinstation vid E4 i Hallunda söder om Stockholm vid lunchtid måndagen den 29 augusti 2005. Minst tre maskerade män med automatvapen, troligen fyra enligt polisen, tvingade ut de båda väktarna ur bilen och ned på marken. Bilen transporterade sammanlagt 73 miljoner kronor. Rånarna sprängde dock bara en av de fyra penningcontainrarna så de kom enbart över 14,8 miljoner kronor. Inte dåligt det heller förstås. Rånarna tappade en mobil och ett k-pistmagasin på platsen, något som senare gjorde att de som greps kunde knytas till rånet.

Rånarna sprängde sönder värdetransportbilen, slet åt sig värdekassetter som kastades runt och försvann i en flyktbil. På åtta vägar i kommunerna Botkyrka, Salem och Huddinge sattes tio bilar i brand, däribland på E 4. Fotanglar kastades också ut för att hindra polisen och andra bilister att förfölja dem. De södergående körfälten på E 4 stängdes av under en lång stund och långa bilköer bildades mellan Stockholm och Södertälje.

Rånarna misstänktes också ha lagt ut flera sprängladdningar i området där rånet skedde. En mystisk väska som misstänktes innehålla en sprängladdning hittades i närheten av den söndersprängda värdetransportbilen. Efter att tekniker kunnat konstatera att det inte var några bomber släpptes biltrafiken på den stängda E 4:an fram igen efter över 4 timmars avstängning. Total misstänks att omkring 20 personer deltog i rånet.

En man som då var i 20-årsåldern greps nästan direkt i samband med rånet. Han häktades några dagar senare. Den 15 september, lite mer än 2 veckor efter rånet meddelade polisen att ytterligare en man, en 24-åring, gripits och skulle begäras häktad dagen efter. Något senare greps ytterligare några män. Totalt åtalades till slut 5 personer för rånet.

En man som vid rättegången var 25 år och hemmahörande i Fittja eller Skärholmen åtalades för grovt rån och vapenbrott. Han saknade egen bostad och bodde tillfälligt hos flickvänner eller hos sina föräldrar. Var arbetslös sedan januari 2005 och försörjde sig på tillfälliga grovjobb i byggbranschen. Tidigare dömd tre gånger till böter för bl.a rattfylleri och olovlig körning. När polisen gjorde husrannsakan hos honom på grund av ett annat hittade de ett automatvapen som kunde knytas till Hallundarånet. Vid en husrannsakan på ett annat ställe där han brukade bo hittade de också kartonger till mobiltelefoner och simkortsramar till 30 telefoner som användes vid Hallundarånet. Han var en av dem som dömdes till fängelse i tingsrätten. Fick 5 år i tingsrätten och sex år i tingsrätten.

Två män från Storvreten åtalades för grovt rån. Var vid tidpunkten för åtalet, dvs 2006, 20 respektive 23 år gamla. Den sistnämnde saknade bostad och fast jobb. Förvarade sina tillhörigheter på vinden hos mormor. Försörjde sig på att arbeta svart som snickare, rivningsarbetare, målare och med takarbeten. Han hade tidigare dömts 18 gånger för bland annat stöld, olaga hot, grov misshandel och olovlig körning. Den yngre mannen hade dömts fem gånger för bland annat narkotikabrott, olovlig körning och grov misshandel. Den då 20-årige mannen dömdes för rånet till 5 och ett halvt års fängelse. I hovrätten fick han 7 års fängelse. Han uppgavs ha vissa lösa kopplingar till gänget Fucked For Life (FFL). Den andre frikändes.

En då 25-årig man från Sollentuna åtalades för medhjälp till grovt rån. Saknade fast bostad och fast arbete. Bodde tidvis i sin mammas lägenhet. Missbruksproblem. Var innan rättegången dömd nio gånger för bland annat narkotikabrott, olovlig körning och misshandel. Han dömdes för medhjälp till två års fängelse. Han bidrog med en bil för transporter.

En tidigare ostraffad man som vid tidpunkten för åtalet var 27 år och hemmahörande i Storvreten, åtalades för grovt häleri alternativt grovt penninghäleri. Han var vid tidpunkten för rånet vän med den då 23-årige mannen från Tumba. Lärde känna honom via sin lillebror som gick i samma klass som 23-åringen. Den ende av de 5 åtalade som hade en deklarerad inkomst värd namnet. Frikändes i tingsrätten såväl som i hovrätten.

Ytterligare två personer åtalades vid ett senare tillfälle. En av dem blev dömd och en frikänd. Dessa två hade en koppling till FFL. Den ene mannens, vid åtalet 24 år gammal, fingeravtryck hittade på en sprängmedelskartong. Detta räckte inte för fällande dom i tingsrätten och inte heller i hovrätten. Den andra mannen, då 21 år gammal, kunde knytas till en rånarluva som användes vid Hallundarånet genom DNA. Han åkte fast i samband med att han greps för ett annat brott då DNA-prov togs. Mannen var passagerare på den motorcykel som förföljdes av polis efter rånet. Föraren greps på platsen och dömdes i den första rättegången. Han dömdes till 6 års fängelse i såväl tingsrätt som hovrätt.

Rånet begicks i samarbete mellan två olika kriminella nätverk, ett från Storvreten/Tumba med vissa kopplingar till FFL och ett från Sätra/Skärholmen/Fittja. Ytterligare en person från det senare nätverket kunde knytas till rånet genom fingeravtryck på en sprängmedelskartong och hade dessutom lämnat DNA-spår i en bil som användes för att spärra en väg. Han greps år 2007 i Turkiet efter att han länge varit efterlyst. Då var han 27 år gammal. Han åtalades i november samma år. Han är bror till en av dem som dömdes i den första rättegången.

Rånbytet har aldrig återfunnits.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements